Cum sa faci bani?

Day 2,650, 13:32 Published in Romania Switzerland by iupuias

 Hmmm… cu ce sa incep?
 Ti-ai facut cont pe erepublik, ai facut probabil misiunile de la inceput, ai luptat, ai cumparat/vandut produse pe piata de marfuri, ai intrat, probabil, intr-o unitate militara, ai si cativa prieteni deja. Dupa entuziasmul primelor zile, te cuprinde o stare de neputinta, de frustrare. Vrei sa lupti mai mult, sa progresezi mai repede, dar ba nu ai bani sa-ti cumperi mancare si arme, ba nu ai aur sa-ti imbunatatesti terenul de instructie, eventual sa-ti deschizi o firma si-ti vine sa lasi totul balta.
 Am trecut si eu prin toate aceste lucruri si chiar am renuntat la joc. Apoi, dupa cateva zile, nu stiu din ce motiv, am revenit, am dat de un articol, intr-un ziar, care mi-a placut. A doua zi am intrat din nou si am rasfoit presa, iar de atunci tot pe-aici, zilnic cate un pic si nu ma mai pot lasa de joc.
 Acuma sa nu crezi ca in tot acest timp nu am facut altceva decat sa citesc articolele publicate in presa erepublikana. Am muncit si m-am antrenat zilnic, am mai si luptat din cand in cand, pentru ca au fost momente cand chiar nu ma puteam abtine sa nu dau si eu, dusmanului, o palma macar, dar am adunat fiecare banut si fiecare bucatica de aur, le-am investit in firme si uite asa am ajuns sa am si eu, ca tot omul, cateva firme care imi asigura hrana si banii pentru arme, teren de instructie de patru stele, cu contract, iar acum mi-am facut si ziar, ca tot e la moda.
 Te intrebi cat timp a durat pana am ajuns aici?
 Doi ani si cateva luni, da cine le mai numara? Recunosc, am fost un pic..., bine poate mai mult, lenes.

 Deci cum sa faci bani? Muncind, zilnic cate un pic, pana cand vei spune: gata, ajunge nu mai vreau.
 In acest articol iti voi vorbi despre munca ca angajat in firma altui jucator. Pentru a face asta trebuie sa fii angajat. Daca nu esti angajat, intri pe piata locurilor de munca si aplici pentru una din ofertele de acolo. Aici trebuie mentionat faptul ca poti aplica doar pentru ofertele din tara in care ai resedinta( tara in care te afli in momentul respectiv ). Daca vrei sa alegi o oferta din alta tara trebuie sa te deplasezi in acea tara, adica sa-ti schimbi resedinta.
 Daca o tara nu detine cel putin o regiune( este stearsa ), nu vei putea aplica pentru nici o oferta din tara respectiva, chiar daca te-ai mutat intr-o regiune cara originar apartine tarii respective. In schimb daca tara in care esti angajat este stearsa poti continua sa lucrezi fara nici o problema, daca iti convine. De ce spun daca iti convine? Pentru ca de obicei congresul unei tari care urmeaza sa fie cucerita reduce taxele pentru a micsora suma de bani ce intra in visteria tarii cuceritoare, dar aceasta scadere a taxelor vine in mod frecvent la pachet cu scaderea salariilor din cauza lipsei bonusurilor de productie.
 Dupa ce te-ai angajat poti parasi tara respectiva, vei putea lucra in acea firma indiferent in ce tara te-ai afla.

 Acum ca te-ai angajat, tot ce trebuie sa faci este sa apesi butonul Lucreaza. Trei lucruri se vor intimpla dupa aceasta actiune: suma de bani aferenta salariului tau va fi retrasa din contul angajatorului si va fi virata in contul tau, dupa ce se va retine din acea suma taxa pe munca, vei consuma 10 unitati de energie, totodata vei acumula doua puncte de exparienta.
 Daca nu dispui de cele zece unitati de energie nu vei putea lucra, iar daca angajatorul nu dispune de suma de bani necesara achitarii salariului vei fi notificat despre acest lucru si-ti vei putea da demisia pentru a te angaja si lucra in alta parte.

 Am spus mai devreme ca-ti va fi retinuta o taxa pe munca. Taxa pe munca( work tax ) difera de la o tara la alta, e stabilita de congresul fiecarei tari in parte si se exprima ca procent. Ce inseamna asta? Din salariul de X cc afisat pe piata muncii se scade Y%, reprezentand taxa pe venit din tara in care este afisata oferta. Ex: in Romania dintr-un salariu de 50 cc postat pe piata muncii se scade 5% adica 2.5 cc. Valoarea taxei poate fi vazuta in tabul Economie aferent fiecarei tari.
 De asemenea, refacerea energiei consumate costa, indiferent ca-ti produci singur hrana sau o cumperi de pe piata.

 Intr-o zi poti lucra o singura data, pentru a putea sa lucrezi suplimentar trebuie sa detii o casa si sa o activezi ca sa acumulezi puncte de lucru. Poti lucra suplimentar doar dupa ce ai acumulat 24 puncte de lucru. O casa, indiferent de calitate, iti da un punct de lucru /ora. Daca mai activezi o casa de aceeasi calitate durata de utilizare a celor doua case se cumuleaza, dar tot un punct de lucru/ora vei primi. La dezactivare se dezactiveaza amandoua si cea nefolosita poate fi vanduta pe piata daca vrei. Pentru a acumula doua puncte de lucru/ora trebuie sa ai activate doua case de calitate diferita, de exemplu una Q1 si una Q2.
 Intr-o zi poti lucra suplimentar de cate ori iti da voie angajatorul, in functie de cate puncte de lucru si energie detii. De fiecare data cand lucrezi suplimentar vei primi salariul ca si atunci cand lucrezi in mod normal, vei consuma 24 puncte de lucru si 10 unitati de energie sau 100 unitati de energie in functie de situatie. Dupa ce ai lucrat normal poti lucra imediat suplimentar, consumand 10 unitati de energie, apoi trebuie sa astepti o ora dupa care poti lucra din nou suplimentar consumand 10 unitati de energie sau daca nu ai rabdare poti lucra imediat( in tura de noapte ), dar vei consuma 100 unitati de energie.

 Durata de utilizare a unei case este de 168 de ore, ceea ce inseamna ca iti da voie sa lucrezi suplimentar de sapte ori. Pentru a calcula rentabilitatea utilizarii pentru munca suplimentara a unei case de o anumita calitate inmulteste salariul net cu 7 dupa care scade suma necesara pentru refacerea energiei. Daca rezultatul este mai mare decat pretul casei e rentabil daca nu e mai mare vei lucra in pierdere.
 Exemplu:
 -salariul brut 50 cc, taxa 5%, adica 2.5 cc rezulta un salariu net de 47.5 cc.
 -energie consumata 70 unitati, refacuta cu 35 paini Q1 la pret de 0.06 cc/bucata rezulta 2.10 cc pentru refacerea energiei.
 -casa Q1 pret de achizitie 293 cc; calcul: 47.5X7-2.10= 330.40 cc. In acest caz rezulta un profit de 37.40 cc/saptamana.
 -casa Q2 pret de achizitie 574 cc; calcul: 47.5X7-2.10= 330.40 cc. In acest caz rezulta o pierdere de 243.6 cc/saptamana.

 Cam asta ar fi de spus despre munca la angajator.