[ME] Alegerile parlamentare

Day 2,529, 08:13 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Educatiei Moldova

Bună seara! o/
A trecut ceva timp de când am publicat ultimul articol și a venit timpul să mai scot ceva de la naftalină prezentându-mă cu încă un articol. Articolul de astăzi este despre alegerile parlamentare unde veți găsi diferite informații despre aceste alegeri în conformitate cu mecanica jocului.

Sper să vă fie de folos!

Parlamentul este principalul organ legislativ al oricărei ţări din eRepublik. Un pas important pentru orice politician este să ajungă în Parlamentul ţării sale. Totuşi, nu întotdeauna lucrurile sunt ceea ce par a fi.

Cum pot candida la alegerile parlamentare?
Cetăţenii care doresc să candideze la funcţia de parlamentar trebuie să aibă minim 300 de puncte de experienţă, adică level 15 şi să-şi depună candidatura între data de 16 şi 23. Dacă ai level 15, te duci la community, apoi dai click pe my party şi cauţi butonul şi dai click pe el Run for Congress. După care vei avea posibilitatea de a introduce un link cu o prezentare a ta pentru a afla cetăţenii de ce meriţi votul lor (unde ai opţiunea de a introduce un link poţi adăuga link către un articol din ziarul tău, un subiect de pe forum sau chiar link-ul către pagina ta de wiki). După care dai click pe Agree ţi se va reîmprospăta pagina şi-ţi va apărea un text unde te anunţă că pe data de 24 Peşedintele Partidului îţi va valida candidatura.


Odată ce v-aţi depus candidatura vă vor apărea 2 butoane în locul butonului Run for Congress:
- Resign candidacy, adică vă retrageţi candidatura
- Edit presentation, adică puteţi modifica link-ul de prezentare


Pe data de 24 a lunii, preşedinţii patridelor din TOP5 vor avea posibilitatea să gestioneze poziţia membrilor de pe listă (mai pe româneşte: dacă X e pe locul 2 şi PP-ul nu-l vrea, îl mută pe locul 10). Numărul maxim de parlamentari pe care îi poate propune un partid când o ţară are 12 regiuni este de 40 (asta depinzând de numărul de regiuni ale unei ţări).

Ziua alegerilor
Pe data de 25 a lunii au loc alegerile parlamentare şi pentru a vota aveţi 2 modalităţi:
1. Daţi click pe banner-ul de pe prima pagină şi vă duce la urna de vot.
2. Intraţi la Community apoi daţi click pe Elections şi aţi ajuns la urna de vot.
Indiferent orice cale aţi urma tot la urna de vot ajungeţi, doar că odată ce-aţi votat pe prima pagină nu vă mai apare banner-ul, astfel va trebui să urmaţi punctul 2 de mai sus.
(La secţiunea Elections puteţi urmări oricând vreţi alegerile, adică puteţi vedea cine a fost preşedinte în anul 2008 sau mai ştiu eu ce doriţi să căutaţi.)

Cine câştigă alegerile parlamentare?
În funcţie de numărul de voturi partidele vor câștiga un anumit număr de locuri. Pentru a putea calcula câte locuri în Parlament au obţinut partidele împărţiţi numărul de procente la 2.5% (procentul acesta fiind minimul pentru un loc în Parlament).

De exemplu:
S-au exprimat un total de 1000 de voturi, astfel încât:
Partidul A 500 de voturi = 50%
Partidul B 200 de voturi = 20%
Partidul C 200 de voturi = 20%
Partidul D 60 de voturi = 6%
Partidul E 40 de voturi = 4%

Țara are un număr de 12 de regiuni, deci se vor califica 40 de candidați în total pe țară, dintre cei maxim 40 propuși de fiecare partid.

Lista candidaților Partidului A este următoarea:
1. Chuck Norris
2. Bogdan
3. Andrei
4. Dorel
5. Alex

20. Norbi

40. Forever Alone

Din partidul A se vor califica 50% din 40 de locuri, adică primii 20 de candidați, cei de la 1. Chuck Norris până la 20. Norbi

Ce trebuie să faci pentru a vota?
Pentru a putea vota trebuie să fiţi cetăţean adult, adică să aveţi 50 de strength. După care, o să vă apară cele 5 partide din TOP care pot propune candidaţi. Dacă daţi click pe ele vă vor apărea listele cu candidaţii lor pentru Parlament, iar în dreptul fiecărui partid vă apare ştampila de vot. După ce-ai votat vei avea şanse a de putea vedea câte procente şi voturi au partidele.



Activităţile parlamentarului:
- mandatul său începe pe data de 26 la ora 16.00 şi se termină următoarea lună tot pe data de 26 doar că la ora 15.59;
- să propună şi să voteze legi (parlamentul poate propune maxim 2 legi în mandatul său) precum: New citizen fee, Donation, Change taxes, Minimum wage, Issue Money, Natural Enemy, President Impeachment;
- să accepte cererile de cetăţenie;
- să fie activi în mesajele Parlamentului cu Guvernul Moldovei;
- să nu propună legi fără să se informeze şi la fel şi în cazul votării legilor.

După închiderea urnelor, voturile fiecărui partid vor fi transformate în procente a numărului total de voturi din acea țară, acestea primind un anumit număr de locuri în congress în funcție de acel procent.

Note:
- Dacă un partid a propus mai puțini candidați decât numărul de locuri primit în urma alegerilor, acele locuri nu vor fi transferate următorului partid, ci vor ramâne neocupate.
- Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este data de 24, ora 9:59 a Moldovei.

Vă mulțumesc pentru că ați citit acest articol și sper să vă fie de ajutor!

Semnat,
Ministrul Educației - mib_boby