O posibila solutie pentru armata.

Day 966, 12:33 Published in Romania Romania by Mynsc
Sa pornim de la o premiza clara... trebuie schimbat sistemul actual de solde. Era invechit in V1 iar acum in V2 deja devine ridicol. Sunt investiti extrem de multi bani in aceste solde si rezultatele nu stiu daca sunt sau nu, dar ideea e ca nu pot fi evaluate. Ceea ce nu e de acceptat.


Nu sustin o reducere a banilor injectati in unitatile militare, ci mai degraba o redistribuire in functie de anumite criterii. Pe langa asta, UMurile trebuie sa devina mai independente, sa se poata sustine si singure daca situatia o va cere.

Ok so, iata si ideea mea pentru o eventuala reorganizare. Nu pretind ca e etans planul, insa consider ca se poate lucra pe baza sa. Si asta si trebuie facut in acest moment... nu greve, proteste si atitudini de genul "imi iau jucariile si ma duc acasa". UMurile si reprezentantii conducerii eRO tre sa intre la discutii lungi, calme si constructive pentru a ajunge la o concluzie.



1. Organizarea Interna a UMurilor


scopul e crearea unui mini - ecosistem in interiorul armatei pentru a se auto-finanta in proportie de 80-90%


realizarea unei situatii cu meseriile si tipul de arma alese de fiecare membru in parte. In functie de acestea, se va continua cu infiintarea de firmele necesare pentru a acorda un loc de munca majoritatii militarilor. Pe langa asta, pentru firmele ce tin de domeniul militar, se va lua in considerare distributia de puscasi - tancuri - elicoptere - artilerie din unitate, prioritate avand firmele ce produc tipul de arme dominante in interiorul unitatii. Acelasi criteriu se aplica si pentru firmele de materii prime.


militarii vor lucra pe un salariu ce va depinde strict de productivitatea lor. Si anume, 50-90% din valoarea produsa (in functie de tipul firmei, costul materiilor prime etc). Calculul se va face in functie de pretul acelui produs pe piata sau pietele unde este comercializat... Cel mai fain aspect al acestui lucru e ca isi vor putea planifica numarul de ore de lucru direct in functie de necesitatile financiare. Si nici firma nu va avea de pierdut.

Un exemplu concret: o casa Q5 este 1000 RON. Xulescu munceste 8 ore pentru 500 productivitate. Asta inseamna ca a produs 500 / 25 unitati, adica 20. Pentru o casa Q5 e nevoie de 200 de unitati de productie. Deci a produs 1/10 din acea casa... ceea ce inseamna 100 RON. Astfel, va primi drept salariu intre 50 si 80 RON sa zicem, adica 6 - 10 ron / ora.

Exemplul luat e pur fictiv, nu puneti pret pe numerele obtinute ci mai degraba pe calcule. Sper sa nu fi gresit. Odata ce formulele se vor stabiliza, e triviala crearea unui spreadsheet ce sa usureze extrem de mult aceste calcule pentru comandantii de unitati.


Firmele unitatilor vor fi libere sa actioneze pe piata romaneasca, cat si (in special) pe cele straine si se vor comporta aproape ca orice alta firma privata, cu mentiunea ca realizarea de stoc ar trebui sa fie luata in considerare un pic mai mult decat la privati. Insa nu e obligatorie.

Avand in vedere calculele facute mai sus la salarii... E APROAPE IMPOSIBIL sa nu mearga pe profit. Doar un management extrem de gresit ar putea impiedica acest lucru.


Statul va trebui sa puna initial la dispozitie un fond de licente pentru firmele unitatilor. Sunt complet de acord ca nu ar fi benefica "inundarea" pietei romanesti de catre firmele unitatilor militare... astfel ca trebuie creat un fond de licente la care va avea acces fiecare unitate in functie de situatia pe care o prezinta. Initial o licenta / firma ar trebui sa fie mai mult decat de ajuns.

Ar fi un efort financiar pentru stat la inceput, insa cu siguranta si-ar arata avantajele pe termen lung. S-ar aduce in tara o suma importanta de bani straini.

Ok, deci prin aceasta metoda... unitatile ar ajunge la o relativa stabilitate. Si-ar plati militarii aproape integral din fonduri proprii, plus ca daca ar avea parte de un management decent, ar inregistra si un relativ profit ce ar acoperi perioade mai "negre" sau ar ajuta la consolidarea unui eventual fond de investitii sau urgente sau ar fi repartizat pentru militarii ce nu pot munci in firmele unitatilor.


2. Premierea UMurilor.


sistemul actual de plata a soldelor nu are absolut nici o legatura cu activitatea militara a unei unitati. Asa ceva e de domeniul ridicolului, mai ales ca e functional de extrem de mult timp. Trebuie optata o metoda macar primitiva la inceput ce chiar sa tina de campul de lupta.


Un factor critic e existenta APIului si a unor oameni dispusi sa ajute cu statistici. Neavand nici o certitudine deocamdata despre acest lucru, poate ar trebui sa incepem cu un sistem mai simplu, pentru ca dupa ce aflam exact pe ce ne putem baza sa il dezvoltam.


Astfel, propun urmatoarea varianta, extrem de simpla si anume acordarea de solde in functie de prezenta pe campul de lupta indicat de ordinele MA. Sunt sigur ca si in acest moment, multe unitati realizeaza zilnic prezenta, prin intermediul unor formulare GDocs sau alte metode. Acest sistem deja existent ar trebui modificat foarte putin pentru a permite tinerea acestei evidente. Astfel, UMurile vor realiza zilnic situatia membrilor ce au luptat IN LUPTA INDICATA DE SMR si GRADUL armei folosite. Fiecare soldat va avea responsabilitatea completarii corecte a acestor date, iar comandantii UMurilor au datoria sa faca o verificare minima.


Aceasta situatie va fi prezentata saptamanal echipei MoDului, care in functie de o anumita formula prestabilita, va imparti soldele, DUPA O MINIMA VERIFICARE. Sunt sigur ca vor exista site-uri precum ereptools.net care arata unde a luptat un anumit individ, cat damage a facut, ce arme a folosit. Mai mult, poate vom avea acces direct la propriile statistici, dupa cum am mentionat mai sus.


Orice Unitate Militara prinsa cu falsificarea repetata si majora a statisticilor prezentate SMRului va fi penalizata cu minim solda pe o saptamana.


Legat de formula... as propune mentinerea unui sistem asemanator cu cel actual... in sensul ca se vor da 1-2 RON / militar ce a luptat cu Q1, 2-3 RON / militar ce a luptat cu Q2, etc etc. Dupa cum am zis, nu va luati de cifre deoarece nu le stabilesc eu... ideea conteaza. Si anume ca sumele platite de stat vor ramane relativ egale, INSA stim pentru ce platim. Stim ca am dat 5 RON din taxele noastre pentru cineva care a luptat unde trebuia, cand trebuia, etc.

Partea cea mai faina e ca din moment ce UMul se va auto-finanta deja prin sistemul propus la punctul 1, toate aceste solde vor fi folosite pentru crearea de stocuri, investitii si orice altceva considerat de comandantii unitatilor necesar.

Mai am si alta varianta pregatita, insa e mai complicata si ar tine extrem de mult de ce statistici putem scoate din noul API. Dupa cum am zis, odata ce vom stii exact, putem sa ne gandim la ceva mai complicat... insa momentan sistemul explicat mai sus zic eu ca ar fi de 1000 de ori mai corect si in acelasi timp extrem de simplu.

3. Mentiuni speciale


Pe langa asta... cred ca pe langa firmele de stat ce produc spitale si sisteme defensive, ar trebui infiintate inca macar cate o firma de tancuri / elicoptere / pusti / artilerie Q5 sponsorizate integral de stat, cu scopul de a acumula un stoc de arme Q5 pentru situatii de urgenta. Acestea vor fi impartite DOAR membrilor activi (cu acest sistem vom avea o situatie cu cei mai dedicati militari) ai unitatilor militare la nevoie, urmand a fi returnate (sau nu) dupa folosire.

Daca nivelul premierii pt UMuri va ramane macar la nivelul actual sau daca se va reduce, s-ar putea adauga si o "cotizatie de stoc" in sensul ca fiecare UM va primi o anumita suma / saptamana pentru plata salariilor unei firme Q3 de armament in care vor munci civili si care nu va vinde absolut nimic. Costul materiilor prime va fi suportat de UM ori din propriile firme de land ori din banii de premiere primiti saptamanal sau din profitul inregistrat. Fiecare UM va alege tipul acestei firme, in functie de ce membri are.

Costul infiintarii unei firme PROFITABILE de land scazand enorm in V2... UMurile ar putea investi 20 - 30 gold din donatiile membrilor sau alte surse pentru infiintarea de firme de land PUR PT PROFIT in tari straine.

Astept corectii, adaugiri, opinii in comentarii.