Erepublik Article Writing Style Guide

Day 1,612, 03:44 Published in Greece Greece by Don Chlapatsas

1. Το πρώτο και δεύτερο πληθυντικό των ρημάτων καταλήγουν σε -ε και όχι σε -αι.
Ρήματα που τελειώνουν σε -αι δεν είναι ενεργητικά. Παράδειγμα: έρχεστε αντί έρχεσται. Αν δεν είστε σίγουρος για το πώς γράφεται το ρήμα, κάντε δυο ερωτήσεις στον εαυτό σας: α) Είναι το ρήμα ενεργητικό; Αν ναι θέλει -ε. Αν όχι προχωρήστε στην επόμενη ερώτηση: β) Ποιο το πρόσωπο που θέλω να χρησιμοποιήσω; Αν είναι ενικού αριθμού και τρίτο πληθυντικό, -αι.

2. Οι τόνοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια πολυσύλλαβη γλώσσα όπως η ελληνική. Μην τους ξεχνάτε διότι δίνει την αίσθηση του πρόχειρου και διότι είναι απλά λάθος.

3. Τα αποσιωπητικά αποτελούνται από τρεις συνεχόμενες τελείες (...). Ούτε δυο, ούτε τέσσερις, ούτε πέντε και παραπάνω. Ο λάθος αριθμός τελείων στα αποσιωπητικά χτυπάει άσχημα στο μάτι και δίνει την αίσθηση του πρόχειρου.

4. Το σύμβολο που το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιεί ως ερωτηματικό είναι το ";" και ΟΧΙ το "?" όσο και αν αυτό φαίνεται απίστευτο σε κάποιους. Αισθητικά το χειρότερο και συχνότερο έγκλημα.

5. Μετά από σημεία στίξης αφήνουμε πάντα ένα κενό.

6. Για να συμπεριλάβουμε αριθμούς στο κείμενό μας τους χρησιμοποιούμε ολογράφως ειδικά αν είναι μικρότεροι ή ίσοι του δέκα ή αν η ακρίβεια στα ψηφία που χρησιμοποιούμε είναι επουσιώδης. Παραδείγματα: "Χθες πήγα με πέντε φίλους μου για μπύρες", και όχι "Χθες πήγα με 5 φίλους μου για μπύρες".
Το νούμερο, αν δεν είναι απαραίτητο για ακρίβεια πρέπει να αποφεύγεται διότι χαλάει τη ροή του γραπτού λόγου. Παράδειγμα "Κέρδισα εκατό δραχμές στο διαγωνισμό" σύγκρινε με "Ο τρέχων μισθός μου είναι 205,25 δραχμές" (εδώ γράφουμε το ακριβές νούμερο).


Αυτά προς το παρόν. Αν εντοπίσω και καινούργια στυλιστικά προβλήματα θα τα προσθέσω. Στο μεταξύ πείτε μου αν έχετε παρατηρήσει κάτι που μου διέφυγε.