IΣTOPIA KAI O ΠAPAΓΩN "AΛΛAΓH" ΣTO EREPUBLIK

Day 1,908, 06:42 Published in Greece Greece by tompola
Φίλες και φίλοι χαίρετε.

Στο παρόν άρθρο θα ήθελα να ασχοληθώ με την «παραγωγή» ιστορίας στον ψηφιακό κόσμο του erepublik, να αναλύσω το μοτίβο της ιστορίας της, και να αναδείξω τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στο παιχνίδι όσον αφορά το πώς εμείς ως παίκτες το αντιμετωπίζουμε.

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσω τη σημασία της έννοιας «Ιστορία» με την οποία εμφανίζεται στο άρθρο μου. Δεν εννοώ την ιστορία ως πρακτική ή επιστήμη (the discipline), αλλά την Ιστορία ως το προϊόν αλλαγής των δομών μέσα στις κοινωνίες, δηλαδή την Ιστορία με μια ρεαλιστική έννοια (παρόλο που είμαι νομιναλιστής, εντούτοις πολλές φορές αναγκάζομαι να την αντιμετωπίζω ρεαλιστικά).

Το 1989 ο Francis Fukuyama δημοσίευσε το βιβλίο του «The End of History and the Last Man» όπου ισχυρίστηκε πως πλέον μπαίνουμε σε μια εποχή όπου οι διαφορετικές ιδεολογίες έχουν εκλείψει (θυμηθείτε έχει μόλις προηγηθεί η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και φυσικά η πτώση του Φασισμού πολύ νωρίτερα), και μένει πλέον μόνο ένα ιδεολογικό μοντέλο, αυτό του δυτικού φιλελευθερισμού με τη μορφή της παγκοσμιοποίησης, όπου η Ιστορία δεν έχει θέση. Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά πως ο Fukuyama έκανε λάθος (ελπίζω να μη χρειάζεται να πω το γιατί). Εντούτοις, η έννοια «το Τέλος της Ιστορίας», εξακολουθεί να είναι ένα hot topic μεταξύ των ιστορικών. Πώς όμως παράγεται Ιστορία στο erepublik; Και είναι δυνατόν να υπάρξει ένα Τέλος Ιστορίας στο erepublik;

Υπάρχει όμως ιστορία στο παιχνίδι; Κατά τη γνώμη μου ναι. Κάντε απλά μια γρήγορη αναδρομή στα όσα έχετε ζήσει στο παιχνίδι. Προσπαθήστε να το δείτε από μια συνολική σκοπιά. Το χρονικό φάσμα του erepublik είναι ένα πολύχρωμο μοτίβο διαφορετικών καταστάσεων, συνθηκών, κοινωνικών δομών, μοντέλων παιχνιδιού, οικονομικών σκαμπανεβασμάτων, ακόμα και οπτικών αλλαγών. Έχω παίξει άλλα τέτοιου τύπου παιχνίδια, στα οποία έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πλήθος διαφορετικών πραγμάτων, αλλά ποτέ δεν μου έδωσαν αυτή την αίσθηση της ιστορίας, ενός ζωντανού κόσμου που αρέσκεται να αλλάζει. Ο Plato έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο ιστορικό μοτίβο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι κατά πολύ πιο σημαντικό από το να έχεις ένα πλήθος πραγμάτων να κάνεις, τα οποία όμως δεν πρόκειται να έχουν κάποιο χρονικό βάθος. Εγκλωβίζονται δηλαδή σε εκείνη τη χρονική στιγμή, και δεν έχουν κάποια διαχρονικότητα. Φυσικά δεν είναι μόνο ο Plato αυτός που παράγει την ιστορία, αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες, ή μάλλον η κοινωνία των παικτών. Και παρόλο που μπορεί να φανεί παράξενο, παράγουμε κατά τη γνώμη μου ιστορία περισσότερο με τα άρθρα και το chat, παρά με τους πολέμους και τις μάχες. Αλλά αυτό ίσως να το αγγίξω σε άλλο άρθρο.

Ας δούμε όμως πώς ο Plato παράγει ιστορία, ή μάλλον πώς οι αλλαγές που φέρνει αλλάζουν άρδην τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το erepublik, δημιουργώντας αυτό το πολύχρωμο μοτίβο που ανέφερα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περυσινή αλλαγή στο στρατιωτικό μοντέλο. Όσοι νέοι δεν γνωρίζουν, παλιότερα οι παίκτες δεν ήταν χωρισμένοι σε divisions αλλά πολεμούσαν όλοι μαζί. Με τον χωρισμό, ο καθείς πήγε στο αντίστοιχο division με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Η αλλαγή αυτή δεν ήταν μικρή. Άλλαξε ο τρόπος οργάνωσης, άλλαξαν οι δυνάμεις (μερικές χώρες ωφελήθηκαν από την αλλαγή, ενώ άλλες ζημιώθηκαν), άλλαξε και η αντίληψή μας για τις μάχες. Με την αλλαγή ήρθε το τέλος της εποχής των «μεγάλων ηρώων». Μέχρι τότε βλέπαμε στη μάχη μεγάλα ονόματα, τα οποία κατάφερναν να παίρνουν όλο το βάρος πάνω τους τανκάροντας ανελέητα. Με τα divisions όχι μόνο δεν μπορούμε να δούμε εν δράσει τους μεγάλους παίκτες, αλλά επίσης δεν φαίνεται να παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο όσο παλιά. Και στον οικονομικό τομέα, παρόλο που δεν έχω δει, από τότε που ξεκίνησα να παίζω, αλλαγή του μοντέλου του, υπάρχει κι εκεί ένα πολύχρωμο ιστορικό μοτίβο. Η αρκετά μεγάλη κρίση τον Ιανουάριο του 2012, η πολύ πλούσια εποχή λίγο πριν το καλοκαίρι όπου πληρωνόμασταν 300cc την ημέρα και στο ΜΜ ο χρυσός είχε φτάσει τα 3400cc έκαστο, και με το τέλος του καλοκαιριού η μεγάλη κρίση η οποία συνεχίζει και σήμερα, και όλοι κλαίγονται για αλλαγή του μοντέλου. Θα πει κάποιος πως μαζί με την κρίση ήρθε και πτώση τιμής του χρυσού και προϊόντων. Όλα δηλαδή έπεσαν, οπότε δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν ορισμένα πράματα των οποίων η τιμή δεν αλλάζει. Τα εργοστάσια πρώτων υλών q1, q2, q4, το κόστος μεταφοράς, η αποθήκες, και τα Resistance Wars έχουν σταθερές τιμές.

Θα υπάρξει Τέλος της Ιστορίας;
Αν σταματήσει να «παράγεται» ναι. Για να σταματήσει η Ιστορία του erepublik πρέπει να σταματήσει να υπάρχει και ο παράγων Αλλαγή. Αν σταματήσουν οι αλλαγές στο παιχνίδι, όποιες και αν είναι αυτές, πολύ γρήγορα το παιχνίδι θα χάσει κάθε ενδιαφέρον. Παρόλο που στον πραγματικό κόσμο οι αλλαγές προκύπτουν μέσα από τις κοινωνικές δομές, και έπειτα οι αλλαγές δημιουργούν άλλες κοινωνικές δομές, το παιχνίδι δεν λειτουργεί έτσι. Παρόλο που παίζουμε ένα μεγάλο ρόλο στην δημιουργία της Ιστορίας του erepublik, αυτός που είναι ο κύριος χειριστής της είναι ο Plato. Τελευταία έφερε αλλαγές στον χάρτη και στην εικόνα του παιχνιδιού. Ακόμα και αυτό παράγει Ιστορία και συμβάλει στη πολυχρωμία της Ιστορίας του erepublik. Όταν σκεφτόμαστε για το παιχνίδι το σκεφτόμαστε αρχικά ως εικόνα. Πρώτα έρχεται η εικόνα του παιχνιδιού στο μυαλό και μετά η δραστηριότητα που εκτελείται. Η αλλαγή της εικόνας παρόλο που αρχικά δε μας άρεσε φέρνει έναν εντελώς νέο και φρέσκο τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το παιχνίδι. Πλέον σκεφτόμαστε το erepublik διαφορετικά, ως ένα κάπως νέο erepublik, διαφορετικό από το παλιό. Αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντική Ιστορική καμπή.

Αν σταματήσει ο Plato να κάνει αλλαγές, θα πάψει να υπάρχει η Ιστορία στο παιχνίδι. Προς όλους αυτούς που έχουν την τάση να εκνευρίζονται στη θέαση μιας αλλαγής, προτείνω υπομονή… παιχνίδι είναι… και το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει την τάση να γίνεται καλύτερο με κάθε αλλαγή, αρκεί να γίνετε και εσείς λίγο ελαστικοί απέναντί της.


,
tompola

shout:
Ιστορία και ο παράγων "Αλλαγή" στο Erepublik
http://www.erepublik.com/en/article/2209407/1/20