How to Design NICE Articles!

Day 935, 18:23 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras


Παρακολουθώντας καθημερινά την αρθογραφία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να φτιάχνουν ωραία άρθρα. Και όταν λέω ωραία, εννοώ από πλευράς αισθητικής. Πιστεύω πολύ πως αν ένα άρθρο είναι στολισμένο με εικόνες, γραμματοσειρές, links και διάφορα άλλα, είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον αναγνώστη να το διαβάσει. Είναι κρίμα να θάβονται άρθρα που προσπαθούν να πουν κάτι σημαντικό, μόνο και μόνο επειδή είναι ένα συνεχόμενο ξερό κείμενο. Ακόμα και να μην είναι όμως κάτι σημαντικό, το να είναι ένα άρθρο όμορφο και ευανάγνωστο είναι πολύ σημαντικό για τους αναγνώστες! Για να μην φλυαρώ άλλο, ας πάμε στην ουσία!



ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μην γράφετε ποτέ άρθρα κατευθείαν στην εφημερίδα σας. Χρησιμοποιείτε πάντα έναν κειμενογράφο όπως πχ, το Word ή το WordPad. Αυτό είναι καλό για να μπορείτε να διαρθρώσετε το κείμενό σας με ευκολία, αλλά και να το αποθηκεύσετε.

---> Πάντα πριν πατήσετε το κουμπί Publish, να έχετε κάνει το σύνολο του κειμένου σας Copy ώστε να το έχετε αποθηκευμένο στη μνήμη του υπολογιστή ή να το έχετε κάνει copy και paste σε έναν κειμενογράφο. Το παιχνίδι, αν κάνεις κάποια συγκεκριμένη ώρα να κάνεις κάπου ένα κλικ, σε θεωρεί ανενεργό και κάνει αυτόματα log out. Είναι κρίμα να μην έχετε κάπου αποθηκευμένο το άρθρο σας γιατί μπορεί να πατήσετε publish, να είστε αποσυνδεδεμένοι και το άρθρο να χαθεί!

---> Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία! Τα κεφαλαία γράμματα είναι πολύ κουραστικά για τον αναγνώστη και στην «αργκό» του Internet δηλώνουν ότι φωνάζεις. Οπότε να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση!

---> Χρησιμοποιείτε τίτλους οι οποίοι να μπορούν να περιγράφουν τι να περιμένει ο αναγνώστης σας να βρει στο άρθρο σας. Σκεφτείτε κάτι έξυπνο, ώστε να μπορεί να τραβήξει την προσοχή! Όμως μην βάζετε μούφα τίτλους, δηλαδή τίτλους που δεν έχουν σχέση με το άρθρο. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εκνευρίσετε τον αναγνώστη.

---> Χρησιμοποιείτε παραγράφους. Η παράγραφος στα άρθρα μας δεν είναι αυτή που μαθαίναμε στο σχολείο με το μικρό κενό στην αρχή κάθε νέας παραγράφου! Εδώ απλά αφήνουμε με το enter ένα κενό ανάμεσα σε κάθε παράγραφο. Κάνει το κείμενο μας πιο ευανάγνωστο και όμορφο.




ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Για να στολίσετε ένα άρθρο πρέπει να μπορείτε να επέμβετε στο κείμενο σας με 4 τρόπους. Να διαμορφώνετε το μέγεθος των γραμμάτων, να διαμορφώνετε το είδος του κειμένου (bold, italic, underlined), να βάζετε φωτογραφίες και να βάζετε links.

Όλα αυτά γίνονται με χρήση κώδικα! Μη φανταστείτε ότι είναι κάτι δύσκολο.

Τι είναι «κώδικας»?

Κώδικας είναι εντολές που δίνουμε ώστε να τροποποιούνται αυτά που εμφανίζονται στην οθόνη μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε html code ή bb code. Αν και ο html είναι περισσότερο εντυπωσιακός, στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τον bb code που δίνει επίσης πολλές δυνατότητες αλλά είναι πιο εύκολος και ελαφρύς!

Πριν προχωρήσουμε να πούμε ότι ο κώδικας δουλεύει ως εξής. Οτιδήποτε θέλουμε να εμφανίσουμε έχει ένα «κωδικό». Πχ ο κωδικός για το μέγεθος είναι size, για το bold είναι b κτλ. (θα τα δούμε πιο κάτω). Ο κάθε κωδικός ξεκινάει για κάθε πρόταση ή λέξη με [ ] και τελειώνει με [/]. Εμείς, για μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα θα χρησιμοποιούμε “(“ και “)” αντί για “[“ και “]”. Να ξέρετε ότι για να λειτουργήσει το κάθε παράδειγμα θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα “(“ και “)” με “[“ και “]”.

Πάμε λοιπόν ένα ένα.


ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Καταρχήν να πούμε ότι το μέγεθος των γραμμάτων αν δεν επέμβουμε με κώδικα είναι μέγεθος (size) 12. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ μικρή γραμματοσειρά που καθιστά το άρθρο μας δυσανάγνωστο. Για να καταλάβετε, το άρθρο που διαβάζεται είναι γραμμένο με μέγεθος γραμματοσειράς 17!

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι θέλουμε να γράψουμε:

Θέλω να πάω διακοπές!

Αν δεν επέμβουμε καθόλου θα φαίνεται έτσι:

Θέλω να πάω διακοπές!

Αν θέλουμε να το κάνουμε με μέγεθος 17 θα το γράψουμε έτσι:

(size=17) Θέλω να πάω διακοπές!(/size)

Και θα φαίνεται έτσι:

Θέλω να πάω διακοπές!

Πρέπει να ξέρετε ότι από τη στιγμή που γράψουμε (size=17) μέχρι τη στιγμή που θα γράψουμε (/size), ό,τι υπάρχει ενδιάμεσα θα έχει μέγεθος 17.

Καλό θα είναι όμως για μεγαλύτερη ασφάλεια, κάθε παράγραφο να την αντιμετωπίζουμε ως αυτοτελή και να μη βάζουμε ένα size στην αρχή του άρθρου που να το κλείνουμε στο τέλος του.


BOLD – ITALIC – UNDERLINED TEXT

Για να βάλουμε bold, italic και underline χρησιμοποιούμε τους κωδικούς b, i, u αντίστοιχα.

Πάμε κατευθείαν στο παράδειγμα μας:

Η πρόταση «Θέλω να πάω διακοπές!» μπορεί να γίνει όλη bold αν γραφτεί έτσι:

(b) Θέλω να πάω διακοπές!(/b)

Να είναι italic έτσι:

(i) Θέλω να πάω διακοπές!(/i)

Και να είναι υπογραμμισμένη έτσι:

(u) Θέλω να πάω διακοπές!(/u)

Και τα 3 αυτά θα φαίνονται έτσι:

Θέλω να πάω διακοπές!
Θέλω να πάω διακοπές!
Θέλω να πάω διακοπές!


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ

Όλα αυτά που είπαμε ως τώρα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να εμφανίσουν στην οθόνη μας πολύ όμορφα αποτελέσματα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια παράγραφο κειμένου όμως για να δούμε το σύνολο των αποτελεσμάτων. Ας δούμε για παράδειγμα την παρακάτω παράγραφο:

Θέλω να πάω διακοπές! Σε ένα ελληνικό νησί, μάλλον του Αιγαίου. Προτιμώ το Αιγαίο από το Ιόνιο. Θα ήθελα να πάω σε ένα κοσμοπολίτικο νησί και να μένω σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο! Να κάθομαι όλη μέρα δίπλα στην πισίνα, να πίνω cocktails και να περιτριγυρίζομαι από κοπέλες που κάνουν topless!

Θα βάλουμε όλα όσα είπαμε παραπάνω σε συνδυασμό. Ας δούμε λοιπόν:

(size=17)(b)Θέλω να πάω διακοπές!(/b) (u)Σε ένα ελληνικό νησί(/u), (i)μάλλον του Αιγαίου.(/) (b)Προτιμώ (i)το Αιγαίο(/i) από το Ιόνιο.(/b) (u)(i)Θα ήθελα να πάω σε ένα κοσμοπολίτικο νησί και να μένω σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο!(/b)(/i) (i)Να κάθομαι (b)(u)όλη μέρα(/i)(/u) δίπλα στην πισίνα, (u)να πίνω cocktails(/u) και (b)(u)να περιτριγυρίζομαι από κοπέλες που κάνουν topless!(/b)(/u)(/size)

Και αυτό, αν αντικαταστήσουμε τα () με [] θα φαίνεται έτσι:

Θέλω να πάω διακοπές! Σε ένα ελληνικό νησί, μάλλον του Αιγαίου. Προτιμώ το Αιγαίο από το Ιόνιο. Θα ήθελα να πάω σε ένα κοσμοπολίτικο νησί και να μένω σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο! Να κάθομαι όλη μέρα δίπλα στην πισίνα, να πίνω cocktails και να περιτριγυρίζομαι από κοπέλες που κάνουν topless!




HINTS N' TIPS

Αν έχει γίνει κάποιο λάθος στον κώδικα, είτε θα εμφανιστεί το κείμενο με ενσωματωμένο τον κώδικα είτε δε θα εμφανιστεί καθόλου το κείμενο.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε διαμόρφωση κειμένου στο word. Το μόνο που θα καταφέρτε είναι να μην εμφανίζεται το άρθρο.

Ποτέ μη αλλάζεται τους χάρακες στο word μέσα στο κείμενο. Όλο το κείμενο πρέπει να έχει τα ίδια περιθώρια, αλλιώς δε θα εμφανίζεται.

Ποτέ μη χρησιμοποιείται αρίθμηση ή κουκίδες στο word γιατί αυτό αλλάζει τα περιθώρια μέσα στο κείμενο και έτσι δε θα εμφανίζεται.

Αν θέλετε να προσθέσετε αρίθμηση στις παραγράφους σας, καλό θα ήταν να βάλετε τους αριθμούς αφού έχετε κάνει copy paste το κείμενο σας στο erep.


ΕΙΚΟΝΕΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι εικόνες είναι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός άρθρου. Φροντίστε να βάζετε εικόνες που να έχουν σχέση. Για να βρείτε εικόνες, ένας πού απλός τρόπος είναι το google. Γράψτε ότι θέλετε να βρείτε και πατήστε “Images”. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας κάνει!


Δείτε Καλύτερα


Δείτε Καλύτερα

Αποθηκεύστε όλες τις εικόνες που βρήκατε στον υπολογιστή σας. Επίσης πολλές φορές πιθανόν να θέλετε να ανεβάσετε κάτι που βλέπετε στην οθόνη σας. Για παράδειγμα, την κατάταξη των κομμάτων στο erep! Πατάτε το κουμπί “Print Screen” (prt sc).


Δείτε Καλύτερα

Ανοίγετε το Paint και πατάτε «Επικόλληση».


Δείτε Καλυτερα

Προσέχτε πάντα να αποθηκεύετε την εικόνα σε μορφή jpeg μιας και είναι η μόνη μορφή που μπορεί να ανέβει στο erep.

Μαζέψτε όλες τις εικόνες σας και ανεβάστε τες στο internet χρησιμοποιώντας μια free image hosting υπηρεσία όπως ΑΥΤΗ που έφτιαξε ο Antreas Bo ή ΑΥΤΗ που συνήθως χρησιμοποιώ εγώ!

Ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας. Κάθε μια την προβάλουμε με αυτόν τον τρόπο:


Δείτε Καλύτερα

Και αντιγράφουμε το link της έτσι:


Δείτε Καλύτερα


Αφού τα κάνουμε όλα αυτά πάμε στο κείμενο μας και χρησιμοποιούμε τον εξής κώδικα:

(img)link(/img)

Το Link της φωτογραφίας που ανέβασα είναι http://img715.imageshack.us/img715/9549/testbp.jpg

Βάζουμε το link αυτό στον κώδικά μας και έτσι έχουμε:

(img)http://img715.imageshack.us/img715/9549/testbp.jpg(/img)

Όπου αν βάλουμε [,] παίρνουμε το εξής αποτέλεσμα:




ΧΡΗΣΗ LINKS

Πολλές φορές χρειάζεται να βάλουμε στο κείμενο μας διάφορα links. Συνδέσεις δηλαδή σε άλλες σελίδες. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για να δούμε μεγαλύτερες τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε μιας και συνήθως το erep τις μικραίνει. Άλλες φορές μπορεί να θέλουμε να κάνουμε link το όνομα κάποιου άλλου παίχτη. Πχ Thanasis Klaras.

Αυτό είναι το link του citizen account μου: http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/2733600

Αν θέλαμε να γράψουμε:

«Αυτό είναι το προφίλ του Thanasis Klaras» με μέγεθος γραμμάτων 17 θα το γράφαμε ως εξής:

(size=17)Αυτό είναι το προφίλ του (url= http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/2733600) Thanasis Klaras(/url)(/size)

Αν αλλάζαμε τα (,) με [,], αυτό θα φαινόταν ως εξής:

Αυτό είναι το προφίλ του Thanasis Klaras



ΧΡΗΣΗ ΣΚΡΙΠΤΣ

Το πιο ωραίο σκριπτακι που έχω δεί ως σήμερα είναι το eRepublik Plus. Προσθέτει πάρα πολλές λεπτομέρειες στο game. Ένα από αυτά είναι προθέτει σε κουμπιά όλα αυτά που λέγαμε παραπάνω!

Αν χρησιμοποιήσετε το σκριπτ αυτό, απλά επιλέγετε την κάθε λέξη, πρόταση ή παράγραφο στο κείμενο σας και πατάτε το αντίστοιχο κουμπί για να προστεθεί αυτόματα ο κώδικας!


Χωρίς eRepublik Plus
Δείτε Καλύτερα


Με eRepublik Plus
Δείτε Καλύτερα

Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το σκριπτ αυτό πρέπει να δουλεύετε με Mozilla Firefox και να έχετε εγκαταστήσει το add-on Greasemonkey.

Ξεκινήστε τον Firefox, πηγαίνετε στην σελίδα του Greasemonkey και πατήστε το κουμπί "Add to Firefox".

Kάντε κλικ στο "Install Now" στο παράθυρο που θα βγει.

Στο παράθυρο "Add-ons" που θα βγει πατήστε "Restart Firefox", και στο επόμενο πατήστε "Restart".

Αφού ξαναξεκινήσει το πρόγραμμα, θα δείτε ένα παράθυρο που θα γραφεί "Add-ons" που μπορείτε να κλείσετε. Θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί το Greasemonkey τωρα. Θα υπάρχει το εικονίδιο του κάτω δεξιά αν έχει εγκατασταθεί σωστά.



Με βάση αυτά λοιπόν, πειραματιστείτε! Βγάλτε άρθρα. Τεστάρετε ότι θέλετε βάζοντας τίτλο άρθρου test! Δοκιμάστε να ομορφύνετε τα άρθρα σας!



Το άρθρο αυτό με όλες τις απαραίτητες αλλαγές θα αναδημοσιεύεται!

Σύντομα θα κυκλοφορήσει η έκδοση στα Αγγλικά.

Για όποια απορία στείλτε μου PM.

Ελπίζω να σας βοήθησα έστω και λίγο!

Το Vote και το Subscribe είναι τζάμπα!