[Presidentti] TWO:n jälkeinen aika

Day 2,258, 11:17 Published in Finland Finland by TheJuliusCaesar

Alkuviikosta päättyneessä palautekyselyssä moni nosti esille tarpeen laajemmalle liittoumapoliittisen tilanteen kartoittamiselle ja Suomen sekä Asgardin tulevaisuudennäkymien selostamiselle. Marras-joulukuun presidentti Erius kirjoitti muutama kuukausi sitten asiaa käsittelevän artikkelin, mutta on korkea aika selvittää nykytilannetta niin monen asian muuttuneen todella nopeaan tahtiin. Aloitetaan lyhyesti kertaamalla perusasioita tämänhetkisestä tilanteesta.


TWO:n hajoaminen, bipolarisoituminen
Pro-Puola
USA
Espanja
UK
Kroatia
Viro
Latvia
Liettua
Chile?
Argentiina?
TWO-liittouma on siis virallisesti hajonnut, ja eMaailma on alkanut klikkiytymään pääasiassa kahden suuren, Puolan ja Serbian muodostaman "blokin" ympärille. Tähän mennessä Puolan seuraajiksi ovat jo tunnustautuneet ABC (Viro, Latvia, Liettua), USA, Espanja ja UK. Aivan viime päivinä myös Chile sekä Argentiina (jotka muuten hieman yllättävästikin solmivat MPP:n keskenään pari päivää sitten) ovat valumassa kohti Puolan liittoumaa. Kiina pitänee oman "neutraalin" paikkansa ylhäisessä yksinäisyydessään, kuten tähänkin asti. Kuitenkin MPP Puolan kanssa löytyy. Kroatia liukunee Puolan kelkkaan (jossa myös USA on) jo pelkästään maantieteellisestä Serbiavastaisuudesta johtuen. Kroatiaa ja Serbiaa kun et vain missään tapauksessa saa samaan liittoumaan. USA on myös kalastellut viimeaikoina neutraalina esiintyneen Turkin suosiota viimeisten päivien aikana.
Serbian joukkoihin taas ovat liittymässä Romanian ja Unkarin (epätodennäköinen kombo kylläkin) lisäksi Kreikka ja Bulgaria. Itänaapurissamme taas Äiti Venäjä on tiettävästi kallellaan hieman enemmän kohti Serbiaa, vaikkei täysin varma vielä suuntauksestaan olekaan. Vahvana kysymysmerkkinä ilmassa leijuu Turkki. Bulgaria saattaa löytää itsensä Serbian joukoista, etenkin jos Turkki on valumassa Puolan suuntaan, ja Venäjä päättää nojautua vahvemmin Serbian puoleen. Toisaalta Romanian ja Bulgarian läsnäolo samassa liittoumassa olisi vähintäänkin mielenkiintoinen yhdistelmä.

Pro-Serbia
Romania
Unkari
Kreikka
Bulgaria
Slovenia
Venäjä
Argentinan ja Chilen nopeasti kehittynyt tilanne kaipaa lisähuomiota: vain hetki sitten nämä kaksi E-Amerikan jättiläistä solmivat rauhan yli puolitoista vuotta kestäneen yhtäjaksoisen sodan päätteeksi, sekä solmivat vielä yhteisen MPP-sopimuksen kaiken kruunuksi. Tämä liike sinetöi parivaljakolle mantereen hallinnan, ja samalla lähes täydet ase- ja ruokabonukset sekä varmisti Brasilian pitkäkestoisen katoamisen kartalta. Se, kumpaan suurvaltaan tämä kaksikko on tukeutumassa, lienee vielä hieman epäselvä. Kuitenkin Chile on lämmitellyt suhteitaan kohti Puolaa, mikä pidemmälle johtaessaan keikauttaa tasapainoa Puolan eduksi.

Tilannetta kuitenkin mutkistaa vielä taustalla olevat TWO:n aikaiset MPP:t, sekä tietyt sekoitukset ja ristiriidat liittoumasuhteissa. Esimerkkinä tästä vaikkapa edellä mainitun kehityksen toteutuessa nykyisin hyvät suhteet omaavien Venäjän ja USA:n ajautuminen vastakkaisille puolille, sekä Bulgarian, Unkarin ja Romanian toteutuessaan äärimmäisen mielenkiintoinen kolmen kimppa. Balkanin umpisolmussa on myös otettava huomioon neutraali Turkki, sekä Kreikka ja Makedonia. Kreikan ollessa haluttua tavaraa molemmilla puolilla, uhkaa Makedonia jäädä täysin yksin uskollisen ystävänsä Indonesian kanssa.
Myös Chilen ja Argentiinan suhteiden keskinäinen lämmittäminen aiheutti vahvojakin reaktioita ympäri eMaailmaa, heidän mahdollisesti valuessa Puolan puolelle alkaa tilanne näyttää jo todella heikolta Serbian johtamalle ryhmälle.


Asgardin asema
Kuten olettaa saattaa, heijastuu eMaailman muuttuva tilanne myös vahvasti Asgardin ulkopoliittiseen aktiivisuuteen ja sotilasoperaatioihin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen sekä mitä oletettavimmin Kroatian liittoutuessa Puolan (ja lopulta näin ollen ABC:n) kanssa Serbiaa vastaan menee myös Suomen ja Asgardin MPP-pakka jossain vaiheessa fundamentaalisesti uusiksi.

Mitkä ovat sitten Asgardin vaihtoehdot?
Käytännössä mahdollisuudet rajoittuvat kahteen vaihtoehtoon, kuten oikeastaan kaikkialla eMaailmassa, nimittäin Puolaan tai Serbiaan nojaamiseen. Kuitenkin monien sisäisten keskusteluiden tuloksena kaikista järkevimmäksi etenemissuunnaksi on nostettu Puolan vastaisen allianssin suosiminen, johtuen yksinkertaisesti Puolan jatkuvasta vahvasta tuesta ABC:lle, erityisesti Virolle. Myös UK:n jatkaminen Puolan siipien suojissa puoltaa Serbiaa kohti nojaamista. Venäjän edustajien kanssa käytyjen keskusteluiden tuloksena ollaan päästy johtopäätökseen, jossa molempien osapuolten toiveena on yhteisen rajan turvaaminen. Näin ollen ainakaan idän suunnasta ei pitäisi hyökkäystä selustaan olla tulossa, vaikka Venäjä sattuisikin erkanemaan Puolan liittoumaa kohti.

Tässä kohtaa onkin jo alettu keskustelemaan HQ:n ja hallituksen kesken, missä vaiheessa on optimaalisinta tehdä siirtoliike Serbian suuntaan, jos liike nyt siis on tapahtuakseen. Ensimmäinen looginen etenemisaskel voisikin olla vaikkapa MPP Kreikan kanssa, jota ollaan houkuttelemassa niin Puolan kuin Serbiankin luotsaamiin ryhmittymiin. Vaihtoehtoina voidaan nähdä myös Unkarin tai Romanian MPP:t, joskin on edelleen epätodennäköistä näiden kahden löytävän toisensa lopulta samasta liittoumasta, vaikka molemmat Serbian kelkassa tällä hetkellä ovatkin. Itse Serbian kanssa MPP:tä ei vielä ole järkevää lähteä hieromaan, sillä tällä hetkellä Suomella on vielä MPP:t voimassa niin Kroatian kuin USA:nkin kanssa, joka viimeistään Serbian hyökätessä Kroatiaan (tai vice versa) rikkoisi MPP:itä.

Näillä näkymin siis ainakin Kiinan sekä Venäjän MPP:t tullaan säilyttämään tulevasta riippumatta, lisäksi jonkun suurvallan MPP on hyvä saada jossain vaiheessa solmittua sodassa pärjäämisen helpottamiseksi. Kaikkein optimaalisimmassa tilanteessa voisi Suomi tulevaisuudessa nauttia neljän suurimman maan MPP:istä viiden suurimman joukosta, jotka olisivat siis Serbia, Romania, Argentiina ja Unkari. Tietenkin kysymysmerkkejä mahtuu matkan varrelle runsaasti.


Yhteenveto
eMaailman hakiessa uutta asetelmaansa, on myös Asgardin sopeuduttava alati muuttuvaan tilanteeseen. Pähkinänkuoressa tämä tarkoittanee Serbiaan nojaamista tulevaisuudessa koko Asgardin voimin - Puola kun tulee jatkamaan tukeaan Virolle ja muulle Baltialle sekä UK:lle Asgardia vastaan. Tämän siirtymän johdosta tulemme mahdollisesti menettämään MPP:itä, kuten todennäköisesti USA ja Kroatia, mutta myös ehkä saamaan MPP:itä, kuten Serbia, Romania tai Kreikka. MPP-pakka tuleekin siis sekoittumaan tulevien kuukausien aikana - niin Suomessa, Asgardissa kuin maailmallakin.

- Caesar