Ambient on/off

Sign up

 

Continue

Continue By creating an account you agree to the Terms of Service & Privacy Policy

Топ 5 НАЈОБРАЗОВАНИ нации во светот!

Day 1,826, 09:14 by krembananka

Иако често се гордееме со нашето образование, Македонија за жал не се наоѓа на оваа листа која ја состави „Организацијата за економска соработка и развој“ www.oecd.org за најобразованите нации во светот. Титулата за најобразована земја ја понесе Канада.

Истражувањето опфати вкупно 34 земји,членови на оваа организација на индустриски земји и уште осум влијателни светски економии, а составена е според бројноста на високообразовани возрасни жители пренесува Танјунг.


1.Канада

Во оваа земја 51% од возрасните жители имаат универзитетска диплома, а до пред 10 години оваа бројка беше 40%. Канада претставува единствена земја во која повеќе од половина возрасни жители имаат завршено факултет, иако државата во образование вложува 6,1% од бртуо домашниот производ.2.Израел

На второ место се наоѓа Израел каде 46% од возрасното население завршил факултет, и каде во 2009 година вложувањето во образовниот систем извесува 7,2% од БДП.3.Јапонија

Во оваа земја сериозно се вложува во образованието. Со 45% високо образовани жители Јапонија се наоѓа на третото место. Вложувањето на државата во образованието во 2009 изнесуваше 5,2% од БДП.4.САД

На четврто место во е САД СО 42% факултетски образовани жители.Во оваа голема држава во 2009 година е издвоено 7,3% од БДП.5.Нов Зеланд

Земја во која бројот на образовани се зголеми за 12 години 12%, во 2000 година имаше 29%образовани жители а сега тој број инезува 41% виско образовани лица.
 

Comments

Makedon4eEVIL
Makedon4eEVIL Day 1,826, 11:57

а ние на кое место сме ? хДД

krembananka
krembananka Day 1,826, 12:07

vidi pogore na stranata

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.