ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Day 2,580, 09:36 Published in Greece Slovakia by SotirisA

Την καλησπέρα μου στην κοινότητα.

Βλέποντας ότι υπάρχει προβληματισμός σε αρκετούς παίκτες όσον αφορά την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε σαν χώρα (κάτι που σχετίζεται άμεσα τόσο με το ύψος των κρατικών δαπανών που πρέπει να εξασφαλίζονται κάθε μήνα όσο και με το ύψος της φορολογίας που θα πρέπει να ισχύει), σκέφτηκα να ξεκινήσω μια ανάλυση της η-οικονομίας μας, μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να καταλήξουμε και σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, προτάσεις και ενέργειες.

OIKONOMIKA ΔΕΔΟΜΕΝA - ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ/ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
Ξεκινώντας κανείς μια ανάλυση για την οικονομία της η-Ελλάδας, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η πλήρης αδυναμία του παιχνιδιού να παρέχει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία της κάθε χώρας. Για την ακρίβεια, τα μόνα στοιχεία που παρέχονται είναι τα ημερήσια έσοδα του κράτους την τελευταία εβδομάδα!! Αυτό, από μόνο του, αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στην προσπάθεια ανάλυσης των οικονομικών δεδομένων της χώρας και αναγκάζει τον οποιονδήποτε προσπαθήσει να ασχοληθεί με αυτά, να καταφύγει σε εκτιμήσεις και προσεγγίσεις, κάτι που αφήνει μεγάλα περιθώρια λαθών ή παραλείψεων. Είναι άλλωστε αυτή η αδυναμία του παιχνιδιού που αναγκάζει τις κυβερνήσεις, όταν θέλουν να παρουσιάσουν ισολογισμούς ή απολογισμούς, να χρησιμοποιούν άλλα, εκτός παιχνιδιού, μέσα και τρόπους (google docs, spreadsheets κλπ). Οποιαδήποτε αναβάθμιση του οικονομικού μοντέλου του παιχνιδιού, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα παρουσίασης αναλυτικότερων δεδομένων για τα οικονομικά μεγέθη κάθε χώρας, αν θέλει να βοηθήσει τους παίκτες να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό.

Να σημειώσω επίσης ότι επιπρόσθετη δυσκολία επιφέρει η ανομοιόμορφη καταγραφή και παρουσίαση των εκάστοτε κυβερνητικών απολογισμών, κάτι που δεν βοηθάει στην απευθείας σύγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κάθε κυβέρνησης. Θα πρέπει, ως κοινότητα, να εξετάσουμε και να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο τρόπο παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων και αποτελεσμάτων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε να μπορούμε εύκολα να τα συγκρίνουμε και να τα ελέγχουμε. Για το θέμα αυτό θα επανέλθω στο μέλλον, μιας και χρειάζεται ένα ξεχωριστό άρθρο για να προσεγγιστεί.

Ξεκινώντας λοιπόν από το μηδέν μια πρώτη καταγραφή των οικονομικών μεγεθών και δεδομένων της χώρας και προσπαθώντας να περιγράψουμε τα βασικότερα έσοδα και έξοδα μιας διακυβέρνησης, έχουμε τα εξής:

1. Όσον αφορά τα Έσοδα, αυτά κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις εξής πηγές:
1.1 [μεταφορές (δωρεές) από Treasury]
1.2 [έσοδα από monetary market]
1.3 [έσοδα από πωλήσεις αγαθών (όπλα+τρόφιμα+σπίτια]
1.4 [έσοδα από ενοικιάσεις org]
1.5 [έσοδα από επιστροφές δανείων]
1.6 [έσοδα από δωρεές παικτών/φορέων]
1.7 [λοιπά έσοδα]

2. Όσον αφορά τα Έξοδα, αυτά αποτελούν το άθροισμα των δαπανών των διαφόρων Υπουργείων που κατά κύριο λόγο είναι οι εξής:
2.1 Δαπάνες Υπουργείου Οικονομικών
2.1.1 [δαπάνες παραγωγής όπλων/τροφίμων]
2.1.2 [δαπάνες για δάνεια]
2.1.3 [δαπάνες monetary market]
2.1.4 [λοιπές δαπάνες]
2.2 Δαπάνες Υπουργείου Άμυνας
2.2.1 [δαπάνες CO]
2.2.2 [δαπάνες RW]
2.2.3 [δαπάνες ΜΡΡ]
2.2.4 [δαπάνες αγοράς damage]
2.2.5 [δαπάνες/παροχές Πελασγών]
2.2.6 [λοιπές δαπάνες (airstrike κλπ.)]
2.3 Δαπάνες Υπουργείου Νέων Παικτών
2.3.1 [επιχορηγήσεις (training grounds, training contracts κλπ]
2.3.2 [δαπάνες προγραμμάτων για νέους(<Μαζί τα φάγαμε>, <Πάμε πόλεμο> κλπ)]
2.3.3 [λοιπές δαπάνες]

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Έσοδα
Τα έσοδα της χώρας, με βάση τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά το επίπεδο φόρων, τα bonus παραγωγής και τις περιοχές που κατέχει η χώρα, ανέρχονται σε περίπου 60.000 δρχ. την ημέρα. Από τα έσοδα αυτά, το 90% περίπου προέρχεται από τη φορολογία και το υπόλοιπο 10% από την κατοχή περιοχών άλλων χωρών.
Προχωρώντας σε μια αναλυτικότερη αποτίμηση της απόδοσης των φόρων που υπάρχουν σήμερα και λαμβάνοντας υπόψη την αυξομείωση των εσόδων που επέφεραν οι πρόσφατες μεταβολές στο φόρο εργασίας (work tax) (δηλαδή η αύξησή του από το 5% στο 7% και η μετέπειτα σταδιακή μείωσή του πάλι στο 5😵, μπορούμε να πούμε ότι ο φόρος αυτός αποφέρει έσοδα περίπου 8.000 δρχ. την ημέρα ανά εκατοστιαία μονάδα (1😵 φόρου, δηλαδή 40.000 δρχ. ανά ημέρα για τα σημερινά του επίπεδα (5😵. Με δεδομένο ότι το σύνολο των εσόδων από τις core περιοχές μας είναι περίπου 55.000 δρχ. την ημέρα, αυτό συνεπάγεται ότι όλοι οι υπόλοιποι φόροι αποδίδουν περίπου 15.000 δρχ. ανά ημέρα. Δηλαδή, από το σύνολο των εσόδων που αποφέρει η φορολογία, το 70-75% περίπου προέρχεται από το φόρο εργασίας και το 25-30% από τους υπόλοιπους φόρους.

Έξοδα
Τα έξοδα της χώρας, με βάση τους 3 πιο πρόσφατους κυβερνητικούς απολογισμούς, ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκ. δρχ. το μήνα. Την μεγαλύτερη δαπάνη αποτελούν οι Εντολές Μάχης (CO - Combat Orders), οι οποίες σε μια σχετικά ήρεμη περίοδο απαιτούν 500 - 700 χιλ. δρχ. τον μήνα. Τα λοιπά έξοδα του Υπ. Άμυνας ανέρχονται σε 200 - 300 χιλ. δρχ. Στα υπόλοιπα έξοδα περιλαμβάνονται 70 - 100 χιλ. δρχ. ως έξοδα για την εξυπηρέτηση της κρατικής παραγωγής (όπλα και τρόφιμα), ενώ για τη στήριξη των νέων παικτών (επιχορηγήσεις και προγράμματα) χρειάζονται άλλα 200 χιλ. δρχ. περίπου.

Εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της προσέγγισής μου στην ανάλυση της η-Ελληνικής οικονομίας. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο άρθρο στο οποίο, με βάση μια σειρά πολιτικο-οικονομικές παραδοχές, θα προσπαθήσω να περιγράψω συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής (και όχι μόνο) πολιτικής που θα βοηθήσουν τη χώρα να συνεχίσει να αποτελεί μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις μέσα στο παιχνίδι.

Μέχρι τότε, θυμίζοντας ότι κάθε ψήφος και συνδρομή είναι ευπρόσδεκτη 😉, σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους.

SotirisA