ΠOTE TEΛEIΩNEI TO EREPUBLIK;

Day 2,041, 12:29 Published in Greece Greece by tompola

Φίλες και φίλοι συμπαίκτες καλησπέρα
Έχοντας γυρίσει από μια υπέροχη εκδρομή στο Νότιο Πήλιο (πραγματικά τα καλύτερα δίπλα μου τα έχω), κάθομαι τώρα αναπαυτικά στον καναπέ για να σας πρήξω με ένα ακόμη άρθρο.
Το συγκεκριμένο ανήκει σε μια σειρά άρθρων που έχω ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες (με αυτό βέβαια αριθμούν μόνο 3) των οποίων το περιεχόμενο είναι κατά κύριο λόγο μια κάπως φιλοσοφική αντιμετώπιση του erepublik. Ως εκ τούτου, απευθύνονταν σε μικρό κοινό, καθώς άλλοι θεωρούν τέτοιες αναλύσεις ανούσιες, άλλοι βαρετές και λοιπά. Αυτή τη φορά όμως θέλω να κάνω μια εξαίρεση, γιατί πιστεύω πως μέρος της ανάλυσης μας αφορά όλους ως παίκτες του erepublik και ως e-Ελλάδα. Επομένως το πρώτο μέρος του άρθρου θα είναι το αμιγώς φιλοσοφικό και θεωρητικό, ενώ το δεύτερο θα είναι κάτι αρκετά πιο χειροπιαστό και πρακτικό. Παρακαλώ το δεύτερο μέρος να το διαβάσετε όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Τα άλλα δυο άρθρα
[1] [2]

Θα τελειώσει ποτέ το erepublik; Αν ναι, τότε πώς; Με ποιούς όρους;
Είμαι σίγουρος πως πολλοί από μας έχουμε αναρωτηθεί για το αν ποτέ θα σταματήσει το erepublik ή για πιθανά σενάρια τέλους του παιχνιδιού. Και δεν αναφέρομαι σε εξωτερικούς παράγοντες όπως π.χ. να χρεωκοπήσει η εταιρεία, ή να γίνει επίθεση εξωγήινων και να καταστρέψουν τα κεντρικά γραφεία. Εννοώ αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιθανό τέλος στην Ιστορία του erepublik (βλέπε πρώτο άρθρο), ένας σκοπός όπως το λέμε στον οποίο να οδηγούν όλα τα γεγονότα. Στον πραγματικό κόσμο έχουν προταθεί διάφοροι σκοποί, εκ των οποίων άλλοι στοχεύουν στο τέλος της ιστορίας ώστε να πάψει ο άνθρωπος πια να αγωνίζεται και να πονάει, όπως για παράδειγμα η Χεγκελιανή κοινωνία όπου όλοι θα αναγνωρίζοντο από όλους, και η Μαρξιστική αταξική κοινωνία όπου δεν θα υπήρχε ο πόλεμος των τάξεων. Άλλοι όμως αναφέρονται σε μεμονωμένους ιστορικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα τη δημιουργία και εγκαθίδρυση της παγκόσμιας (όπως θεωρούνταν τότε) αυτοκρατορίας της Ρώμης της οποίας την ιστορία επιχείρησαν να γράψουν πολλοί ιστορικοί της εποχής.
Στο erepublik όμως τι γίνεται; Σίγουρα δεν προσβλέπουμε σε ένα τέλος της ιστορίας όπως το ονειρεύονταν οι διάφοροι φιλόσοφοι της ανθρωπότητας. Δεν επιθυμούμε δηλαδή μια e-κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει πόλεμος, συμμαχίες, έχθρες και τα λοιπά γιατί αν αυτά πάψουν τότε χάνεται ο σκοπός για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ μέσα. Γιατί όμως βρισκόμαστε εδώ μέσα; Κάποιοι παραμένουν λένε για τα άτομα που γνώρισαν, άλλοι για τη φάση, για να περνάει η ώρα και τα λοιπά. Εξακολουθούν όμως να παίζουν ένα παιχνίδι το οποίο είναι στηριγμένο σε ένα πολεμικό προφίλ. Και τι επιθυμούμε σε ένα πολεμικό παιχνίδι; Πόλεμο και κατάκτηση. Να αναδείξουμε με τις κατακτήσεις πως η χώρα μας, ή η συμμαχία μας αποτελεί ισχυρή δύναμη. Προτρέχοντας λοιπόν, ισχυρίζομαι πως ιστορικός σκοπός μας στο παιχνίδι είναι η ανάδειξη της χώρας μας ως παγκόσμια δύναμη. Θεωρώντας πως κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατον, παροτρύνω να το δούμε ως ένα όνειρο που έχουμε. Πιστεύω πως όλοι σχεδόν οι παίκτες είτε βλέπουν το παιχνίδι σοβαρά είτε όχι λένε «Άμα η χώρα μου βρεθεί ποτέ στην κορυφή και έχει κατακτήσει όλο τον e-κόσμο είμαι οκ». Και ξαφνικά η ιστορία για αυτόν τον παίκτησταματάει απότομα με την ολοκλήρωση αυτού του ονείρου. «Το τερμάτισα!»
Θα πείτε, μα καλά, το τερμάτισε αυτή η χώρα αλλά ακολουθούν και άλλες οι οποίες και αυτές θα διεκδικήσουν την παγκόσμια κυριαρχία και ίσως κάποτε να το πετύχουν. Από αυτή την άποψη η ιστορία όντως συνεχίζεται επ άπειρον, αλλά γενικά θα διαφωνίσω. Ως πολεμικό παιχνίδι σκοπός είναι η κατάκτηση της γης (τουλάχιστον θεωρητικά). Εφόσον κάποιος το καταφέρνει, έχει τερματήσει υποτίθεται το παιχνίδι. Γίνεται όντως να τερματιστεί πολλές φορές, αλλά καμια δεν θα έχει τον ιστορικό χαρακτήρα εκείνης της πρώτης. Φυσικά όπως γνωρίζουμε μια παγκόσμια κυριαρχία δεν είναι εφικτή από καμία χώρα αυτή τη στιγμή. Ακόμα και συμμαχίες έχουν καταφέρει πολύ λιγότερα από την παγκόσμια κατάκτηση. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι η μεγάλη προέλαση της ONE κάπου στην ημέρα 1300 η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της αλλά δεν κατέστη ποτέ παγκόσμια δύναμη. Ακόμα όμως και αν θεωρήσουμε πως μια χώρα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα, και να μείνει κυρίαρχη και κραταιά, τότε μπαίνουν και άλλοι παράγοντες, ικανοί και αυτοί να δημιουργήσουν ιστορία εντός της υπερδύναμης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελανα κάνω μια παύση ώστε να μπορέσουν να έρθουν και όσοι επιθυμούν να διαβάσουν το πρακτικό κομμάτι του άρθρου...


Ας μπούμε σε πιο πρακτικά ζητήματα
Όπως προανέφερα μόλις από πάνω, εντός μιας παγκόσμιας υπερδύναμης μπορούν και άλλοι παράγοντες να δημιουργήσουν ιστορία. Δεν υπάρχουν δηλαδή μόνο χώρες στο παιχνίδι, και επομένως δεν παίζουν μόνο αυτές ως ιστορικές οντότητες. Μάλιστα ισχυρίζομαι πως με τα πρόσφατα γεγονότα οι χώρες χάνουν μεγάλο κομμάτι εδάφους. Μετά τον διαγωνισμό των MU ο Πλάτωνας έκανε ορισμένες κινήσεις. Αρχικά, έδωσε μετάλλια στις νικήτριες ομάδες ανάλογα με τη θέση τους, τα οποία συνοδεύονταν από δώρα σε καραμέλες. Επίσης, αποκάλυψε πως τα μετάλλια αυτά είναι μόνο η αρχή, δείχνοντας πως τα MU έχουν ακόμα μεγάλο αγώνα μπροστά τους ώστε να αποκτήσουν ένα σύνολο 9 μεταλλίων. Όλα καλά μέχρι εδώ. Έκανε όμως και κάτι ακόμα. Έδωσε στις ομάδες οργανισμούς, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος υπήρξε στην κατοχή μόνο του κράτους. Οι ομάδες δηλαδή άρχισαν να ισοσκελίζονται εν μέρει με το κράτος και τα υπουργεία του. Το χτύπημα όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερο όπως μάθαμε αργότερα. Οι οργανισμοί που υποτίθεται θα κέρδιζαν οι ομάδες, έπρεπε να δωρηθούν από το κράτος στις ομάδες. Απ’ ότι γνωρίζω η προσάθεια του Πλάτωνα απέτυχε, και οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έμειναν στα χέρια του κράτους. Εν πάσει περιπτώσει όμως οι προσθέσεις του είναι κατά τη γνώμη μου εμφανείς. Προσπαθεί να αποροφήσει δύναμη από τα κράτη και να τη δώσει στις ομάδες, καταστώντας έτσι τις ομάδες ένα πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού απ’ ότι ήταν παλιότερα. Και αργά ή γρήγορα, καλώς ή κακώς θα το καταφέρει πιστεύω. Ας ελπίζουμε μόνο πως δεν θα το κάνει με τον ίδιο τρόπο όπως τότε με τον διαγωνισμό.
Κλείνοντας, δεν γνωρίζω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με μια τέτοια πληροφορία. Κυρίως κάνω αναλύσεις. Οι λύσεις και οι προτάσεις ας έρθουν από εκείνους που ξέρουν να τις κάνουν καλύτερα.

Υ.Γ.: Υπάρχει και άλλος λόγος για όλα αυτά τα μετάλλια των ομάδων. Όσο περισσότερα μετάλλια υπάρχουν στο παιχνίδι τόσο περισσότεροι λόγοι να βάλουν
λεφτά οι παίκτες στο παιχνίδι.:Ρ

τόμπολα

SHOUT:
Πότε τελειώνει το Erepublik;
http://www.erepublik.com/en/article/2280404/1/20