Vine Moș Nicolae!

Day 2,573, 03:39 Published in Romania Romania by gradinaru

Pentru limba română apasă tasta 1. Pentru maghiară apasă LOG OUT!
Salutare, dragi prieteni!

Astăzi profit de tradițiile de Sfântul Nicolae și de faptul că îmi serbez onomastica și împart cadouri tuturor celor care lasă comentarii la acest articol.

Vă pupă moșu'!

Legenda lui Moș Nicolae

Legenda lui Moş Nicolae este mai veche decât cea a lui Moş Crăciun. Legenda pleacă de la un nobil sărac cu trei fete de măritat. Fetele nu se puteau mărita pentru că nu aveau zestre. Tatăl fetelor era credincios, fetele erau şi ele cumnţi şi evlavioase. În vremea aceea Nicolae, ajuns episcop, a aflat de soarta tristă a fetelor şi a hotărât să facă ceva pentru a schmba soarta fetelor. Nicolae, episcopul, a lăsat noaptea, la uşă casei nobilului, un săculeţ cu aur. Cu aururl din săculeţ nobilul şi-a putut mărită fata cea mare.

Povestea s-a repetat şi când a venit timpul măritişului celei de a două fete, iar, când a socotit că trebuie să o mărite şi pe a treia, nobilul a stat la pândă că să-l identifice pe binefăcător. Episcopul, însă voia să rămână neştiut şi nevăzut aşa că a pus aurul pentru nunta celei de a treia fete într-un ciorap şi l-a strecurat pe gură hornului, pentru că, dimineaţă familia să-l găsească în soba.

Episcopul Nicolae a fost descoperit de nobilul sărac, care a povestit tuturor cine l-a ajutat, iar vestea s-a răspândit în lume, şi până la urmă, în întreagă creştinătate s-a instituit frumosul obicei de a pune un dar celor din familie în ciorapul de dinainte pregătit, la gură sobei. La început primeau daruri fetele de măritat şi femeile tinere, iar mai apoi, au urmat copiii.

Sfântul Nicolae este prezentat adesea cu trei bile aurii în mână, simbolul celor trei pungi de aur. O celebra pictură de Tintoretto (1518-1594), expusă la Kunsthistorisches Museum, din Viena îl reprezintă pe Sfântul Nicolae, îmbrăcat ca episcop, purtând în mâini o carte, cu cele trei bile simbolice. Este pictura care a consacrat momentul în faţă artei şi a legendei.

Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut in localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi si creştini devotaţi. Crescut in spiritul poveţei creştine “sa împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae si-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.

Articole recomandate Ⓖⓐⓩⓔⓣⓐ Ⓝⓞⓤⓐ
Demisionez din Partidul Liberal: http://www.erepublik.com/en/article/2474679/1/20
Povești de pe front: Mi-am pierdut casa pe câmpul de luptă: http://www.erepublik.com/en/article/2465252/1/20
Reclame


SUSȚINE O PRESĂ DE CALITATE! FĂ ȘI TU O ENDORSARE!