Observații despre Referendumul Președintelui

Day 2,826, 11:18 Published in Romania Romania by Roman Daco

Anul V, A Șaptea Ediție a Seriei de DinozAur ===== Duminică, Ziua a 2826-a a Lumii Noi

M-am bucurat când am citit articolul președintelui Stefan.cel.Mare (ex-dsturzoiu) prin care consulta populația în legătură cu oportunitatea planificării de lupte epice în care să fie implicată eRomânia în fiecare marți dimineață la day change, când se strâng zeci de miliarde de dmg de la cetățenii români care vânează prestige points. M-a mirat și pe mine când a republicat apoi fără a trage câteva concluzii preliminare, dar nu despre asta vreau să discut aici.
O consider o inițiativă foarte bună și făcută ca la carte, cu consultarea populației. De mult timp priveam cu oarecare invidie organizarea săptămânală impecabilă a ungurilor (cărora li s-au mai alăturat sporadic și alte nații) și aveam de gând să scriu ceva despre asta. Faptul că discuția a fost deschisă chiar de către CP-ul în funcție a venit așadar la fix. Iar răspunsul meu, de fost „alergător” până la 5000 pp la day change (acum mă mulțumesc cu 500), este un DA hotărât pentru aceste lupte epice, chiar dacă personal nu voi avea practic nimic de câștigat din ele.

Argumentul meu e simplu: toată lumea știe că modulul militar este noul modul economic. Cei mai mulți bani acolo se fac (dacă nu ținem cont de piața monetară care e accesibilă doar câtorva). Orice oportunitate de profit trebuie speculată. Iar calculele simple ale președintelui arată că profitul poate depăși lejer 100%. Am văzut de asemenea că cei mai mulți respondenți au fost de acord, singurele probleme fiind la modalitatea finanțării acestei acțiuni cu câte 120+k în fiecare săptămână.

Despre asta voi scrie în continuarea articolului. Personal, consider că finanțaraea inițială nu e neapărat o problemă. Cred că peste 100 de cetățeni români au în cont câte 120k cc. Problema este recuperarea aceste finanțări săptămână de săptămână. Cine o să pună banii încasați din medaliile TP înapoi pentru recuperarea investiției? Căci banii intră direct în buzunarul soldaților și nu există metode de constrângere a acestora pentru a-i pune înapoi.

Câteva posibilități:

1. Inițiativă guvernamentală. Ideea folosirii banilor încasați din taxe în ideea că oricum tot românii vor profita nu a fost deloc primită bine și oarecum înțeleg de ce, deși personal aș fi aprobat. Înțeleg că banii ăia „vin de la toți și se duc doar la unii” dar nu e chiar așa. În primul rând nu vin de la toți pentru că există și evazioniști. Apoi nici de celelalte investiții (CO-uri, MPP-uri, închirieri regiuni) nu profită toți în mod egal ci în principal tot marii producători și luptători (în cele mai multe cazuri cele două categorii se identifică). Nu voi insista, după răspunsurile de la referendum varianta asta clar pică, dar voi reveni la final cu o variație a acesteia.

Rămân inițiativele particulare. În funcție de complexitatea acestora ele sunt:
2. Inițiativa unui grup de jucători care deja sunt buni camarazi în joc și care știu că oricum se vor regăsi în acel top 30 săptămână de săptămână și vor da un dmg consistent. Dacă vor pune niște bani pentru CO și îi vor recupera apoi chiar și cu un mic profit, adăugându-și și titulatura de filantropi care ajută militarul de rând să mai facă un ban în plus, nu vor avea decât de câștigat. În plus, pot crea un cont privat în care pot dona cei care apreciază această inițiativă și/sau beneficiază de ea. Cel mai simplu de realizat pentru că implică asocierea unui număr mic de jucători care se presupune că deja colaborează în joc.

3. Inițiativa semi-oficială a unui grup de UM-uri, poate chiar a SMR-ului (sau cum se mai numește acum). Din nou cu bani privați, pe care stabilesc de comun acord cum să-i pună la comun săptămână de săptămână. Recuperarea lor se va face tot la nivel individual și va fi chiar mai ușoară, pentru că pot fi atrași mai mulți soldați din diverse UM-uri să cotizeze săptămânal (și să recupereze individual). SMR ar putea de exemplu să creeze o listă pe care să se înscrie cine vrea și cu cât vrea dintre UM-uri/soldați. Dacă se strâng banii doriți, se dă GO și se lansează inițiativa. Din nou, numărul mai mare de persoane implicate poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj (dificultăți mai mari cu organizarea). Lista ar rămâne deschisă și la vedere (pentru membrii comunității respective, de ex. SMR) non-stop, putând astfel fi strânse fonduri pe câteva săptămâni înainte. Din nou, SMR ar puncta suplimentar și la imagine, asigurând medalii TP și PP duble întregii populații.

4. Revin cum am promis la inițiativa oficială a unei guvernări, dar cu bani, cel puțin inițial, „de-acasă”. Adică fie prin colectă publică, fie prin orice altă metodă de atragere a unor „investitori” care să pornească roata. Pentru asigurarea viabilității programului ar putea fi contactați săptămânal cei din acel top 30-50-100 săptămânal pentru a contribui benevol la acea colectă, dat fiind că vor fi cei mai mari beneficiari ai inițiativei. Am văzut că doar președintele personal a strâns doar din cele două articole câteva mii bune de cc. Deci se poate, e un început bun. La fel, imaginea acelei guvernări s-ar îmbunătăți vizibil cu astfel de inițiativă reușită.

Ar exista și posibilitatea unei combinații între 3 și 4, o inițiativă guvernamentală având ca executant (și pentru că adună majoritatea militarilor din acel top, principal beneficiar) SMR-ul. În funcție de puterea de organizare, nimic nu e imposibil, mai ales că de ceva timp cele două instituții (guvern și SMR) se cam identifică.

Personal, mă ofer să contribui financiar la orice tip de inițiativă de acest fel.

Evident, dacă astfel de inițiative se vor înmulți (mai multe națiuni se vor „deștepta” și se vor organiza) prețul lor va crește până când profitul general va fi minim sau se va ieși pe minus. E legea economiei de piață și aici nu rămâne decât să ne scoatem pălăria în fața ungurilor pentru că au intrat primii pe această piață și câteva luni bune au lucrat la prețuri minime, deci cu profiturile cele mai mari.

Spor la discuții și la organizare,
Roman Daco