ASTERIA: To be or not to be...[RO]

Day 2,920, 03:04 Published in Romania Romania by Raul Doru
Dear readers, following some of my countrymen's request, I republished my last article in Romanian language.

După cum ați putut vedea sau citi, de ceva vreme a fost declanșată o luptă continuă cu scopul de a desființa alianța ASTERIA . Forțele implicate folosesc diplomația, manipularea în mass-media și războaiele. Ostilitățile au fost începute de Croația și Grecia și continuate de Ungaria, Polonia și (se spune) chiar Slovenia. Dar haideți să vedem faptele și acțiunile acestor state în ultima perioadă.

Croația și-a orchestrat mișcările împotriva punctului vulnerabil al ASTERIA: relațiile dintre România și un stat non-membru al alianței, dar un prieten apropiat al Serbiei, Ungaria. Astfel, după eșecul unei legi de NE împotriva Ungariei, Croația (cu ajutorul Greciei, Turciei, Ciprului, Albaniei, Irlandei, Georgiei), a atacat și în cele din urmă șters Serbia de pe hartă. Imediat, Ungaria, Slovenia și România (printr-o strategie coordonată de comandamentul ASTERIA) au atacat Croația și teritoriile sârbe au fost eliberate. În acest caz, toți membrii ASTERIA și statele pro-Serbia au luptat împreună (vom vorbi mai târziu despre comportamentul Ungariei) și singura victorie pentru Croația a fost că a reușit să șteargă Serbia.
Ulterior, Croația a atacat direct Ungaria, dar această mutare părea să urmărească strict testarea implicării României în acest conflict. Chiar dacă poziția oficială a fost neutră, au existat o mulțime de jucători români care au luptat pentru Croația împotriva inamicului tradițional, Ungaria.
După ultimele alegeri, Croația și-a diminuat implicarea directă în situația din regiunea balcanică și în special în problema ASTERIA și s-a concentrat din punct de vedere militar pe securizarea coloniilor sale în India.
Dar asta nu înseamnă că Croația (sau, pentru a fi mai specific zdlemmy, creierul din spatele acțiunilor Croației) au renunțat la acest obiectiv. Doar că Grecia este acum în prima linie.

Cu ceva vreme înainte de invadarea Serbiei de către Croația, Grecia a declanșat în AS în Germania, reușind să onțină o frontieră comună cu Ungaria și să taie bonusurile ungurilor din această regiune. Interesant este faptul că, deși Grecia a sprijinit Croația (cu damage și setarea de COuri) în războiul acesteia împotriva Serbiei, nu au avut nicio intervenție directă în conflict, chiar și atunci când Croația a fost atacată de Ungaria, Slovenia și România (rețineți că grecii aveau frontieră comună cu ungurii). Nicio mișcare nu a fost făcută chiar ulterior, când Croația a atacat direct Ungaria.
În mod neașteptat, au fost declanșate o serie de RWuri în coloniile grecești, toate fiind finanțate de Ungaria, Polonia și Slovenia (?!). Acestea au eșuat în totalitate și, la scurt timp după, Slovenia s-a confruntat cu o mulțime de RW-uri în teritoriile ocupate, lupte de rezistență susținute masiv de Grecia și Croația. Slovenia nu a reușit să-și apere regiunile în cauză și s-au trezit într-o situație destul de dificilă.
La foarte scurt timp, Grecia a primit ceea ce-și dorea: a fost declarată Natural Enemy de Ungaria, care (de-abia acum!!!) a realizat că grecii îi blochează calea către bonusuri.
Războiul a fost declanșat, fiind vizibil și evident că Serbia și Slovenia luptă din greu pentru Ungaria și (cum era de așteptat) o mulțime de români și argentinieni luptau de partea Greciei (rețineți că ambele state au MPP cu Grecia - LE: România l-a pierdut după atacul asupra Croației).

Nu voi repeta evenimentele care au dus la implicarea Ungariei în războaiele împotriva Croației (pentru a ajuta Serbia și, ulterior, în conflict direct). Dar sunt câteva aspecte care merită a fi menționate:
- Ungaria nu este stat membru ASTERIA. Și chiar dacă se declară a fi o țară pro-ASTERIA, au demonstrat în repetate rânduri că sunt strict pro-Ungaria și pro-Serbia. Și, bineînțeles, un stat anti-România (însă cu siguranță sentimentul e reciproc). Nu uitați că principalul motiv care a cauzat ieșirea Ungariei din ASTERIA a fost că România face parte din această alianță.
- Ungaria nu și-a ascuns niciodată antipatia față de unii dintre membrii ASTERIA și nu este nici un secret că ar dori reîntoarcerea la o alianță similară fostei ONE.
- În luptele pentru a sprijinirea Serbiei, chiar dacă a fost vorba despre un atac coordonat planificat de Statul Major al ASTERIEI, despre care Ungaria a fost informată și cu care a fost de acord, ungurii au blocat atacul României, a fost pierdut un timp prețios și Serbia a rămas fără Congres (mai multe detalii puteți găsi în acest articol). Ulterior, ca de obicei, ungurii au încercat să demonstreze modul în care, din cauza propriilor lor decizii, a fost vina României că Serbia a fost ștearsă de pe hartă...
- Chiar dacă acum, în războiul împotriva Greciei, Ungaria acuză România și Argentina pentru MPPurile lor cu Grecia, ungurii par să uite (ca de obicei), că la rândul lor au, de multă vreme, MPPuri cu state ostile la adresa de membrilor ASTERIA: Bulgaria și Republica Macedonia (FYROM) (inamici ai Argentinei, Braziliei și Portugaliei) sau Polonia (dușman tradițional al României).
- Și încă odată... Ungaria nu este un stat membru al ASTERIA ...
În baza celor de mai sus, se poate trage concluzia că Ungaria este mulțumită de evoluțiile din războiul împotriva Greciei (indiferent de rezultat). Are sprijinul Poloniei, iar Serbia și Slovenia luptă pentru unguri. În același timp, România și Argentina (sau cel puțin de soldații lor) s-au implicat pentru Grecia. Nu este o surpriză pentru nimeni că Ungaria ar dori să vadă ASTERIA distrusă și să formeze o nouă, dar atât de veche, alianță. Însă ungurii trebuie să fie conștienți de un fapt esențial: va trebui mult mai mult pentru a rupe legăturile dintre Serbia și România.

De mult prea mult timp, Polonia a fost în afara celor care coordonează politica, diplomația și războaiele din eRepublik. A încercat diverse abordări în căutarea unor noi tipuri de alianțe sau acorduri, doar pentru a deveni, din nou, unul dintre "băieții mari", dar toate aceste tentative au eșuat. Relevante sunt ultimele lor acțiuni pentru a obține prietenia Serbiei, dar MPPul respectiv a fost respins de guvernul sârb și, mai mult, din cauza unor decizii hilare ale dictatorului lor, nu au reușit nici măcar (sau cine știe, poate că nu a fost vorba chiar de un management defectuos) să ofere ajutorul care l-au promis sârbilor (legi de NE propuse / respinse de aceeași persoană - dictatorul - împotriva Ciprului, Greciei, Croației sau finalul nereușit al Air Strike-ului din India).
În ultimele zile, propaganda poloneză a început să evidențieze tot mai mult relațiile istorice dintre Polonia, Ungaria și Slovenia (!). Dând dovadă de coordonare, aceste 3 state au sprijinit împreună RWurile împotriva Greciei și apoi au luptat și au stabilit COuri comune în RWurile din Slovenia. În prezent, armata poloneză luptă pentru Ungaria împotriva Greciei. Despre acești veritabili 3 "muschetari" puteți citi mai multe în articolul lui KapiRadom, actualul ministru de Externe al Poloniei:

http://www.erepublik.com/en/article/fight-in-subcarpathia-for-hungary--2564580/1/20

Foarte interesant este, de asemenea, îndemnul la luptă din finalul articolului, prin care KapiRadom cere Poloniei, Ungariei și Sloveniei (!) să fie unite și să lupte pentru a "arăta grecilor, croaților și altor români, unde le e locul!". Deci, pentru MAE polonez, un stat care (de dragul Serbiei) s-ar vrea pro-ASTERIA, România se află de aceeași parte a baricadei cu Grecia și Croația!

Am menționat mai sus evenimentele care au dus la înrăutățirea situației pentru Slovenia. Au intrat benevol în "cruciada" declanșată de Ungaria și Polonia împotriva Greciei (prin RWuri) și au fost pedepsiți pentru asta (tot prin RWuri). În același timp, este greu de crezut că slovenii s-au confruntat cu o lipsă de damage sau de coordonare pentru a-și apăra măcar o parte din regiunile ocupate (în special cele din Austria sau Elveția). O altă mișcare ciudată a fost că, deși războiul cu Italia era cel mai puternic și important (Grecia și Croația fiind direct implicate acolo), Slovenia a adoptat o lege de NE împotriva Elveției.
Cu toate acestea, în timpul luptelor respective, au existat destul de multe shout-uri ale liderilor sloveni împotriva soldaților români și sârbi care au luptat pentru CO contra Sloveniei (atitudine până la un punct justificată a slovenilor). Există multe cazuri în prezent de jucători care luptă pentru bani, indiferent de naționalitate sau de MPPurile țărilor lor (e o atitudine care poate fi blamată, dar este, de asemenea, destul de des întâlnită)...

http://www.erepublik.com/en/article/slovenia-whats-your-problem--2564242/1/20


Cu toate că Tittanos și Colonel Bruce au specificat foarte clar că aceste ieșiri au fost unele emoționale, în vâltoarea luptelor, se pare că au avut un oarecare efect sau, cel puțin, au oferit "munitia" necesară propagandei anti-ASTERIA...

Războiul dintre Grecia și Ungaria a împărțit ASTERIA, prin prisma MPPurilor statelor membre. România și China have au avut dintotdeauna MPP cu Grecia (prin prisma relațiilor lor tradiționale, chiar dacă de multe ori soldați din GaMa au luptat împotriva României). Situația este similară și în cazul Argentinei (nu uitați de relațiile foarte strânse dintre România și Argentina), în prezent fiind facilitată și de o oarecare influență a Greciei asupra Guvernului argentinian. De cealaltă parte, Serbia și Slovenia luptă pentru Ungaria. Trebuie menționat și faptul că Brazilia și Portugalia au MPPuri cu Ungaria dar, luând în calcul cel mai negru scenariu, este de așteptat ca ele să mențină o poziție apropiată de cea a Argentinei (ca și Peru, Columbia sau Uruguay).

Chiar dacă nu are o legătură directă cu disputele pro și anti-ASTERIA, vreau să menționez aici și Pactul de neagresiune semnat între Portugalia și Spania: http://www.erepublik.com/en/article/-presid-ncia-nap-entre-portugal-e-espanha-pt-en--2564810/1/20

În final, aș dori să subliniez câteva aspecte importante:
- Indiferent de orice acțiune externă, în prezent ASTERIA nu pare deloc afectată.
- Ungaria, Polonia, Grecia, Croația nu sunt state membre Asteria și orice conflicte între ele reprezintă pentru membrii ASTERIA doar o opțiune de MPPuri.
- În orice situație, (luând în calcul chiar cel mai negru scenariu) România, Argentina (și China) vor fi de aceeași parte a baricadei.
- Chiar dacă Croația și Grecia luptă împotriva Ungariei și aplaudă sprijinul oferit de tanckurile romînești, asta nu înseamnă neapărat că Croația și GaMa și-ar dori și o (posibilă) alianță cu România
- România va rămâne fidelă angajamentului față de ASTERIA și membrii săi, precum și față de relațiile cu Serbia. În același timp, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că un număr mare de soldați români vor lupta împotriva Ungariei, indiferent dacă atacatorul este Grecia, Croația, Ucraina, Austria sau Germania (o mulțime de jucători puternici din România s-au alăturat eRepublik tocmai în urma baby-boom-urilor bazate pe războaiele din trecut împotriva Ungariei).
- Va veni o zi în care Serbia va trebui să decidă dacă brotherhoodul SerHun este mai important decât ASTERIA.
- Vor fi interesante, în viitor, pozițiile adoptate de Chile, Spania, Bulgaria sau Republica Macedonia (FYROM) și chiar de SUA și Rusia, fiind greu de imaginat o eventuală reformare a sistemului de alianțe fără (cel puțin o parte) din aceste țări.


Despre evoluțiile la nivelul alianțelor actuale și acordurile din eRepublik, puteți citi în articolul excelent al lui vladb: http://www.erepublik.com/en/article/aliante-si-aliante--2564716/1/20 (use Google translate, it's pretty accurate this time).

Nu uitați, informați-vă permanent și luptați până la ultimul cartuș!