8 martie.

Day 2,664, 05:21 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Mikael Kanto
Salutare, vorbitori de română şi utilizatori de Google Translate!

Salutare, multstimate reprezentante ale sexului feminin (frumos, slab, gingaş, cum vă place)! Acest articol este adresat în primul şi în primul rînd vouă... şi vă anunţ din start că nu se vrea neapărat a fi o felicitare. Acordaţi vă rog citirii acestuia cîteva minute şi tot cîteva minute vă rog să acordaţi unui răspuns la întrebările pe care le găsiţi mai interesante. O să ne fie de mare folos nouă, bărbaţilor.
Vă mulţumesc!


Scurt istoric despre 8 martie.
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.
De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
- Wikipedia.

Deci...

Totul începuse cu mulţi ani în urmă, cînd, felicitînd o domnişoară (fiica unei verişoare de ale mele) cu ocazia sărbătorii cu pricina, am sesizat de fapt o reacţie mai deosebită.

Domnişoara V. este foarte deşteaptă şi cu un caracter mult prea puternic. Locuia în Elveţia la momentul dat şi avea un post foarte bun într-o bancă, al cărei client putea deveni doar cineva cu prea multe zerouri după unul de pe card. Deci, o începuse destul de reuşit la vîrsta pe care o avea.

Nu ştiu în ce măsură reacţia ei a fost dictată de situaţia de atunci. Nu ştiu nici în ce măsură reacţia ei a fost dictată de faptul că trăia (deja de mult timp) într-o societate care se crede a fi mult mai înaintată pe toate palierele decît cea în care trăise ea odată şi în care trăiesc eu pînă în momentul de faţă.

Ştiu doar că, ca să înţelegeţi, a primit felicitarea mea cu ocazia zilei de 8 martie cam în acelaşi mod în care aş fi primit eu o felicitare cu ocazia Zilei Interaţionale a Dansului (29 aprilie), pentru că, elev fiind (prin clasa a 5-a oare?), am frecventat cîteva luni un cerc de dansuri populare din cadrul şcolii.
A fost straniu pentru mine. Şi cel mai interesant, a fost straniu mai mult din motivul că o consideram "tradiţională" la chestiile acestea. Am încercat să o înţeleg şi consider că am reuşit. Pentru un moment. 🙂

Totul abia începea, or, hotărîsem să fac un mic studiu la subiectul dat, vizînd reprezentante ale sexului feminin de mai toate vîrstele şi poziţiile sociale. Şi cînd, ajungînd pe la vreo 10 cazuri, creierul mi-a început a da erori de Buffer Overflow, am decis să fac pauză. De atunci, pauzele durează în mediu 365 de zile, de fiecare dată revenind la subiect în ajun de 8 martie.

Am încercat să îmi dau seama ce aş simţi eu dacă aş fi felicitat cu ocazia Zilei Internaţionale a Bărbatului (19 noiembrie). Pe de o parte, nu am nevoie de felicitări şi aprecieri pentru că sunt bărbat. Pe de altă parte, ar fi oare acceptarea unei asemenea sărbători un gest de recunoaştere a faptului că nu felicit doamnele şi domnişoarele cu ocazia zilei de 8 martie din motive sexiste, ascunse adînc în subconştient?

De ce un bărbat felicită o femeie cu ocazia zilei de 8 martie? Şi ce simţiri şi trăiri are o femeie cînd primeşte o asemenea felicitare? E normal să simţi necesitatea de a fi deosebit faţă de o femeie în această zi (chiar şi dacă eşti aşa în fiecare zi din an)? Nu reperzintă această sărbătoare de fapt o venerare a discriminării pe criteriu de sex? Să fie oare 8 martie o metodă de luptă cu discriminarea dată?

Şirul întrebărilor poate fi lungit mult prea tare. Dar se pare că iar m-am încurcat.

Mai spun doar una: pentru mine femeia diferă de bărbat doar fiziologic. Atît. Din cauza asta, de fiecare dată cînd fac un gest mai frumos, rămîn pe gînduri: am jignit oare prin faptul că am avut o atitudine de moment mai specială, care ar fi putut fi interpretată ca fiind cauzată de principii sexiste înrădăcinate?

Ce reprezintă 8 martie pentru voi? Şi ce simţiţi acum, cînd, eu, vă doresc sincer să fiţi mereu apreciate şi să apreciaţi mereu, să fiţi mereu iubite şi să iubiţi mereu, să fiţi mereu dorite şi să doriţi mereu?



Dar voi, bărbaţi, cum mai vedeţi ziua aceasta, în afară de "hîrleţ cu care se sapă gropi în bugete de luni întregi"? (joke)

Vă mulţumesc şi cer scuze dacă am înşirat poate prea aiurea gîndurile!

P.S. No boobs because of anti-sexism.