[Presidentti] Kauden päätösartikkeli

Day 3,061, 08:07 Published in Finland Finland by TheJuliusCaesar
[This is the last article of my term in Finnish, apologies once more for my international readers]

([Se aito ja alkuperäinen] Temski) Kuka ei kuulu joukkoon: Himmler, Hitler, Julle
(KeijoPertti) Himmler ja Hitler, muut on kommareita

12.12. 2013

Maaliskuun presidenttikausi on päättymäisillään, joten on aika hieman katsoa taaksepäin ja analysoida tapahtumia. Kuukauden aikana on kokeiltu perustuloa, sukellettu liittoumasuhteiden syövereihin sekä kiistelty niin liittolaisten kuin muidenkin naapureiden kanssa. Ehdittiinpä aprillipäivän puitteissa vitsaillakin, hupia meille tarjosivat Plato sekä Hallitus. Pelin kehittäjien puolesta tarjottiin Ghost Boosteria sekä vihjailtiin uudesta ominaisuudesta peliin, jota ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt.

Kenties kansalaisille näkyvin osa hallinnon ja presidentin toimintaa kuluneella kaudella on ollut kokeilu jakaa 200 markan suuruista perustuloa jokaiselle hakijalle. Etuja vanhan tavan tankkijakoon on, kuten aiemmin mainittua, useita. Perustuloa on valtion taistelukäskyissä haettu keskimäärin hieman vajaa 53 kertaa artikkelia kohti, noin 10 470 markan edestä. Budjetti mitoitettiin 50 hakijalle per artikkeli yhteensä 15 jakokerralle, mutta jakoja pidettiin myöhäisestä aloittamispäivämäärästä johtuen vain 14. Näin ollen budjetti riitti huolimatta yllättävän korkeasta jakomäärästä, Ylijäämää jäi 800 markan verran, rahaa jakoihin kului yhteensä 149 200 markkaa.

Kaikki on kiinni perspektiivistä.

Yhteensä perustuloa haki 127 eri pelaajaa, joka varmasti kuvaa jokseenkin hyvin Suomen aktiivista pelaajakantaa. Toisaalta mukana voi myös olla pelaajia, jotka eivät jostain syystä tahdo osallistua jakoon - olkoon syy sitten perustuloidean vastustaminen, sen jättäminen enemmän sitä tarvitseville tahi jokin muu.

Kolmeviikkoiskatsauksessa vihjailtiin myös, että jokaisena jakokertana läsnä olleet saisivat pienen palkinnon ahkeruudestaan. Tero Rantala, Kendo Yanar, Otus Leucotis, Matti Maaninkainen, jerq, Melmis, Lurjus 1., jorkke, Roam, Heketsu ja Tiril. Kiitoksena aktiivisesta osallistumisesta kokeiluun lähetin teille ylimääräiset 200 markkaa ja sosiaalitoimiston kanta-asiakaskortin.

Pacificassa on maaliskuun aikana tapahtunut paljon. Liittouman julkisuuskuvaa ovat rasittaneet niin Iranin ja Yhdysvaltojen välinen selkkaus, Latvian Virossa yrittämä sotilasvallankaappaus kuin viimeisimpänä Kreikan liittoumaan liittymisen aiheuttama sotku.

Näistä tapahtumista etelänaapurin vallankaappauksesta lienee hyvä sanoa muutama sana. Kyseessä ei loppujen lopuksi ollut valtion virallinen operaatio, vaikka siihen osallistuikin useita Latvian hallituksen jäseniä. Osaltaan juuri kyseisen tapahtuman johdosta Suomen ja Latvian välit viilenivät hetkellisesti todella radikaalisti, sanasotaa maiden välillä käytiin ja loukkauksia vaihdettiin. Lopulta suhteet kääntyivät jälleen parempaan päin, kun Latvia myönsi virheitään Viron suhteen sekä Suomi höllensi hieman retorista ilotulitustaan ja kuittailuaan Latvian suuntaan. Tällä hetkellä valtioiden edustajat ovat jälleen löytäneet yhteisen sävelen ja sopineet erimielisyytensä.

Toinen liittouman sisäistä kipinää iskenyt asia oli Kreikan liittyminen Pacificaan. Maa hyväksyttiin jäseneksi Suomen, Ruotsin, Latvian, Taiwanin, Kolumbian ja Yhdysvaltojen eduskunnassa selvin äänin, mutta myöhemmin kävi ilmi, ettei liittouman johtaja ollut konsultoinut Venäjää asiassa ollenkaan. Itänaapurimme vastusti ja vastustaa edelleen liittymistä, enimmäkseen johtuen heidän hyvistä suhteistaan Bulgariaan – joka tosin on jokaisen muun Pacifica maan vihollinen. Bulgaria muun muassa hyökkäsi Yhdysvaltoihin vuodenvaihteessa sekä uhkasi Latviaa ilmaiskulla, mikäli yllä mainittu vallankaappaus Virossa toteutuisi. Kreikka hyväksyttiin pelissä sisään liittoumaan enemmistöäänin turvin, mutta tilanteen selvittely jatkuu vielä. Eroamassa liittoumasta Venäjä ei kuitenkaan ole. Skisma olisi hyvä ratkaista suhteellisen nopeasti, sillä Pacificaan olisi jonossa myös muita hakijakandidaatteja.


Tässä vaiheessa on myös nostettava hattua niille muutamalla kansanedustajalle, jotka ennustivat Venäjän vastarinnan näinkin suureksi – osin toki menettelytavoista kimpaantuen. Itse luotin maiden kykenevän selvittämään erimielisyytensä suhteellisen pikaisesti. Aina oppii uutta.

Hupiministeriö myös julkaisi myöhään kuudennen päivän iltana katsauksen hallituksen (sekä Platon) aprillipiloihin, joten niistä en tässä jaarittele sen enempää. Kaiken kaikkiaan kausi oli jokseenkin erilainen kuin ensimmäiseni reilut kaksi vuotta sitten, moni asia on eSuomessa muuttunut niistä ajoista. Iso kiitos koko hallitukselleni, joskin erityisesti pakko kiittää Lord Morgoth Baugliria uskomattomasta aktiivisuudesta, pelimekaanisesta avusta sekä ylipäätänsä hommien sujumisen takaamisesta. Kunniamaininta on pakko antaa myös Otus Leucotikselle, joka infernaalisista työkiireistään huolimatta on aina tökkäysetäisyydellä valaisevan näkemyksen antamiseen ynnä keskusteluun aiheesta kuin aiheesta.

Tästä on jälleen hyvä siirtyä levollisin mielin naruja vetelemään valtion ykköspestiin – ulkoministeriksi.

- Julle