[Ekonomi Bakanlığı] - Önemli - EPDK Vergi Kararları

Day 1,102, 05:24 Published in Turkey Turkey by PiLaV
Lütfen oylayın herkesin görmesi ve tartışmalara katılması gerekli


Arkadaşlar merhabalar, Çok uzun bir yazı! Ama önemli

Öncelikle seçilen MV leri tebrik ederim

Dün gece, öncedende duyurduğumuz gibi saat: 21:00- 0😇0 arasında EPDK toplantısını gerçekleştirdik. Aktif olarak toplantı 6-8 kişi ile gerçekleşti. Yine önceden belirlediğimiz gibi gündem maddelerimizden,

- Enflasyon konusunda neler yapılabilir

konusuna değinebildik. Zaman yetmediği için yeni sistem üzerinde fikir alış verişi sağlayamadık.

Katılım olarak aktif sayımız ne yazık ki sadece 8 idi. Ve yine ne yazık ki katılımlar şahsi idi. Ve yine ne yazık ki buna rağmen bu makale altında acımasızca eleştiren yorumlar bir hayli fazla olacak.

Ben toplantıda karar alınan Vergiler ile ilgili olan kısımları üstlendim. Yani kötü çocuk ben olacağım.
Diğer konularla ilgili Kemal Ergenekon bizi bilgilendirecek.

Öncelikle şunları belirtmek isterim;

1- Ekonomi de her deliği kapatmanız mümkün değildir, önemli olan o şartlara göre hangi deliğin kapatılması gerektiğidir.

Şartlarımıza bakıyoruz;

- Çoğu kişinin de algıladığı gibi son 1 hafta içersinde tüm ürünlerde ve maaşlar %50 civarında arttı. Bu artış dursa bile düşüş eğilimi göstermiyor. Nitekim maaşlar hala artış eğiliminde.
- Ekmek sektöründe, dünya çapında alım gücümüzde büyük bir sorun yok. Nüfus olarak ciddi olan ekonomilerde (4bin+) sadece Makedonya ve Endonezya bizden iyi gözüküyor.
- Merkez Bankasında ki TRY miktarımız şu anda riskli olmasa da, enflasyonun baskısıyla hızla eriyor. Yani bu durum devam ederse bir süre sonra bir TRY manupulesinde zarar görebiliriz. Zaten Enflasyonun bize verdiği en büyük zarar budur.
- Savaş ortamından uzaklaşıldı.
- Yeni sistem hakkında bir çok söylentiler var. V2 geçişini hatırlayan arkadaşlar, para piyasalarının bu geçişlerde nasıl sallandığını hatırlar sanırım. Nedeni ağırlık olarak yeni çıkan şirketleri açıp işletme hevesidir.

2- Bazı arkadaşlarımız ihracatı yanlış anlıyor. İhracat her zaman iyi bir şey değildir. Bizim talebimiz, arzımızdan fazlaysa o ülkede ihraca teşvik bence mantık dışıdır.


3- Çözümlerimiz erepublik dinamikleriyle olmalıdır. Vatanseverlik nidalarıyla, ricalarla, tavsiyelerle çözüm olmaz. İşçi de, Patron da daima daha fazla kazanmak ister.

4- Vergi konusunda populist politikalara hiç girmek istemem. eRepublik te; Devlet, zenginliğin paylaşımını vergilerle yapabilir. Vergiler ne derecede düşükse o derecede de çok parası olanın daha çok parası olur. Refah düzeyi paylaştırılamaz.


Hedef:

Biliyorsunuz ki, bir önceki hedefimiz kısa vade de Merkez Bankasına rezerv yaratmak ve bir Savaş ekonomisine hazırlıktı. Bu hedefimizide çoğunlukla başardık diye düşünüyorum.

Şu andaki hedefimiz. Enflasyonu düşürerek, Merkez Bankasında ki TRY baskısını azaltmak. Ve bunuda başarırsak. Bu dönem de yada bir sonraki yeni kabine dönemindeki Ekonomi Bakanlığının, şirketlere ve guruplara direkt olarak hibe, kredi seçeneklerini genişletmek.

Vergiler:

Vergilerimizi yeni değişiklik tavsiyelerimizden sonra mümkün olduğu kadar değiştirmemeye çalışacağız. Kur konusunda güçlü bir yapı oluşturduğumuza inanarak artık bu yapının vergiler dede olması gerektiğini düşünüyoruz

Income Vergisi- Gelir Vergisi: Sadece Maaşlardan alınan vergidir. Şirketlerden kesilen vergi oyunda hatalıdır. Onun içinde mantık dışıdır. Monetary yoluyla şirketlerdeki parayı çekebilirsiniz.

Import Vergisi- İthalat Vergisi: Başka bir ülkenini, TR marketine ürün koymak istediğinde ürüne ekstradan VAT haricinde konulan vergidir. Yani Sırbistanda ki bir şirket TR yeye ürün satmak istediğinde, belirtilen fiyatın üzerine %VAT+Import vergisi uygulanır.

VAT-KDV: Şirketlerin markete koydukları bir üründe, fiyatın üzerine konulan orandır.

Ürünlerde mümkün olduğu kadar eşitlik sağlamaya çalıştık.

VAT

Şu anda uygulanan vergi %5 dir. Bu oranı tavsiye ederken de ilk fırsat da bunu minumuma çekmek istediğimizi Bakanlık olarak yazmıştık. Nitekim de EPDK olarak ta bu yönde bir karar aldık. Ve tüm ürünler de VAT oranı %1 olarak belirlendi. Burada ki hedefimiz hem şirketleri hem vatandaşları ürün temini konusunda rahatlatmak ve enflasyonist baskıyı en azından oransal olarak düşürmektir.



Import Vergisi:

Şu anda uygulanan vergilerimiz daha doğrusu yasası verilebilenler, silah sektöründe %10, ekmek-ev-bilet %30, tahıl %50. Diğer %1

Silah sektörünü ele alalım. EPDK toplantısında şu fikir öne çıktı; TR de silah üretmenin çok maliyetli olduğu, savaş haricinde bu ürünlerin 2. planda kaldığı, savaş sırasında da zaten ürünlerin en tepe fiyattan satıldığı. Şu anda TR de ki silahları, dünya fiyatlarına göre kalitesine göre %70-%30 lar civarında daha pahalı gözüküyor.

Bilet ve Ev konusunda da hammadde sıkıntısından silah sektörüyle aşağı yukarı aynı kaderi paylaştığı göze alınmıştır. Bilet ve ev sektöründe ne yazık ki listeler de hiç bir şirketimiz yer almıyor. (Ama hak yememek için söyleyeyim bir tek Halkbank Ev dünya fiyatlarıyla eşdeğere yakın satış yapıyor)

Silah-Bilet-Ev sektöründe ki bu sorunlardan dolayı bu ürünlerin import oranlarını ciddi oranlara düşüreceğiz.
Silah-Bilet-Ev sektöründe ki Import oranları %3 olarak belirlenmiştir. Bu sayede bu sektörde oluşan enflasyonist etkiyi de kısmen engellemiş olacağız.

Tahılda ki import vergisi nin aslında çok büyük bir anlamı yok. Dünya çapındaki en dip ile en tepe ağırlıklı ortalama fiyatları %30-40 civarlarında. Ki bu zamanlarda talep patlaması yaşayan bu sektörde ! Import ta korumacı tavrımızı devam ettirerek ama bir savaş durumunda Akdeniz i yitirmemiz riskine karşı bu sektördeki ithalat vergi oranını %30 olarak belirledik. Genel olarak sektörü yada TR marketlerini etkileyecek bir oran olduğunu düşünmüyorum.

Ekmek sektörü bizleri en fazla zorlayan sektör arkadaşlar. eTurkiye uzerindeki enflasyon baskısını ne yazık ki bu sektör ortaya çıkarıyor. Normal şartlar altında dünyanın en ucuz ürününü üretebilecek bir kapasiteye yakınız fakat erepublik teki geçici dalgalanmalara her ülkedeki gibi bizde dayanamıyoruz. Bu hafta boyunca devam eden 3.yıl görevlerinde de bu görülmüştür. Geçtiğimiz 3 gün boyunca her sabah saat 10-14 arası ekmek tüketimini takip ettim. Sadece bu saatler arasında tüketilen q1 ekmek miktarı 5 bin civarı.

Şu anda(dün gece) dünyadaki ucuz denebilecek ekmeğe oranlada %20 ler oranında daha pahalıyız. Yani, bu fiyat aralıklarıyla üzerimizde çok büyük bir baskı oluşturmayıp ama fiyatların pik yaptığı zamanlar enflasyonu dahada tırmandırmayacak bir orana düşürme kararı aldık. Ekmek teki import vergi oranlarını %15 olarak belirlemeye karar verdik.

VAT ve Import vergi oranlarının adı geçmeyen diğer hammadde, hastane ve defans sistemlerinde %1 olması mantıklı olandır.



Income Vergisi

Yukarda da dediğim gibi vergi, gelirlerin paylaşılmasında en önemli araçtır. eRepublik te, vergi türü olarak en faydalı verginin income vergisi olduğunu düşünerek bu vergiye fikir olarak ağırlık veriyoruz. VAT ıda düşürdükten sonra Devlet in tek kaynağı bu vergi türü kalıyor.

Fakat bundan sonra Income vergisinin yeni bir hedefi var. Daha önceki hedefimiz MB rezervlerini güçlendirmekti bunu başardık. Şimdiki hedefimiz tamamiyle oyuncu ve şirketlere destek amaçlı bu geliri kullanmaktır. Özellikle sistem değişirse buna ihtiyacımız çok olacaktır. Daha önceki STR destek, silah sektörüne destek amaçlı yaptığımız desteklere istediğimiz kadar talep gelmedi. Fakat katılımları arttırmanın yolunu arayacağız. Ve yapacağız. Yeni sistem geldiğinde şirketlere destek konusu sanırım en önemli konumuz olacaktır. Bunlar için kafamızda belli projeler var. İleriki EPDK toplantılarında bunları değerlendireceğiz. Bir sonrak Ekonomi Bakanlığı ekibine çok sağlam bir yapı hazırlayacağımıza eminim.

Import vergilerinin düşürülmesi, VAT ın indirilmesi ile piyasadan TRY çıkışını dengeleyecek bir ayar yapmamız gerekiyordu. Bunuda Income vergilerinin %20 ye çıkartılarak sağlanmasına karar verdik. Bu verginin arttırılmasını umarım anlayışla karşılarsınız. Ekonomi alanında artık üretim olarak atağa geçmemiz lazım. Fakat gördüğümüz kadarıyla bu bireysel olarak yapılamamakta. Buna devletin öncülük etmesi gerekiyor. Ve bu öncülüğü yapabilmek içinde Devlet in elinde değerler olması gerekiyor.


Muhtemel Eleştiriler için Peşin cevaplar

*Hem TRY azalıyor diyorsunuz hem de ithalat vergilerini düşürerek TRY nin ülkeden çıkmasını sağlıyorsunuz! Ne alaka?
EPDK olarak TRY rezervinin giderilmesinde en etkin yönteminin Para basarak yapılmasına karar verdik. MB sına olan tavsiyemiz budur. Ayrıca enflasyon baskısının azalması ile TRY talebininde düşeceğini hesaba katmalıyız.

*Bu oranlarla ihracat bitiriyorsunuz! 1 GOLD u 50 TRY yapın bari.
Bu kur ile ihracat zaten sadece yoğun savaş olan ülkelere yapılabilir. TRY nin değerini istikararlı tutmak önemli hedefimizdir. Ama değerinide düşürmek şu anda piyasa şartlarına karşı çıkmaktır yoğun bir TRY talebi var piyasalarda.

*Income vergisiyle yeni oyuncuyu bitiriyorsunuz!
Sadece income olarak bakmayalım. VAT ın düşürülmesiyle tüm ürünlerde ucuzlama olacaktır. Üstüne import vergisiyle ürün fiyatlarının bu kadar çok artış yapamayacağınıda düşünerek alım gücünde çok etki yapacağını düşünmüyorum. Ayrıca Income vergisi yüksek maaşlı oyuncudan daha fazla TRY kesilmesine neden olan bir vergidir.

*Bu Income vergisi şirketlerin çok vergi ödemesine sebep oluyor! Şirketler bitiyor
Şirketlerin, income vergisi ödemesi saçmadır. Açık açık söylüyorum Monetary den çeksin şirketler. Bilenler bilmeyenlere anlatsın.

*Import vergisini düşürmeniz sektörleri bitirir.
Tahılı dünya piyasasından %30 pahalı üretirsek zaten o sektörün batması mubahdır.
Silah, ev, bilet sektöründe göreceli insaflı satış yapan sadece 2-3 şirkettir ki bu şirketlerde bu ithalat oranlarına dayanacak fiyatlarda satış yapıyor.. Diğer çalışan şirketler ya stok yapıyor yada fahiş fiyatlarla satış yapıyor. Belli bir kar marjları düşeceği bir gerçek ama tüketiciye ürünlerin daha ucuz ulaşacağı da kesin.
Aslında Tahıl için dediğimiz sözü ekmek içinde diyebilirim. Ben ekmeği dünya piyasasından %15 daha pahalı üretip batacağımıza inanmıyorum. Sadece fiyatların çok artış yaptığı zaman ithalatçı firmaları markette göreceğimize eminim.



Bu bağlamda tüm ürünlerin karar alınan vergi oranları aşağıdaki gibidir.

Sırasıyla
Ürün Income-Import-VAT
Ekmek(Food) 20-15-1
Bilet(Moving Ticket) 20-3-1
Ev(House) 20-3-1
Hastahane(Hospital) 20-1-1
Defans Sistem 20-1-1
Silah(Rifle) 20-3-1
Tank 20-3-1
Top(Artilery) 20-3-1
Helikopter 20-3-1
Tahıl(Grain) 20-30-
Diğer hammaddeler 50-1-

** Lütfen bu fikirlerin oluşmasında hatta şu makaleyi hazırlamamda gösterdiğimiz emeğe değer vererek dikkatlice okumanızı ve eleştirilerinizi ona göre yapmanızı rica ediyorum **


MV arkadaşların bu makaleyi ve eleştirileri dikkate alarak yeni vergi yasalarını vermesini rica ediyorum.

EPDK kurumunda alınan bazı kararlar ve bilgilendirici bir makalede Kemal Ergenekon tarafından hazırlanacaktır.

EPDK toplantısının bir sonraki toplantısında gündeme alınmasını tavsiye edeceğim konular:

- Şirket ve oyuncu destekleri konusu
- Sivil Toplum Örgütlerini oluşturmak ve Ekonomik karar sürecine dahil etmek (STO= Guruplar, işçi birlikleri, işveren birlikleri, siyasi partiler)
- EPDK kurumsal hale getirmek


Arkadaşlar sıktıysam kusuruma bakmayın. Ama bir önceki makalede bu kadar çok açıklama yapmadığımda çok acımasızca eleştiriler gelmişti. Konuları açıklarsam herkes açısından daha faydalı olacaktır diye düşündüm.

Oyun içersinde fazla olmasada bu akşam aktif olacağım. Yarın tüm gün yokum. Pazar günü öğleden sonra girebileceğim oyuna. Bu zamanlarda sorularınıza cevap verebilirim.

Bu arada oylarınızla MV seçildim. Teşekkürler umarım pişman olmayız : )

YASA TASARILARINDA DEBEAT AREA OLARAK BURAYI GÖSTERİN ARKADAŞLAR


Made in World
PiLaV