Türk Savaş Stratejileri [Görev Makalesi-1, Yorum lütfen]

Day 2,839, 01:34 Published in Turkey Serbia by SuleymanCan

Merhaba arkadaşlar. Bu bir görev makalesi. Yorum atarsanız sevinirim.


Esenlikler e-Türkiye sakinleri! Sizlere bugün Türk savaş stratejilerinden bahsedeceğim. İlk öncelikle Türkler ve Moğollar tarihin belirli bir kısmına kadar birbirinden ayrılmayan kavimlerdi. "Hun Ulusu" dediğimizde Türkler ve Moğollarla birlikte diğer ufaklı, büyüklü kavimleride buraya alabiliriz ama Hun devletinin yönetici ailesi olan Türkler'den sonra ilk "Türk" adı geçen Köktürk devleti, Türklerin bir boyu olan Uygurların kurduğu Uygur devleti Orta Asya'da, Ötüken'den Türk kavmini yönetmiştir. Aynı geleneği devam ettiren Moğol Cengiz Han (Annesi Aşina yani Göktürk soyundan diyenler var ama bu Cengiz Han'ın Moğol kültürü ile yetiştiği gerçeğini değiştirmez.) devletinin başkentini yine efsanevi başkent Ötüken ilan etmiştir. Hunların ve Göktürklerin Çinliler, Cengiz Han ve komutanlarının Araplar, Çinliler ve Slavlarla savaşları neden bu kadar başarılı olmuştur? Size bugün ki makalemde işte bunlardan bahsedeceğim.

a. Kurt Kapanı taktiği (Turan Taktiği)

Türk savaş stratejileri arasında en bilinenleridir. Mustafa Kemal ATATÜRK, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet, Timur, Alparslan, Bumin Kağan, Mete. Tüm büyük komutanlar bu savaş taktiğini uygularlar. Taktik 2 aşamadan oluşur.

1- Sahte geri çekilme
2- Pusuya düşürme

Kurt Kapanı taktiği kısaca düşmanı çevreleyerek yoketmeyi planlayan savaş taktiğidir. Türklerde ordunun 3'e ayrılması bu yüzdendir. Ordunun ortadaki kısmı düşmanla vuruşurken sağ ve soldaki birlikler düşmanı çevreler ve ortadaki birlikler sahte bir geri çekilme yaparken rehavete kapılan düşman ortadaki birliklerin üzerlerine yürümeye devam eder. Bu sırada sağ ve soldaki birlikler poziyon alır ve düşmanı bir çemberin ortasına alarak tamamen düşmanı yokeder.

Ankara Savaşında Yıldırım Beyazıt bu taktiği uygulamak istemiştir ama Çubuk ovası dümdüz bir yer olduğu için Yıldırım Beyazıt birlikleri saklayamamış ve Timur'a karşı ağır bir yenilgi almıştır.



"Harp hiledir" -Hz. Ali

b. Gerilla Taktiği (Vur-Kaç taktiği)

Gerilla Taktiğini her ne kadar Napolyon'a karşı savaşan İspanyollar bulmuştur dense de bu yanlıştır. Gerilla Taktiğinin en eski örneği bir Türk devleti olan İskitlerin kullandığı savaş taktiğidir. İskitler asla düşmanla topyekün bir savaşa girmez tabiri caizse "savaşsız savaşırlardı." Göçebe olan İskitlerin belirli kurulu bir şehri olmaz sürekli at üzerinde gezerlerdi. At üzerinde gezen İskiterin her yerde gözü olur düşmanın küçük birliklerini savunmasız anlarında göz açıp kapayıncaya kadar yokederlerdi.

Bu taktik genelde büyük orduları yıpratmak için yapılır. Çok etkilidir. Eğer düşmanın erzak taşıyan birlikleri vurulursa dahada etkili olur. Düşman moralen çöküntüye uğrar.

"Para, para, para" -Napoléon Bonaparte

c. Cengiz Han'ın savaş taktiği

Yukarıda belirttiğim üzere Türkler ve Moğollar bir zamana kadar birbirlerinden ayrılmaz bir kavimlerdi. Bu yüzden tüm zamanların en iyi komutanı, biyolojik savaşın mucidi Cengiz Han'ın savaş stratejisini anlatmazsam olmazdı.

Esprili bir anlatımla Cengiz Han'ın savaş taktiği futboldaki "4-5-1" taktiğine benzer. 🙂

Cengiz Han'ın özel yetiştirdiği intihar savaşçıları öncü birlik olarak düşmana saldırırlar. Düşman ordusunun yanında devedeki bit kadar olurlar. Çarpışmaya ölmek için giderler. Kılıçları yassı, atları hızlı olur düşmanı delip geçebilmek için. Düşmana verilebilecek en büyük zarar verilir ve canlı kalan 3-4 intihar savaşçısı geri çekilir gibi yapar. Yine rehavete kapılan düşman ordusu onların peşinden gider ve bu sırada Gündüzü gece yapan ok yağmuru başlar. Savunmasız olan düşman ordusunun büyük bir kısmı yokedilir geri kalanı ise süvariler tarafından ya esir alınır yada yokedilir.



"Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh , bütün vatandır. Vatanın , her karış toprağı , vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça, terk olunamaz." -Mustafa Kemal ATATÜRK

Türk Savaş Stratejileri görüldüğü üzere hıza dayalıklı taktiklerdir. Atının üzerinde bozkırlarının efendisi olan Türkler bu taktikleri yüzyıllarca başarıyla uygulamışlardır.

Hepsini kendim yazdım. Kopyala ve Yapıştır yapmadım. Vote ve yorum atıp sub olursanız sevinirim 🙂