«Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη 1910-2012»

Day 1,826, 19:46 Published in Greece Cyprus by theoulis1991

«Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης δεν είναι μόνο τα 11.000 τ.μ. που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 9.500 τ.μ. Είναι επιπρόσθετα και 4000 τμ, με τα οποία θα μεγαλώσει η Γλυπτοθήκη στο άλσος Γουδί, δεδομένου ότι ο Στρατός θα παραχωρήσει στην Εθνική Πινακοθήκη, τα κτίρια των φούρνων του, τα κτιριακά συγκροτήματα του μεσοπολέμου» ανακοίνωσε η διευθύντριά της, Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα, στα εγκαίνια της τελευταίας έκθεσης, πριν την μεταστέγαση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Πρόκειται για την έκθεση «Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη 1910 -2012», με μια επιλογή 166 έργων από τις συλλογές της Πινακοθήκης, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες και υπογραμμίζουν την έλλειψη χώρου του υπάρχοντος κτιρίου, ενώ σε διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να εκτίθενται μόνιμα.

Τα έργα προέρχονται αποκλειστικά από τις δωρεές καλλιτεχνών, τα κληροδοτήματα των καλλιτεχνών και των οικογενειών τους, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Πινακοθήκης.

«Είναι τα άνθη της γενναιοδωρίας των Ελλήνων καλλιτεχνών που θέλησαν να μοιραστούν με το κοινό τα καλύτερα έργα τους. Αυτά με τα οποία θα ήθελαν να μείνουν στην ιστορία της ελληνικής τέχνης» πρόσθεσε η κ. Λαμπράκη.

Συνολικά οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, αριθμούν 20.000 έργα, από τα οποία 3000 προέρχονται από δωρεές καλλιτεχνών και 6.400 έργα από κληροδοτήματα και δωρεές οικογενειών.

Η αρχαιότερη δωρεά είναι του Θεόδωρου Ράλλη, το 1910 και από τις πλουσιότερες, αυτή του Κωνσταντίνου Παρθένη, με περισσότερα από 500 έργα (λάδια, σχέδια και άλλες ύλες), που δώρισαν από κληρονομιά, η κόρη του Σοφία και ο γιος του Νίκος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία καλλιτεχνών, φίλων, δωρητών και υποστηρικτών της Εθνικής Πινακοθήκης πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας , Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, οι μικρές ή μεγάλες δωρεές αντανακλούν το φρόνημα των Ελλήνων» και πως η «ιδέα των χορηγιών και των δωρεών μεταλαμπαδεύτηκε από την αρχαιότητα στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, με πρώτες τις δωρεές έργων προς το Πανεπιστήμιο, τον 19ο αιώνα. Κι από τότε προς άλλα μουσεία ενώ παράλληλα ιδρύθηκαν ιδιωτικά μουσεία, που επίσης σηματοδοτούν τη μεγάλη αγάπη των ιδιωτών προς την τέχνη».

Τιμώμενο πρόσωπο της αποψινής βραδιάς ήταν ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης, Ακαδημαϊκός, Παναγιώτης Τέτσης, στον οποίο η Εθνική Πινακοθήκη, απέδωσε τον τίτλο του ευεργέτη, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, του απένειμε τη τιμητική πλακέτα, λέγοντας ότι ο Π. Τέτσης είναι «ένας κορυφαίος δημιουργός, ένας ωραίος Έλληνας , ένας ωραίος άνθρωπος». Ο ίδιος , ομολόγησε ότι ο Π. Τέτσης είναι από τους αγαπημένους του ζωγράφους. και πως το έργο του « Η Λαϊκή Αγορά» τον συνέδεε πάντα «με τις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε».

Η 12,5 μ. εκρηκτική «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, θα κοσμεί την αίθουσα υποδοχής του νέου κτιρίου της Πινακοθήκης, όπου θα βρίσκεται το εντευκτήριο, η ψηφιακή πληροφόρηση και το πωλητήριο του Μουσείου.