[MoFA] Final al interimatului - articol informativ

Day 1,904, 10:50 Published in Romania Romania by PaulTC


Acest articol se dorește a fi un scurt rezumat a activității mele ca interimar la Ministerul Afacerilor Externe în ultimele aprox. 10 zile. Am preluat mandatul la final, total neașteptat, în urma demisiei lui Schmidt, așadar nu pot spune că am avut timp suficient la dispoziție pentru a “mișca” foarte mult relațiile României. Înainte de asta am fost pentru câteva zile ambasadorul României în Serbia. Principala mea problema a fost refacerea Corpului Diplomatic, care nu exista până în momentul în care am preluat mandatul. În acest moment avem 2-3 ambasadori, puțini, dar valoroși. Unul dintre ei a scos și articol public cu raportul său din SUA si Polonia: http://www.erepublik.com/en/article/-mofa-raport-ambasador-2205156/1/20 . Sper ca următoarea conducere să-i păstreze, pentru că România are nevoie de ambasadori capabili, care să adune informații de la fața locului.

Am purtat discuții cu mai mulți ambasadori si guvernanți din diverse tări, atât aliate, cât și inamice sau posibile aliate în viitor. Vreau să remarc disponibilitatea Serbiei în a ajuta România în relațiile diplomatice cu țările inamice. Putem spune că în acest moment Serbia este un fel de punte de legătură, un garantor pe care România îl are în viitoarele acorduri cu țările TWO. Nu ar trebui să ascundem faptul ca s-a încercat și acum, așa cum s-a mai încercat în trecut, un mpp cu Serbia, însă opoziția Ungariei a împiedicat semnarea unei alianțe.

Acum referitor la aliați, am purtat diverse discuții cu guvernele din Turcia și Grecia. Referitor la atacul României asupra Ungariei din BSCOT, urmat de ștergerea sa, MoFA-ul turc recunoaște și își cere scuze pentru faptul că Turcia a mers în Bulgaria după bonusuri în loc să ajute România, sperând la o îmbunătățire a relațiilor pe viitor între cele două state.

În interiorul EDEN se vorbește de ceva timp despre dizolvarea acestei alianțe, așadar a fost convocat un summit în cadrul căruia urma să se voteze tocmai acest lucru. Comandantul Suprem al EDEN, alpho, a amânat acest vot pentru următorul summit, pe motiv că se așteaptă rezultatul referendum-ului din România. Ei bine, următorul summit era programat să aibă loc pe 3 februarie (duminică), împreună cu votul pentru dizolvarea EDEN, însă acesta nu s-a putut ține datorită absenței lui alpho. Așadar, următorului președinte îi revine responsabilitatea votului pentru dizolvarea sau nu a EDEN-ului. Aștept cu interes rezultatul votului, chiar dacă nu voi mai face parte din Guvern.

Doresc următoarei conduceri mult succes în îndeplinirea obiectivelor României pe plan extern, și îi asigur de colaborarea mea atunci când va fi cazul.

Ministrul Afacerilor Externe,