[RO]Tutorial: Cum functioneaza EDEN

Day 813, 02:49 Published in Romania China by mihail.cazacu

Din comentariile la articolele precedente (si din discutiile pe chat) mi-am dat seama ca exista o foarte mare diferenta intre ce-si inchipuie o mare parte din cititori despre cum functioneaza EDEN si ce se intampla de fapt.

Asa ca a venit momentul sa scriu un tutorial despre EDEN, EDEN HQ, etc.

EDEN este o alianta fondata de Croatia, Finlanda, Norvegia, Polonia, Romania, Spania si Suedia (enumerate in ordine alfabetica). La ea s-au adaugat inca 6 state: Australia, Bosnia, Canada, Elvetia, Grecia, SUA.

Drepturile si obligatiile statelor membre EDEN sunt definite de Tratatul EDEN. care poate fi citit urmand acel link.

Ideile-cheie care permit sa intelegem cum functioneaza EDEN sunt urmatoarele:

1. Deciziile cu privire la operatiunile militatre sunt luate de presedinti. Conform tratatului, o operatiune planificata de o tara devine operatiune oficiala EDEN daca intruneste votul a 2/3 din presedinti. Adica 8 presedinti trebuie sa fie de acord pentru ca un plan sa devina plan oficial. Asta inseamna:

- Presedintii decid, EDEN HQ (structura mentionata in Art III.3) doar implementeaza ce au decis presedintii.

- Din cauza ca presedintii sunt singurii care decid, presedintele tarii care vrea sa porneasca o campanie trebuie mai intai sa negocieze si sa obtina sprijinul a inca 7 presedinti. Altfel campania nu va avea 8 voturi.

- Fiecare presedinte vine in EDEN cu promisiunile facute in campania electorala. Fiecare presedinte are acasa alegatori care il preseaza "sa faca ceva", "sa nu mai luptam pentru altii", etc. Intrucat fiecare presedinte are nevoie de inca 7 voturi, de la alti oameni presati de alegatorii lor plictisiti, presedintele trebuie sa fie un bun negociator.

- Orice campanie ofensiva trebuie propusa cu 24h inainte sa fie votata (art. VII.4.4.0.1). Dupa ce trec aceste 24 de ore presedintii discuta propunerea timp de alte 24 de ore si o voteaza (art. III.2.2.0.3) Intrebare pentru cititori: ce face un presedinte abil?

a) Propune campania si incearca in cele 24h + 24h inainte de votare sa convinga 7 presedinti sa-l sustina;

b) Se imprieteneste mai intai cu presedintii, afla ce misiuni le-au fost si lor impuse de alegatori, negociaza ca sa armonizeze obiectivele lor cu ale lui, se asigura de sprijin inainte ca propunerea sa fie supusa la vot si abia apoi o face oficiala.

Daca ati ales cumva optiunea b) atunci inseamna ca nu veti declara niciodata razboi Bulgariei la 48 de ore dupa ce ati devenit presedinti.

2. Daca un plan nu intruneste 2/3 din voturi, tara respectiva e pe cont propriu. Asta inseamna ca va primi ajutor doar in masura in care presedintele ei reuseste sa convinga alti presedinti sa-l sprijine. Asadar:

- Nimeni nu poate opri o tara sa actioneze pe cont propriu. Dar daca o face, va primi atat ajutor cat a reusit presedintele ei sa obtina. De aici importanta de a te intelege bine cu ceilalti presedinti.

- Spania contra Frantei, Polonia contra Germaniei, Grecia contra Turciei, Croatia contra Sloveniei si Romania contra Turciei si Bulgariei au fost toate actiuni pe cont propriu. Ce face EDEN HQ in asemenea cazuri?

a) Aloca in primul rand resurse operatiunilor aprobate cu minim 8 voturi (in acel caz campania din Asia, care urma sa lase Phoenix fara 3 surse de fier);

b) Afla de la presedintii care deruleaza campanii pe cont propriu ce sprijin au reusit sa obtina. Si aloca resursele ramase conform acelor intelegeri.

Prin tratat fiecare tara e obligata sa sprijine mai intai operatiunile aprobate. Adica "sa lupte pentru altii" daca "altii" au strans sprijinul a inca 7 presedinti pentru planurile lor.

Din acest motiv o tara care duce o operatiune pe cont propriu trebuie sa se bazeze mai ales pe proprille sale resurse. Pentru ca ce primeste de la celelalte s-ar putea sa fie insuficient.

Concluzia e ca trebuie sa avem o gramada de bani ca sa avem succes intr-o operatiune pe cont propriu. Sau, daca nu avem o gramada de bani, macar sa avem intelegeri bilaterale cu tari foarte puternice.

Daca o tara nu are nici suficienti bani, nici intelegeri pentru sprijin bilateral, atunci operatiunea e in general sortita esecului. Dar presedintele care a pornit o operatiune sortita esecului are mereu posibilitatea sa dea vina pe lipsa sprijinului aliatilor. Si uneori reuseste sa si fie reales.

3. Cand o tara membra EDEN este atacata, toate celelalte tari trebuie sa o ajute Asta e art. VII.3.3.0.1.

Intrebarea e:

Ce se intampla daca o tara este atacata simultan cu alte tari EDEN sau in timp ce alte operatiuni sunt in derulare (operatiuni EDEN sau operatiuni pe cont propriu)?

Raspunsul e ca tara atacata va fi ajutata. Ce nu spune tratatul (si vom vedea de ce nici nu poate sa spuna) este cate regiuni poate pierde o tara atacata inainte de a primi ajutorul.

Atunci cand se deruleaza mai multe operatiuni simultan si apare o situatie de urgenta, nici EDEN nici Phoenix nu pot sa castige toate luptele. Unele dintre ele vor fi pierdute. Cum putem alege care?

Raspunsul este ca orice alianta isi permite sa piarda provincii pe care le poate recupera usor.

De asemenea nu pot fi oprite atacuri care, daca sunt abandonate, lasa alianta intr-o situatie mai grea decat ar fi daca se pierd anumite regiuni.

Criteriul principal de decizie asadar este ca sa se conserve avantajele strategice si nu provinciile. Daca se conserva avantajele strategice atunci provinciile pot fi recuperate rapid. Daca se pierd avantajele strategice, provinciile raman sub ocupatie pe termen lung.

In eRepublik sunt 3 avantaje strategice principale:

1. Capacitatea de a da damage (damageul castiga bataliile);
2. Initiativa (adica daca poti sa ataci sau esti obligat sa te aperi);
3. Capacitatea de productie (numarul de companii dintr-o regiune) si resursele.

Dintre cele 3, pastrarea primelor doua permite recuperearea rapida a regiunilor pierdute. Ultima poate afecta ducerea razboiului pe termen lung. Dar asa cum am spus, daca primele doua avantaje strategice sunt pastrate, o regiune care e importanta din cauza ca are resurse sau companii poate fi recuperata rapid.

E dureros sa pierzi o regiune cu valoare sentimentala ridicata de dragul pastrarii avantajelor strategice?

Sigur ca e!

Pierderea Transilvaniei mi-a stricat vacanta. Mai ales ca Transilvania era si o regiune cu multe firme, deci pierderea ei pe o perioada indelungata ne-ar fi slabit considerabil.

E placut pentru Finlanda sa piarda 2 - 3 regiuni de fiecare data cand Rusia si Letonia o ataca? Cred ca nu!

A fost placut pentru Spania si Canada sa fie rase de pe harta? N-a fost!

Dar pentru America sa ramana in doua regiuni? Ma indoiesc ca le-a placut!

Dar cum a fost posibil sa reapara Spania si Canada pe harta, sa-si recupereze SUA toate teritoriile si sa devina o mare putere, sa-si ia Finlanda mereu regiunile inapoi iar noi sa recuperam Crisana, Transilvania si Oltenia intr-o singura zi? Si totul in conditiile in care EDEN este inca mai slab decat PEACE/Phoenix?

Asemenea "miracole" sunt posibile tocmai pentru ca EDEN si-a pastrat capacitatea de lupta si initiativa chiar cu pretul sacrificarii pentru foarte scurta vreme a unor teritorii.

Daca Parisul nu era ras de pe harta Franta nu ar fi fost distrusa si Spania ar fi trecut in defensiva. Daca Germania nu era rasa, Polonia ar fi trecut in defensiva. Ambele tari cu MPP-urile activate contra lor.

EDEN ar fi avut 3 tari-cheie (Spania, Polonia si Romania) atacate simultan si ar fi trebuit sa-si imparta resursele intre ele 3. Procedand cum am procedat atunci, rezultatul final a fost:

1. Ungaria a parasit Transilvania, Crisana si Oltenia dupa o singura zi. Si a ramas cu toate MPP-urile Romaniei activate contra ei.

2. Franta a disparut;

3. Germania e practic inexistenta;

4. Slovenia a disparut si acum e in situatia Germaniei.

5. Bulgaria a declansat MPP-urile romanesti, a fost rasa de pe harta si au disparut MPP-urile ei activate contra noastra. Asa ca acum avem liniste la granita de sud.

Cine a castigat si cine a pierdut de fapt? Phoenix, desigur!

De ce nu impune tratatul EDEN ca o tara sa fie ajutata imediat daca e atacata in teritoriile originale?

Pentru ca atunci ar fi foarte usor pentru Phoenix sa castige. Ar ataca simultan mai multe tari EDEN, EDEN si-ar imparti fortele, Phoenix ar alege pe care din tinte se concentreaza de fapt si ne-ar toca pe rand, unul cate unul.

De asemenea Phoenix ar putea opri astfel orice ofensiva contra unui membru de-al ei. Degeaba am avea MPP-uri activate, care ne-ar permite sa-i stergem de pe harta. Un atac al unei marionete (gen Turcia, UK, Letonia, Slovenia, Bulgaria) ne-ar obliga sa stopam ofensiva si sa trecem automat in aparare.

eRepublik e un joc de echipa si un joc de strategie in acelasi timp.

Jocul de echipa presupune ca toti coechipierii lupta pentru a castiga jocul, nu doar o repriza.

Jocul de strategie presupune ca putem sacrifica unele provincii pe termen foarte scurt, daca prin asta castigam avantaje decisive (acum orice atac al nostru asupra Ungariei are in spate toata alianta)