eTurcia: o forta a naturii?

Day 2,574, 15:29 Published in Romania Romania by Tigran the Great


In timpul primului razboi mondial, Turcia (pe atunci Imperiul Otoman) primise titlul de "Sick man of Europe", tradus "Omul bolnav al Europei". Acest lucru se datora faptului ca nu mai aveau aceeasi putere ce i-a format intr-un imperiu, acesta acum prabusindu-se incetul cu incetul. La inceputul secolului 20, tot ce mai ramasese din acest imperiu era: Turcia, Siria, Mesopotamia, Palestina si parti din Peninsula Araba.

Astazi, dupa prabusirea Imperiului Otoman, a ramas numai Turcia, care serveste ca o punte de legatura intre Asia si Europa.

Insa, daca ne uitam pe harta eRepublik, nu e suficienta o simpla privire pentru a determina unde este eTurcia. Traditional vorbind, turcii au fost intotdeauna un popor mandru, cu o serie de convingeri puternice si caracter. Au o cultura bogata si un curaj peste masura medie.

Iata ca acest lucru se transpune si in eRepublik, unde eTurcia este poate cea mai puternica forta militara prezenta pe harta. Poate exagerez putin, insa ce putem spune sigur este ca e una dintre cele mai eficiente si puternice forte militare la ora actuala. Pentru a vedea toate teritoriile ocupate de eturci, e necesar sa dam zoom out de cateva ori, acestia ajungand la numarul impresionant de 36 de regiuni ocupate. Sincer e greu de determinat daca acestia mai sunt europeni sau asiatici, deoarece o portiune semnificativa din eTurcia se afla pe continentul asiatic.

Johan Kjellen, parintele de drept al geopoliticii a elaborat o formula a puterii ce suna cam asa:

Puterea = [masa critica (populatia si teritoriul) + puterea economica + puterea militara] x (planificare coerenta + vointa)

Uitandu-ne la eTurcia prin prisma acestei formule, ne putem da seama rapid ca au aproape toate ingredientele necesare pentru a deveni o super-putere (asta daca nu ii consideram deja asa). Poate singurul lucru discutabil este cel al planificarii coerente, deoarece, daca ne uitam la teritoriile ocupate de eturci, vom observa ca multe dintre acestea erau ocupate si in realitate, de Imperiul Otoman. Astfel, se poate presupune ca eturcii au dorit reintoarcea la gloria de odinioara. Poate parea laudabil, insa daca istoria ne-a invatat ceva, acel lucru este ca orgoliile si mandria nu-si au locul in politica si strategie.

Poate eTurcia sa fie vreodata redusa la 2-3 teritorii sau cucerita complet? Nu stiu.. teoretic e prudent sa nu spui niciodata.. niciodata. Insa cu o asemenea forta, cu aliantele strategice concepute de acestia si respectate la punct si virgula.. te face sa te intrebi: ar putea cineva sa reprezinte un adversar real pentru eTurcia?

Si daca nu.. ce pozitie ar trebui sa adopte eRomania fata de ei?

Un Prim-Ministru al Chinei, Mao, avea o vorba: "Focul se stinge cu apa de la vecini!".. asa sa fie oare?