Eliitti ja Spurdot – voisivatko kaikki tulla toimeen?

Day 1,698, 00:55 Published in Finland Finland by Ruben Lagus

Koko eSuomen historian ajan ovat jotkut pelaajat pyrkineet jaottelemaan kansaa ns. eliittiin ja oppositioon. Käsittelin tätä asiaa eräässä varhaisessa artikkelissani Eliitti mainittu!. Nyky-Suomessa on selkeästi näkyvissä tiettyjä ryhmittymiä, joilla on oma näkemyksensä siitä, miten peliä tulisi pelata ja virtuaaliyhteiskunnan asiat järjestää. Tässä artikkelissa esittelen omia henkilökohtaisia mielikuviani ja ajatuksia aiheesta. Luonnollisesti valtaossa pelaajista ei sovi tiukasti yhteen kategoriaan, vaan totuus on jossain välimaastossa.

1.
Hallituksessa enemmistönä ovat usein pelaajat, jotka toimivat ircissä ja forumilla aktiivisesti. Heille on tyypillistä myös yhdessä sovittujen pelisääntöjen kunnioittaminen, ja vahvan valtiollisen organisaation tukeminen. He nojaavat vahvasti vuosien saatossa rakennettuun yhteiskuntajärjestykseen, koska osa heistä sitä on ollut itse rakentamassa. Myös suuri osa nuoria tulokkaita on sulautunut tähän porukkaan.



2.
Perinteinen oppositio on pieni mutta äänekäs joukko vanhoja pelaajia, jotka ovat syystä tai toisesta ajautuneet sivuraiteille. Tälle ryhmälle on tyypillistä järjestelmän kritisointi erityisesti historiallisten päätösten vuoksi. Selvästi on havaittavissa myös henkilöiden välisiä jännitteitä opposition ja vanhojen valtavirtaa edustavien välillä. Näiden skismojen perimmäiset syyt eivät uudelle pelaajalle aukea.

3.
Spurdoiksi nimeän babyboomin ja sen jälkeen syntyneen pelaajaryhmän, jolle tyypillistä on trollailu ja järjestelmän vastustaminen. He eivät ole sitoutuneet yhteisiin toimintatapoihin, vaan pyrkivät murentamaan vallitsevan järjestelmän. He vaativat usein ”eliitin” vallan nujertamista ja rahan uusjakoa. Tyypillisesti he eivät kuitenkaan esitä kovinkaan tarkasti formuloituja vaihtoehtoja. Spurdojen perimmäinen päämäärä on minulle mysteeri. Haluavatko he todella muuttaa Suomea, vai onko tarkoitus pellkästään vastustaminen sinänsä?



Ratkaisu. Nykyinen meno on jatkunut lähes koko pelin historian, joten ei liene kovin realistista sitä muuttaa. Väitän, että ainoa ratkaisu on keskustelukulttuurin kehittäminen ja ennakkoluulottomuus. Tällä hetkellä valtaa pitävien, ns. eliitin, täytyy suhtautua avoimesti kritiikkiin ja pyrkiä ottamaan siitä oppia, kunhan palaute on muutakin kuin epämääräistä huutelua. Ketään pelaajaa ei pidä lähtökohtaisesti sulkea yhteisön ulkopuolella, vaan pitää antaa mahdollisuus tulla mukaan toimintaa. Tämä on mielestäni kohtuullisesti toteutunut, mutta aina voidaan parantaa. Nykyistä järjestelmää vastustavien tämän hetkinen toimintatapa ei tuota tulosta, kuten on nähty. Mielestäni ainoa keino on muotoilla kritiikki huolellisemmin, ja tarjota konkreettisia vaihtoehtoja. Olisi myös tärkeä, että vastakkaista näkökulmaa edustavat eivät eristäytyisi omiin nurkkiinsa, vaan tulisivat samalla areenalle keskustelemaan asioista. Tämä ei tarkoita pelkästään irciä ja forumia, vaan myös in-game media voisi olla tämä paikka. Edellytyksenä on toki se, että muutoksia oikeasti halutaan tehdä, eikä vain vastustaa vastustamisen ilosta. Epämääräinen huutelu ei johda mihinkään. Se vain kuluttaa Suomen rajallisia ”pelaajaresursseja” monien aktiivisten pelaajien vetäessä eri suuntiin.



Yhtenäisempi Suomi – turhaa haihattelua vai realistinen unelma?

-Ruben Lagus