Comisia Nationala de Evaluare a Licentelor (CNEL) - PROIECT NOU

Day 390, 09:09 Published in Romania Romania by cristi_anton

Ideea acestui articol este de a mobiliza atat pe cei aflati la "putere" cat si ecetatenii cu experienta si resursele necesare in scopul infiintarii unei comisii de evaluare a lincentelor pentru export.Nu stiu daca este prima data cand se pune in discutie aceasta tema dar in cazul in care a fost pusa, se pare ca nu s-au facut suficiente demersuri pentru punerea sa in practica .

Despre ce este vorba?

Simplu: o comisie care sa faca o analiza saptamanala a pietelor externe si sa intocmeasca un top 5 a celor mai atractive tari pentru export. Logic ar fi sa existe cate un membru al comisiei pentru fiecare domeniu in parte (grain, diamonds etc.) iar topul sa fie facut pentru fiecare domeniu .
Criteriile topului ar fi:
- salariile din tara respectiva (pt fiecare skill exprimate in gold);
- media saptamanala a pretului minim de vanzare pentru produsul X (in functie de Q);
- media saptamanala a costului minim de raw materials necesare (unde e cazul);
- o estimare a cererii pt produsul X si eventual apartenenta tarii respective la una din organizatiile Atlantis sau P***;
- nu in ultimul rand se vor lua in calcul la alcatuirea topului si taxele de import din tara respectiva.

Observatii:
1. Membrii comisiei ar trebui sa detina o experienta emanageriala vasta.
2. Nu ar fi rau daca ar fi si platiti pentru munca titanica depusa.(eventual chiar din visteria statului)
3. Ar fi loc si de consilieri in cazul in care domeniul in care activeaza este prea solicitant.
4. Rezultatele comisiei ar putea fi un bun criteriu de evaluare si pentru biroul de credite 🙂

Avantaje:
1. Patronii nu ar mai irosi bani pentru licente inutile.
2. Nu ar mai fi atat scandal pe tema salarii vs pret de vanzare (pentru ca piata internationala va oferi tot timpul o alternativa ). Nu-ti convine situatia de la noi....fuguta la rapoartele comisiei si....hopa saaa..poti vinde in tara x la pret mai bun, iti pastrezi angajatii, firma merge mai departe.
3. Preturile de la noi s-ar stabiliza iar efectele economice adiacente perioadelor de razboi sau pace ar fi mai usor de suportat atat pentru patroni cat si pentru angajati.
4. Odata cu preturile s-ar stabiliza evident si salariile.
5. Cetateanul de rand ar avea numai de castigat din asta.
6. Statul ar avea si el de castigat datorita investiilor mult mai eficiente facute de patroni si a imbunatatirii balantei export/import.

Sper ca acest articol sa fie votat de suficienti ecetateni incat sa sara in ochii celor ce ar putea initia acest demers.

Va las in continuare sa va expuneti ideile de imbunatatire ale proiectului, oportunitatile observate de voi pe pietele externe si eventualele obiectii care, pentru mine, sunt intotdeuna binevenite 🙂

(Ideea acestui articol nu se doreste a fi una originala. Daca exista autori care au mai scris pe acesta tema sunt liberi sa voteze acest articol si sa posteze linkul articolului propriu.)