[Ulkoministeriö] Katsaus ulkomaiden tapahtumiin, päivä 1913

Day 1,913, 12:25 Published in Finland Finland by Ministry of Education FI

Pieni tiedote ennen varsinaisen artikkelin alkua: Kyselytunnin aikataulu on nyt päätetty, ja se järjestetään sunnuntaina 17.2. kello 19:00 kanavalla #Kyselytunti. Kysymyksiä voi lähettää tämän artikkelin julkaisseelle organisaatiolle.




Venäjän ja Iranin sota.

Muutama päivä sitten Venäjä esitti Iranille uhkavaatimuksen, jossa vaadittiin Irania vaihtamaan presidenttiä, lopettamaan sota Makedonian kanssa ja suostumaan Venäjän ehdottamaan vuokrasopimukseen. Venäjän hallituksen mukaan Iranissa valtaan päässyt anti-demokraattinen puolue hylkäsi heidän asiallisen tarjouksensa, jota oli neuvoteltu pitkään. Tämän Venäjä kokee olevan provokaatio. Venäjän mukaan heillä oli moraalinen oikeus hyökätä, mikäli vaatimuksiin ei suostuta.


Iran ei hyväksynyt

Iran ei suostunut, ja Venäjä hyökkäsi. Kaksi ensimmäistä taistelua on päättynyt Venäjän voittoon, ja kirjoitushetkellä myös kolmas on selkeästi Venäjän komennossa.



Objektiivisesti katsottuna uhkavaatimus vaikuttaa kohtuuttomalta ja loukkaavaltakin, eikä ole ihme, että siihen ei suostuttu. nimnul - kokenut venäläinen poliitikko ja kolminkertainen presidentti - kommentoi tilannetta omassa artikkelissaan. Hänen mielestään kyseessä oli häpeällinen temppu, jonka tarkoituksena oli provosoida sota "huvin vuoksi". Hänen käsityksensä on, että tämä kertoo Venäjän yhteisön tylsistymisestä ja hallituksen epäpätevyydestä. On myös esitetty, että Venäjä pyrkii hoitamaan suhteitaan CoTiin tukemalla Makedoniaa sodassa Irania vastaan. Selkeästi Venäjä ei ole asiassa yhtenäinen.

Vaikka sota on aloitettu hieman kyseenalaisin perustein, ja kulisseissa lienee tapahtunut hämärääkin toimintaa, on Asgard päättänyt pysyä Venäjän tukena, ja kansalaisia kehotetaan iskemään Venäjän puolella, jos taistelukäsky näin kertoo.



Norja liittyy Asgardiin - jättää EDENin

Kun Asgardia noin puoli vuotta sitten lähdettiin perustamaan, kulki liitto pitkään Nordic alliance työnimellä, ja tarkoitus oli yhdistää Pohjoismaat saman liiton alle. Norjan kanssa neuvoteltiin tiiviisti, ja toivomus oli saada heidät alusta asti Suomen ja Ruotsin rinnalle, mutta lopulta norjalaiset päättivät jäädä EDENiin. Ajatusta ei missään vaiheessa haudattu, ja tiedusteluja tehtiin säännöllisesti puolin ja toisin.



EDEN on ollut jo pitkään kriisissä, ja sen lopullista romahtamista on uumoiltu jo kuukausia. Vielä reilu kuukausi sitten Norja pyrki olemaan tiukasti mukana EDENin kehittämisessä, ja EDENin HQ😒sa oli norjalaisia keskeisillä paikoilla. Hollantilaisen van Spijckin johtama ryhmä ei kuitenkaan saanut puhallettua tuulta EDENin reikäisiin purjeisiin. Ainakin osittain tästä syystä Norja ja Hollanti ajautuivat paitsioon kuihtuvassa EDENin puussa. Hollanti äänestää parhaillaan tulevaisuudestaan EDENissä.




Norjan ensimmäiset tiedustelut mahdollisuudesta Asgardin jäsenyyteen saatiin jo toista viikkoa sitten, kun tilanne EDENin huippukokouksen jälkeen alkoi käydä lopullisesti selväksi. Norja piti kansanäänestyksen EDEN-jäsenyydestään, ja kansa äänesti selkeästi lähtemisen puolesta.



Viimeisen viikon aikana Norjan, Suomen ja Ruotsin presidentit kävivät keskustelua Norjan liittymisestä Asgardiin koejäseneksi. Myös jokaisen maan eduskunta äänesti asiasta, ja hyväksyi idean. Suomessa EK:n keskustelu oli melko hiljaista ja äänestyksessä Norjan kahden kuukauden koejäsenyys sai murskavoiton. Norjalaiset jättävät EDENin hivenen haikein mielin, mutta toisaalta luottamus ja motivaatio Asgardiin on kohdallaan.



Argentiina-Brasilia -sota

Hiljattain EDENistä eronnut Suomen hyvä ystävä ja tärkeä liittolainen Argentiina saa kovan luokan vastuksen päälleen, kun Brasilia Yhdysvaltain tuella julisti sodan sille. Pitkään Chilen kanssa kahnannut Argentiina on nyt aivan uudenlaisten haasteiden edessä, sillä Brasilia etenkin USA:n vankkumattomalla ja täydellä tuella on kova pala purtavaksi mille tahansa valtiolle. Argentiinalla on toki Yhdysvaltoja vastaan taistelemisesta jo hieman kokemusta, sillä eUSA vaihtoi pitkässä Chile-Argentiina sodassa puolta vuoden 2012 loppupuolella, joka tietenkin oli kova isku Argentiinalle.



Argentina-Chile sota ei suinkaan loppunut, vaan se raivoaa edelleenkin näiden kahden arkkivihollisen välillä. Tilanne on siis kaikkea muuta kuin helppo kahden rintaman sotaan joutuneelle Argentiinalle, joka nyt yrittää pitää kynsin ja hampain kiinni omista alkuperäisalueistaan. Sekä Chile, että Argentiina omistavat tällä hetkellä kaikki omat alueensa, Brasilia taas alkuperäisalueet sekä muutaman maakaistaleen Perulta ja Uruguaylta.

Brasilian ulkoministeriö pyysi ja saakin USA:lta huomattavan määrän damagea taisteluun Argentiinaa vastaan, kuten Yhdysvaltojen hallituksen lehden artikkeli osoittaa. Samaan hengenvetoon kuitenkin todetaan taistelun tulevan olemaan pitkä ja raskas molemmille osapuolille.


Kansalaisten pyynnöstä aihetta sivuava animekuva

Kuten jo mainittua, Argentiina on Asgardille tärkeä liittolainen ja erityisesti Suomelle sekä Norjalle hyvä ystävä, johon on voinut luottaa vuosien kuluessa. Nyt siis ulkoministeriö kehottaakin näyttämään tukensa Argentiinalle tulevaisuuden taisteluissa, näytetään minkälaista on ystävyys Suomen ja Asgardin kanssa.



Lähettilästoiminnan paluu

Kuten viimeisimmässä ulkomaankatsauksessa jo vilautettiin, on lähettilästoiminta tehnyt paluun ulkoministerön alaisuuteen. Mitään suurta ryntäystä ei foorumin topikkiin eikä orgille tapahtunut, mutta muutama kiinnostunut tarjoutui hommaan.



Ensimmäisestä raportista saamme nauttia nyt, ohessa Nutty Foxin katsaus Hollannin tilanteeseen:

Hollannin raportti

Erepäivä 1905 -> 1910

Poliittinen tilanne rauhoittunut presidentinvaaleja edeltäneestä ilmeisen tulehtuneesta ja rumaksikin käyneestä tilanteesta. Edellinen pressa Kimberly McCullouch siirrettiin virastaan impeachin kautta ja tämän jälkipyykki sai tunteet kuumenemaan. Asia on tältä osin rauhoitettu ja seuraan tilannetta.

“In the past week there have been some events in the Dutch media with recriminations between the parties of GPN and DPP (DPP had a merge and is now known as UNP). The involved individuals of both parties had a constructive conversation and it became clear that there were a few misunderstandings, sometimes a poor choice of words and the fact that some accusations were NOT intended for the people who felt called upon.”
-The Lion of Liberty-lehdestä poimittu osio-

Hollanti on ikävässä tilanteessa Puolan kanssa ja sopimusta, jossa maksettiin omasta alueesta, ei haluta uusia. Tämä 1kk vuokra maksettiin maan ulkopuolisen pelaajan toimesta ja sopimuksen takia istuva presidentti myös ajettiin alas. Henkilökohtaisesti arvostan suuresti sitä, että Hollantilaiset eivät ole innostuneet maksamaan vuokraa omasta alueestaan, vaikka tietävät seuraukset. Presidentinvaalien toinen ehdokas Kordak meni nuoruudenhuumassa jopa niin pitkälle, että vaatisi Puolalta vuokraa alueista, joita se pitää hallussaan .

Originaali kommentti Kordakilta ennen pressan vaaleja tässä:
“We have a treaty with Poland, made by our previous President, which is in my opinion not in the interests of our nation. It is too insane for word that we have to pay for our own regions! It is not right, they should pay US to make use of the regions. Is it despair that did feed us or did the people want a piece of land so bad? Anyways a big problem around the votes were the lies, so decisions couldn't have been made properly. Anyways time to negotiate with Poland and offer them new terms. What if they do not agree? No big deal, we will search for another decision and will give them a hard time and fight them wherever we can!”
- Kordakin Pressanvaalitiedotteesta-

Tuleva kuukausi näyttää, katoaako Hollanti taas pinkin värin alle vai säilyykö heidän hallussaan yksi alue. Seuraan neuvottelutilannetta asian suhteen.
Ulkopoliittisesti Hollanti jakaa Suomen kanssa yhteisen vihollisen Puolan ja yhteisiä ystäviä, kuten Norja, Ruotsi, Kanada ja Irlanti. Mielenkiinnolla odotan mitä tapahtuu, jos/kun EDEN hajoaa pirstaleiksi.

Sisäpoliittisesti Hollannin presidentti Zeeuwsmeisje tiimeineen pyrkii normaalin hallitustyöskentelyn ohessa palauttamaan hauskuuden peliin. Kansalaisten motivointi onkin varsin haastavaa missä tahansa maassa ja varsinkin pitkän miehityksen jäljiltä.



Nutty Foxin Hollannin lähettiläisyyden lisäksi myös pari muuta ilmoittautui. Muut lähettiläät ovat jpfm94 portugaliin, sekä Punakuono Saksaan. Heiltä saamme ensimmäisen raportin seuraavalla viikolla.

-Ulkoministeriö