دکترین نظامی و راهبرد

Day 704, 12:30 Published in Iran Iran by edvardali2

به نام خداوند بخشنده مهربان

اگر به حوادث و جنگ های چند پیش در کشور توجه کرده باشیم خواهیم دید که در بیش تر اوقات این کشور ما بوده است که با داشتن ادعا های فراوان مسولین ان وقت کشور و اکنون تکه های مختلفی از کشور ما جدا شده است و یکی از اخرین این حوادث نیز به جدا شدن نقطه دیگری از ایران شد. متاسفانه فقط دربعد از شکست ها به صورت گذرا به بررسی و اون هم با بغض و انگیزه های مختلف می پردازیم و چند روز بعد از شکست همه ماجرا به فراموشی سپرده می شود جای برنامه ریزی برای پیشرفت ایران رو باند بازی ها و تلاش احزاب برای کسب منافع اغاز می گردد . برای مثال در هنگام ریاست جمهوری پژمان که ما در جنگ شکست خوردیم و انتقادهای فراوانی شد و منجر به استیضاح و کناره گیری وی شد یک مدت کوتاه همه از شکست دم زدن اما بعد از مدتی همه چیز به فراموشی سپرده شد و نتیجه عبرت نگرفتن از ان شکست به قدرت رسیدن یک عده دیگر و از دست یک نقطه دیگر از ایران در زمان ریاست حزب سبز بر ایران شد . این ماجرا ها نشان داد که هیچ کسی به فکر ایجاد یک دکترین نظامی برای ایران مجازی و سپس انتخاب راهبرد مناسب برای مقابله با تهدیدات بالقوه و بالفعل و ایجاد سناریو های مناسب برای برخورد با شرایط مختلف باشیم نیست . برای مثال در اخرین جنگی که ما یکی از مناطقمون رو از دست دادیم نشون داد که دولت پر مدعای ما با ایجاد انقلاب سوم دچار سردرگمی شدید شد و در نهایت به شکست انجامید . برای این که ما در اینده دیگه شاهد این گونه از حوادث نباشیم احتیاج هست که در ابتدا دکترین نظامی خود را مشخص و سپس راهبرد ها رو تعیین کنیم و با توجه به انها سناریوها و برنامه ریزی های لازم رو طرح ریزی کنیم . بنابراین در پائین یک سری از تعاریف های دکترین و رابطه ان را با راهبرد بیان میکنم و در مقاله های بعد به طور مفصل تر به تبیین این مطالب با توجه به شرایط مختلف کشور مجازی مون می پردازیم:
دکترین نظامی چگونگی شرکت نیروهای نظامی در لشگرکشی ها . نبرد های عمده و درگیری ها و را به طور مختصر بیان میکند
در واقع این دکترین راهنمای اعمال نظامی است و شامل قواعد سریع و تغییرناپذیر نمی‌شود. دکترین، یک چارچوب مرجع عمومی برای کل نیروی نظامی است که به استاندارد شدن عملیات‌ها و تسهیل آمادگی نیروها کمک می‌کند.
دکترین، تئوری، تاریخ، تجربه و تمرین را به هم پیوند می‌دهد. هدف آن گسترش ابتکار و تفکر خلاقانه است. دکترین برای نظام در حکم بدنه‌ای مقتدر از عباراتی است که روش هدایت نیروهای نظامی را مشخص می‌سازد و ادبیات خاصی برای طراحان و رهبران نظامی به دست می‌دهد.
تعریفی که ناتو از اصطلاح دکترین ارائه می‌دهد و توسط چندین کشور عضو نیز اقتباس شده است این طور بیان می‌کند: اصول اساسی که نیروهای نظامی با استفاده از آن‌ها اعمال خود را در جهت اهداف خود هدایت می‌کنند را دکترین نظامی گویند. این دکترین نافذ است اما در عمل نیاز بدکترین را به این شکل تعریف می‌کند
ارتش کانادا دکترین را به این شکل تعریف می‌کند
«دکترین نظامی اصطلاحی رسمی برای اشاره به مجموعه‌ای از نظرات و دانش نظامی است که ارتش در زمان مناسب آن را می‌پذیرد. در این دکترین ماهیت نبرد، شیوه‌ی آماده‌سازی ارتش برای نبرد و شیوه‌ی درگیری در نبرد به منظور دستیابی به پیروزی مشخص می‌شود. این دکترین بیش از آن که دستوری باشد، توصیفی است و در زمان اجرا نیاز به تفسیر دارد. دکترین نظامی نه مرام خاصی را بنا می‌نهد و نه چک‌لسیتی برای دستورالعمل‌های نظامی ارائه می‌دهد بلکه به جای آن می‌کوشد راهنمای نافذ و معتبری در مورد شیوه‌ی تفکر ارتش درباره‌ی جنگ و نه در مورد شیوه‌ی درگیری باشد. از این رو صاحب‌نظران می‌کوشند که دکترین نظامی را به منظور هدایت فعالیت‌های نظامی تا جای ممکن صریح و روشن طراحی کنند و در عین حال آن را فراگیر سازند تا در شرایط گوناگون پاسخگو باشد.»

ارتباط بین دکترین و راهبرد
دکترین راهبرد نیست . وزارت دفاع ایلات متحده امریکا راهبرد را به طور رسمی به این شکل تعریف می‌کند: «راهبرد، نظریه یا مجموعه‌ای از نظریات سنجیده در مورد کاربرد ابزارهای قدرت ملی است که به شکلی هماهنگ و همگرا برای تحقق اهداف ملی و چندملیتی مورد استفاده قرار گیرند
گروهی دیگر راهبرد نظامی رو به این صورت بیان کرده اند:
ستنتاج رشته‌ای از اهداف نظامی از اهداف سیاسی؛ ارزیابی اهداف مذکور بنابر نیازهای نظامی که ایجاب می‌کنند و همچنین ارزیابی پیش‌شرط‌هایی که دستیابی به هر کدام از آن اهداف مسلتزم آن‌ها است؛ برآورد منابع بالقوه و بالفعل در مقابل نیازها؛ و در نهایت، طراحی الگوی منسجمی از اولویت‌ها و راهکارهای منطقی طبق این فرآیند
حال آن که دکترین می‌کوشد تا چارچوبی مفهومی برای یک نیروی نظامی ارائه دهد:
نیرو خود را چگونه تعریف می کند ( ما که هستیم)
ماموریت ان چیست ( ما چه کار می کنیم)
ماموریت چگونه اجرا می شود( کارمان را چگونه انجام می دهیم)
در طول تاریخ چگونه انجام داده ایم(قبلن چگونه انرا انجام می دادیم)
دکترین نیز به همین نحو نه جزو عملیات به شمار می‌رود و نه جزو تاکتیک است بلکه در واقع چارچوبی مفهومی است که تمام سه سطح جنگ را هماهنگ می‌کند.
دکترین، آرا و نظرات افسران نظامی حرفه‌ای و تا حدی کمتر ولی با اهمیت زیاد نظرات رهبران غیرنظامی را منعکس می‌کند و مشخص می‌سازد که از نظر ایشان کدام اهداف را می‌توان و یا باید از طریق نظامی به دست آورد و کدام یک را از روش‌های غیرنظامی.
از جمله عواملی که باید مد نظر قرار داد عبارتند از
فناوری های نظامی
جغرافیای ملی
قابلیت های دشمن
قابلیت های سازمان خودی
و در پایان اگر دید که مطالب این روز نامه مفید بود وت و ساب یادتون نره