Romania divizata

Day 2,001, 07:58 Published in Romania Romania by Naufragiatu

Salutare chiparosii!

Stau si ma intreb de cateva zile cine este eRomania, de cine este ea reprezentata, ce inseamna ea. Sa fie guvernul sau congresul sau armata sau 2 clickerii? Probabil ca toti, asa cum in sfarsit zice si CP-ul aici si in sfarsit spune un lucru cu care pot fi si eu de acord, cu inima impacata: ¨pastrati-va contactele, ramaneti pe canale cu prietenii straini, nu dati cu piciorul la nici o oportunitate, lasati loc de buna ziua¨.

Pana voi reveni la acel citat si la a dezvolta un pic pe tema lui, vreau sa va atrag si sa va reatrag atentia asupra articolului lui belze. Pentru cine nu stie, belze este un jucator care in perioada sa de activitate a crescut de-a dreptul generatii intregi de jucatori, oferindu-le informatii si directii de joc care de care mai variate, tutoriale si nu numai. Insa nu pentru a-l slavi pe belze am adus in discutie articolul, ci pentru a-mi exprima daca nu dezamagirea, atunci ingrijorarea ca acestui articol i s-a acordat atat de putina atentie.

De ce este important sa ii acordam atentia cuvenita unui astfel de buletin informativ? Pentru ca exact asta este. Din el avem ocazia de a afla lucruri, intamplari, despre mentalitati pe care poate unii dintre nu le-am e-trait. Ei si ce daca, nu? Ntz, greseli, dar si reusite, au existat intotdeauna, indiferent in ce parte a inclinat balanta lor. Conteaza daca suntem in stare sa recunoastem greselile trecutului, pentru a le evita acum si pe viitor, dar si de a recunoaste modelele demne de urmat, ideile bune, proiectele benefice pentru a le prelua si adapta e-zilelor noastre.

La ce bun? Desi memoria maselor este scurta, sunt lucruri care raman, care pateaza sau confera un respect fata de un jucator, de un grup de jucatori sau chiar fata de o comunitate intreaga. Acesta este unul din lucrurile de care avem nevoie, pentru a ne putea crea un drum cat mai bogat in satisfactii. Sunt sigur ca oricine ar fi interesat de un eveniment/personaj din trecut, poate gasi pe cineva care sa-i raspunda la niste intrebari.

Revin acum la articolul si citatul din inceputul acestui text. Imi imaginez ca intre timp, CP-ul a aflat cam care era (veto-urile spaniolilor si ungurilor + decizia congresului polonez inca din 22 aprilie) si este situatia eRomaniei in ceea ce priveste posibilitatea aderarii la alianta TWO si a decis sa faca o (mica) schimbare de atitudine.

Nu doresc sa contest prietenia noastra din RL cu sarbii sau faptul ca lor le-ar placea sa ne aiba alaturi. Noi mult timp am avut un gentlemen´s agreement. Subliniez acel le-ar placea. De ce spun asta? Pai, avand in vedere situatia din celelalte tari TWO, dar si articolul acesta http://www.erepublik.com/en/article/-letter-to-the-oldest-serbian-friend-2254996/1/20, in care sarbii isi reafirma devotiunea fata de vecinii nostri vestici, as vrea sa analizam lucrurile din punctul sarbilor de vedere.

TWO s-a format pornind de la doi-trei poli de putere. Unul este Serhun (Serbia+Ungaria), al doilea este Spoland (Polonia+Spania) si o combinatie, formand un al treilea, Polonia+Ungaria. Prietenia celui de-al treilea pol de putere isi are geneza inca de cu 8 luni dinainte ca Spoland sa paraseasca EDEN, circa acum doi ani, mai mult sau mai putin.

Paranteza: La cele mai recente alegeri de HQ in TWO a castigat tabara poloneza, tara care ieri i-ar fi trimis raspuns unui oficial roman in urma unei cereri de sprijin militar nici mai mult, nici mai putin decat o paine q1. Am incheiat paranteza.

Daca ultimele guverne romanesti au fost dispuse sa calce peste cadavre pentru a inlesni o intoarcere a armelor si o accedere in TWO, oare crede cineva ca sarbii ar fi dispusi sa faca acelasi lucru? Nu sunt CP sarb, nu sunt formator de opinie sarb, nu sunt tank sarb, dar cred ca as putea sa pun in balanta niste pros and cons.

Pro – unul singur, dupa ani si ani de zile, se aliaza cu prietenii din RL, romanii (asa divizati cum sunt la nivel de comunitate) si lupta cot la cot.

Cons – strica prietenia cu Ungaria, prietenie la care nu sunt nici pe departe dispusi sa renunte, asa cum a fost (doar) o parte a comunitatii romanesti; stricand prietenia cu Ungaria, urmand modelul pieselor de domino, pica prietenia cu Spoland. Toate vechi, toate vii, toate benefice Serbiei.

Si atunci ce ar fi de facut? Pastrat Romania aproape, dar nu in TWO. Ce ar insemna asta pentru sarbi si pentru TWO in general? In mod cert granite sigure pentru doua tari ( Serbia si Ungaria ) si un damage care va fi sau nu in favoarea lor, dar in orice caz nu va fi impotriva lor.

Dar ce ar insemna asta pentru Romania? Ar insemna sa stam cuminti, rabdatori, smeriti intr-o ¨anticamera¨a TWO, de unde nu vom putea emite pretentii, deoarece va trebui sa parem baieti buni, rabdand urmatorul veto. Chiar asa mici suntem sau doar actionam astfel?

A nu fi intr-o alianta inseamna a nu avea sperante la a dispune de un ordin al aliantei pe luptele noastre. A nu fi intr-o alianta alaturi de prieteni, construita pe respect, corectitudine si ce principii sanatoase mai vreti sa adaugati, inseamna a nu dispune de un ordin din partea tarilor membre (cu care nu am dezvoltat o relatie) ale aliantei pe lupta noastra, chiar daca ordinul aliantei este pe acea campanie. De cate ori nu au refuzat sa lupte romanii pentru Ucraina, desi acela era ordinul aliantei din care si noi si ei faceam parte?

Asadar putem presupune ca pe viitor in luptele cu castravetii nu putem decat sa ne rugam de sarbi sa ne ajute. Poate ca nu om egala Serbia sau Polonia la damage, dar la naiba, suntem acolo sus, nu suntem o tara de mana a doua. De nenumarate ori am dovedit ca atunci cand dispunem de o oarecare coeziune si de o mana forte la comanda armatei, putem depasi cu usurinta calculul de pe hartie. Ori de aici sa ajungem sa fim nevoiti sa ne milogim pentru ajutor e cale lunga. Sper sincer sa nu apuc astfel de zile, iar daca le apuc, probabil voi atarna senilele mele in miniatura in cui. Iar ca mine, desi sper sa ma insel, banuiesc ca o vor face multi altii.

Dar ce vorbesc eu ca vor pleca jucatori maine sau peste o luna sau trei. De la inceputul anului, suntem intr-o continua scadere a populatiei, infiderent din ce este ea formata – fantome, 2 clickeri, semi-activi, activi, cardisti, samd. Ma uit la luna ianuarie si vad ca au votat la alegerile pentru presedinte 2100 de conturi, iar acum in mai au mai votat doar 1355.

Vorbim de peste 700 de conturi. Cifra este mult prea mare sa spunem ca sunt doar clone epurate (nu ca ar exista asa ceva in erep 😛), vorbim si de jucatori (vechi si noi) si de cardisti si de toate tipurile. Sunt mult prea multi in prea putin timp. O vreme s-a considerat ca este necesara o schimbare de mentalitate, o schimbare de generatii in Romania, de un suflu nou care sa readuca tarisoara asta pe noi culmi. Avand in vedere rezultatele alegerilor din ultimele luni, putem spune ca modificarea s-a produs. Cu toate acestea rezultatele sau lipsa lor sunt cele pe care le vedem si le e-traim astazi.

Maine, poimaine ajungem sa plangem ca nu avem pe cine sa trimitem in lupta, fie ca vorbim de unitati, fie ca vorbim de tankuri cardiste. Daca nu vom reusi sa gasim un tel, o directie, un fun cat de cat comun, riscam sa o luam pe urmele fostelor mari imperii gen Norvegia si/sau Pakistan. Candva au fost mari imperii, astazi sunt tari fantoma. Vom ajunge sa ne apere regiunile core doar templierii si pro-sarbii care merg pana in panzele albe.

Nu ma intelegeti gresit, templierii dau un damage ok, desi foarte putin controlat din pacate. Ei pot creste in continuare, nu contesta nimeni asta. Insa singuri nu pot tine in spate o tara, nici pe departe. Fara suparare, dar nu au reusit sa acumuleze din UM+prieteni suficient damage cat castige lupta din Jizan. Mai au inca multe de invatat.

eRomania are potential, intotdeauna l-a avut. Insa, din pacate de foarte multe ori, doar cu atat a ramas intrucat ai sai conducatori nu au reusit sa lege comunitatea.

Dragilor, ati cerut schimbare, ati primit-o. Ati vrut sa se dea la o parte old fagii care tin tara in loc si sug sangele poporului, s-au dat. Ati venit la putere si nu doar ca ati repetat ce ati considerat gresit, dar ati ridicat stacheta. SMR-ul mult hulit si demn doar de desfiintat de o parte a politicienilor, este acum tinut in puf de exact aceiasi oameni, odata ajunsi acolo. Ne-am plans ca magarii aia decid ei pentru restul si nu tin cont de parerea celorlalti doar ca dau ei damage mai mult. Ei bine, acum ii vad pe cei care se lamentau mai ieri, ducand la un alt nivel toate injustitiile pe care le acuzau.

Daca se doreste inlaturarea batranilor, um-urilor vechi, atentia la vorba aceea ¨ai grija ce-ti doresti¨ ca nu stiu cine va veni sa salveze Romania atunci cand va avea nevoie. Daca se va dori conlucrare, ramane de vazut ce ar putea sa iasa.

Sa traiti bine!
Naufragiatu