[Verot] Citizen Mun manifesti

Day 2,217, 04:38 Published in Finland Finland by Citizen Mu

Eduskunta käsittelee parhaillaan verotuksen palauttamista alueidemme valtausta edeltäneelle tasolle. Verotusta ei kuitenkaan tulisi pohtia tyhjiössä, vaan osana valtion budjettia. Tämä artikkeli kuvaa lyhyesti nykytilannetta ja oman näkemykseni siitä, miten asioiden tulisi olla.



Nykyiset menot voidaan jakaa neljään osaan.

Puolustussopimukset (MPP)

Puolustussopimukset mahdollistavat liittolaisten taisteluissa (pl. Resistance War-taistelut) sotimisen ilman muuttamista. Koska eRepublik on sotapeli, ovat MPP:t tärkeitä paitsi alueidemme, myös peli-ilon suojaamiselle.

Tällä hetkellä Suomella on 10 MPP:tä, joka on muutama enemmän kuin viime kuukausina on totuttu. Yksi MPP maksaa 10 000cc/kk, eli yhden budjettikauden aikana yhteensä noin 100 000cc.

Tankkijaot ja Taistelukäskyt (CO)

Valtio on jakanut tankkeja tärkeiden taisteluiden yhteydessä siinä toivossa, että tankit käytettäisiin näissä taisteluissa. Sen lisäksi, että tämä ajatustasolla mahdollistaa köyhien pelaajien tankki-iskut, kuulee usein perustelun, jonka mukaan tankkijaot ovat solidaarinen tapa palauttaa kerättyjä verovaroja takaisin kansalle. Vaikka kyseessä onkin konkreettisimmin pelaajille näkyvä verovarojen käyttötapa, on kyseessä käytännössä rahojen siirtelystä edestakaisin pelaajien ja valtion välillä.



CO:t ovat tapa ostaa taistelijoita tärkeisiin taisteluihin. Pelin loppumattomista sodista johtuen tällä saavutetaan useimmiten vain lyhytaikaista hyötyä. CO:n käyttöä kritisoidaan usein, koska se suosii vahvimpia (varakkaampia) pelaajia heikompien (uudet ja köyhät) kustannuksella.

Puolustusmenoihin voitaisiin laskea myös sotilasyksiköille jaettavat tuet, mutta asiaa äskettäin käsiteltäessä päädyttiin odottamaan varakkaampia aikoja tämän menoerän palauttamiseen.

Tällä kaudella näihin menoeriin haettiin ja myönnettiin 130 000cc. Entisten hallitusten erilaisista kirjanpitotavoista johtuen on työlästä laskea esimerkiksi edellisen 6kk keskiarvo, eikä se ole tämän artikkelin kannalta kovin tärkeääkään. Lyhyesti sanottuna huomattavasti nykyistä pienemmilläkin kuluilla on selvitty, mutta myös sotatilanteet ovat olleet erilaiset.

Aloitustuet

Aloitustuet ovat varainsiirto vanhemmilta pelaajilta uudemmille. Ideana on helpottaa uusien pelaajien elämää ja sitouttaa heidät peliin. Näin ollen aloitustuet voidaan nähdä investointina Suomen tulevaisuuteen. Kansalaisten määrän kehityksestä voidaan arvioida tämän toiminnan tuloksellisuutta.

Tällä kaudella aloitustukiin on varattu 20 000cc. Aloitustuet palautettiin vasta äskettäin, joten vertailukelpoista historiatietoa asiasta ei ole.

Satunnaiset menoerät

Tähän luokkaan lasketaan muut menoerät, jotka usein syntyvät reagoitaessa yllättävään tilanteeseen, kuten pelimekaaniikan muutokseen. Näiden menojen tarpeellisuutta tulee arvioida aina tapauskohtaisesti.



Lisäksi esimerkiksi nykyinen hallitus sai 20 000cc "oheistoimiin", kuten kilpailuihin, joilla haetaan peli-ilon lisäämistä arjen harmaudessa.



Verotulot

Valtion tulot koostuvat pääasiassa marketissa myytävien tuotteiden arvonlisäverosta sekä omissa tehtaissa ja työnantajalla työskentelystä maksettavasta tuloverosta. Eduskunta voi asettaa verot 1% ja 25% välille.

Pelimekaniikkaa muutettiin äskettäin siten, että valtion veropotti jaetaan aluiden määrällä, ja jokaista aluetta miehittävä maa saa 80% tästä osasta loppujen mennessä alueen alkuperäismaalle. Kokonaan vallattu maa saa siis vain 20% verotuloistaan. Tästä johtuen verotulot heittelevät suuresti sotatilanteesta riippuen.

Pelin oman taloussivun mukaan päivittäiset verotulot ovat tällä viikolla vaihdelleet 500cc ja 3000cc välillä. Nousua on luvassa nyt kun alkuperäisalueemme ovat taas hallussamme ja pääsemme nostamaan veroja.

Valuuttakauppa

Valtiolla on hallussaan joukko organisaatioita, joilla se voi suorittaa valuuttakauppaa, eli käytännössä ostaa kultaa 200cc/g hintaan ja myydä sitä päivän markkinahintaan (tällä hetkellä noin 215cc/g). Valuuttakaupan tuotto riippuu siis kullan markkinahinnasta ja tästä johtuen tulot ovat vaihdelleet 5 000cc ja 100 000cc välillä kuukaudessa.

Jotta valuuttakauppaa voidaan käydä, tulee varoja säilyttää organisaatiolla, jossa ne ovat istuvan presidentin (ja mahdollisesti ministerien) kavallettavissa. Tästä johtuen eduskunta on päättänyt lopettaa laajamittaisen valuuttakaupan. Hallitus voi toki käydä edelleen kauppaa sille myönnetyllä budjetilla, vaikka osa organisaatioista päätettiinkin antaa puoluiden ja sotilasyksiköiden käyttöön

Satunnaiset tulot

Satunnaiset tulot ovat lähinnä yksittäisten pelaajien tarjoamia raha- tai aselahjoituksia. Tähän voitaneen laskea myös organiisaatioden vuokraamisesta saadut tulot, jotka ovat olleet muutaman tuhannen luokkaa kuukaudessa.



Valtion kassassa on tällä hetkellä 4 200g ja 325 000cc, eli yhteensä noin 1 200 000cc.





Valtion budjetti on tällä kaudella vahvasti alijäämäinen. Sivulauseessa voidaan mainita, että hallitus ja eduskunta toimi mielestäni edesvastuuttomasti myöntäessään puolustusmenoihin suuren summan tilanteessa, jossa tuloja ei ole. Tärkeämpää on kuitenkin huomioida, että valloitettuna ollessamme budjetista tulee väkisinkin alijäämäinen jo pelkästään MPP:n takia. Vaikka muutaman MPP:n karsiminen onkin mahdollista, kokonaan ilman emme voi elää.

Tästä johtuen tulevaisuudessa täytyy entistä vahvemmin toimia siten, että nousukausina kasvatetaan puskuria, kun taas laihoina kausina karsitaan turhat menot pois ja eletään kertyneistä säästöistä. Valloitettuna ollessamme verot on pudotettava nolliin, jotta kansalaisten rahat eivät valu valloittajan taskuihin (näin jo toimittiinkin). Valuuttakauppan ja satunnaisten tulojen varaan emme voi laskea mitään.

Menoerät voidaan siis luokitella kriittisiksi, hyödyllisiksi ja tarpeettomiksi. Kriittiset menot ovat tällä hetkellä mielestäni ainoastaan MPP-kulut. Hyödyllisiä menoja ovat aloitustuet. Turhiksi menoiksi olen valmis laskemaan kaikki loput. Loppumattomien sotien takia "kriittiset taistelut", joihin täytyisi käyttää CO:ta, ovat äärimmäisen harvinaisia, ja silloinkin tilanne on viikon kuluessa luultavasti muuttunut muutamaan kertaan. Tankkijaot ovat merkityksetöntä rahan kierrättämistä: jos varaa näihin löytyy, on luultavasti aika laskea verotusta.

Tarvittava säästöjen määrä riippuu siitä, miten rajusti kuluja ollaan valmiita leikkaamaan tulojen tyrehtyessä. Mielestäni kassasta tulisi löytyä ainakin 6kk MPP-maksut. Lisäksi aloitustukiin ja yllättäviin menoihin olisi mielestäni hyvä pitää pientä varastoa, jotta näitä ei tarvitse heti lopettaa sotaonnen käätyessä. Näin ollen mielestäni miljoona on hyvä ensiarvio tarvittavasta "tavoitepuskurista". Positiivisesti voidaan todeta, että tällä hetkellä ollaan tämän luvun yläpuolella, joten budjeteista voidaan jatkossakin tehdä maltillisesti alijäämäisiä.



1. Valtion tulee määrittää "tavoitepuskuri", jonka turvin voimme elää minimimenoilla tarvittaessa pidempiäkin aikoja.

2. Valtion ollessa merkittäviltä osin miehityksen alaisena, tulee verot laskea minimiin.

3. Verojen ollessa minimissä tulee myös menoja laskea siten, että ensin karsitaan tarpeettomat menot. Jos miehitys pitkittyy ja maltillisesti alijäämäiset budjetit ajavat kassan merkittävästi tavoitepuskurin alapuolelle, leikataan myös hyödylliset menot.

4. Valloituksen päättyessä tulee verot nostaa takaisin ylös. Budjetti tulee pitää ylijäämäisenä ainakin siihen asti, että tavoitepuskuri on taas saavutettu.

5. Budjetin ollessa ylijäämäinen ja tavoitepuskurin ollessa täynnä voi eduskunta päättää verojen laskusta tai tarpeettomien menoerien lisäämisestä.

Sama kuvana: