Elections Statistics και ανάλυση by Klaras :)

Day 950, 09:51 Published in Greece Greece by Thanasis Klaras
Εχτές τελείωσαν οι βουλευτικές εκλογές του Ιούνη. Φαίνεται, ότι ΚΑΤΙ συνέβη σε αυτές τις εκλογές διότι κυκλοφόρησαν διάφορα άρθρα ανάλυσης του αποτελέσματος, παρουσιαστήκαν ανακατατάξεις και γενικά ήρθε ένα αποτέλεσμα που δεν ανέμενε πολύς κόσμος. Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τι ήταν αυτό το ΚΑΤΙ που έλαβε χώρα σε αυτές τις εκλογές.

Το πρώτο γράφημα που θα δούμε, είναι το πόσος κόσμος ψήφισε από το Γενάρη του 2010 ως και αυτό το μήνα.



Δείτε καλύτερα

Εδώ βλέπουμε λοιπόν ότι όλο το 2010 υπήρχε μια ανοδική πορεία του κόσμου που πήγαινε στην e-κάλπη. Προφανώς, η άνοδος αυτή σχετίζεται και με τη γενικότερη άνοδο του πληθυσμού της e-Greece, όπως και αντίστοιχα με την πτώση του Ιουνίου. Το πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι όντως υπάρχει μείωση που κόσμου που ψήφισε, μείωση που αντικατοπτρίζει τις μειώσεις στα μέλη των κομμάτων αλλά και τη μείωση του συνολικού πληθυσμού. Όμως η μείωση αυτή δεν είναι τραγική. Είναι (με μια αισιόδοξη ματιά) μια τάση εξισορρόπησης του πληθυσμού μετά την αύξηση του χειμώνα. Ακόμα όμως και να μην είναι έτσι, σίγουρα η μείωση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι ο λόγος που έχουμε αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στην παρακάτω εικόνα θα δούμε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα όλων των κομμάτων. Φαίνονται: Αριθμός μελών, εκλογικό ποσοστό, αριθμός βουλευτών και η συσπείρωση των κομμάτων. Αυτά είναι screenshots από χτες αργά το απόγευμα. Φαντάζομαι ότι σήμερα, τα νούμερα θα είναι ελάχιστα διαφοροποιημένα μιας και θα έχουν γυρίσει όλοι στα κόμματά τους.



Δείτε καλύτερα

Εδώ λοιπόν παίρνουμε μια γενική εικόνα, αλλά θα αναλύσουμε το κάθε ένα ξεχωριστά.



ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ

Εδώ βλέπουμε το σύνολο των ψήφων που πήρε το κάθε κόμμα, δηλαδή το άθροισμα των ψήφων που πήραν όλοι οι υποψήφιοι του κάθε κόμματος, είτε κανονικοί είναι anti-PTO.



Δείτε καλύτερα

Με μεγάλη διαφορά λοιπόν, βλέπουμε πάλι μπροστά το KEE. Με βάση αυτή την οπτική γωνία λοιπόν, το ΚΕΕ είναι «το αφεντικό» των εκλογών με 416 ψήφους.
Ακολουθεί το LSP με 248, η Δράση με 233, το ΕΜ με 222, η ΕΔΑ με 191, το GIP με 175, το PA.KO.PA με 47, το SDU με 43 και το DP με 36.




ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Παρουσιάζονται δύο διαγράμματα.

Το πρώτο αφορά τον απόλυτο αριθμό εκλεγμένων βουλευτών:



Δείτε καλύτερα

Και το δεύτερο, το ποσοστό του κάθε κόμματος επί των βουλευτών που εξέλεξε:



Δείτε καλύτερα

Αυτό που παρατηρούμε εδώ ΔΕΝ είναι η πρωτιά του LSP. Προφανώς, ως δεύτερο σε ψήφους κόμμα, αναμενόταν να εκλέξει και αρκετούς βουλευτές. Το εντυπωσιακό εδώ είναι το πόσο EPIC FAIL είναι το ΚΕΕ που με 168 ψήφους παραπάνω από το LSP «κατάφερε» να εκλέξει 2 βουλευτές λιγότερους από τον δεύτερο (LSP). Θυμίζω ότι 168 ψήφοι είναι τεράστιο νούμερο! Το GIP για παράδειγμα, με 175, εξέλεξε 5 βουλευτές!



Από κει και πέρα, σημαντική είναι και η προσπάθεια της ΕΔΑ που αν και 6ο κόμμα σε ψήφους, κατάφερε να εκλέξει 6 βουλευτές.




ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ*

Στο διάγραμμα αυτό βλέπουμε τη συσπείρωση των κομμάτων.



Δείτε καλύτερα

*Να πούμε εδώ ότι τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Και είναι πλασματικά διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σε κάποιο κόμμα, αλλά προφανώς ψηφίζουν. Η συσπείρωση προκύπτει από τις ψήφους κάθε κόμματος σε σχέση με τα μέλη του. Ξαναλέω όμως ότι τα νούμερα που φαίνονται, προσεγγίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα.

Βλέπουμε λοιπόν το αναμενόμενο, ότι δηλαδή οι βουλευτές που εξέλεξε κάθε κόμμα είναι ανάλογοι με τη συσπείρωση του κόμματος αυτού. Εδώ φαίνεται καθαρά και η αποτυχία του ΚΕΕ που είναι το χειρότερο κόμμα σε συσπείρωση από όσα εξέλεξαν βουλευτές.

Επίσης παρατηρούμε, ότι αν και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι το LSP κατευθύνει τις ψήφους του και έχει μεγάλη συσπείρωση, οι νικητές από αυτή την πλευρά είναι η ΕΔΑ και οι Δράση (βίοι παράλληλοι...).



Λίγα λόγια για το Pa.Ko.Pa.

Ένα μικρό κόμμα που πήρε 47 ψήφους. Τα νούμερα της συσπείρωσης του είναι πλασματικά μιας και κατά πλειοψηφία αυτοί που ψήφισαν, ψήφισαν VOIDOKOILIAS και όχι Pa.Ko.Pa. Αδιάφορο κόμμα μιας και δεν έχει καμία πρόταση για το τι πρέπει να γίνει στην e-Greece, αλλά και επικίνδυνο μιας και «το βαρύ του πυροβολικό» ο VOIDOKOILIAS είναι ένας μαυραγορίτης, που κατά βάση εκμεταλλεύεται τις υψηλές τιμές της Ελλάδας για να πουλάει στην ελληνική αγορά προϊόντα από το εξωτερικό. Προφανώς βγάζει μεγάλο κέρδος λόγω των μεγάλων διαφορών σε τιμή, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι υφαρπαγή χρημάτων κυρίως από νέους παίχτες που δεν ξέρουν και πολύ τι παίζει (ούτε μπαίνουν στο ereptools). Αφήστε το πόσα χάνονται από τα ταμεία από φόρους και vat. Ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο για τον οποίο έπρεπε αυτός ο κύριος να γίνει βουλευτής.



ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ**

Σε αυτό το διάγραμμα βλέπουμε πόσοι βουλευτές ανήκουν σε ομάδες ή στο στρατό και πόσοι από αυτούς δεν είναι στρατιωτικοί. Φαίνεται ότι σιγά σιγά ανατρέπονται οι εποχές που η πλειοψηφία της βουλής αποτελούταν από στρατιωτικούς. Ακόμα όμως και έτσι η παρουσία τους ακόμα στη βουλή είναι σημαντική. Γνώμη μου είναι ότι κάποιοι από αυτούς είναι αξιόλογοι παίχτες.



Δείτε καλύτερα

Βλέπουμε επίσης ότι η Φάλαγγα έχει καταφέρει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη (δηλαδή τους Μυρμιδόνες), ενώ ο κρατικός στρατός και οι Cretans έχουν κάποια μέλη που πλέον είναι και βουλευτές.

Το θέμα που υπάρχει με αυτό προφανώς δεν είναι ότι κάποιον τον ψηφίζουν οι φίλοι του. Δύο είναι τα θέματα. Το ένα είναι ότι είναι λάθος κάποιος να βγαίνει βουλευτής επειδή έχει πολλούς φίλους! Κάποιος πρέπει να εκλέγεται για να μπορεί να εκπροσωπεί πολιτικά μια ομάδα ανθρώπων και να μπορεί να προσφέρει. Το δεύτερο θέμα είναι πιο σύνθετο. Η γνώμη μου είναι ότι όλες οι ομάδες και ο στρατός παίζουν και έναν ρόλο συγκρότησης των νέων παιχτών, Δηλαδή παίρνουν τους νέους από το χέρι, τους μαθαίνουν το game, τους βοηθούν να ανεβάσουν rank, damage κτλ κτλ. Έτσι λοιπόν θεωρώ αναξιοπρεπές να εκλέγονται άνθρωποι ομάδων και στρατού μιας και επί τοις ουσίας, βγαίνουν επειδή βοήθησαν κάποιους ανθρώπους και όχι επειδή έχουν συγκεκριμένο πολιτικό λόγο και στόχους. Ας μην ξεχνάμε κιόλας και ότι η βοήθεια αυτή που δίνουν χρηματοδοτούνταν ως τώρα από το κράτος, κάτι που έχει μια αξία να μην το παραβλέπουμε.

Αν και γενικά ως τώρα υπήρχε τουλάχιστον ένα τακτ, σε αυτές τις εκλογές χάσαμε ακόμα και αυτό.

Δείτε άρθρο μέλους των Cretans εδώ:



Δείτε καλύτερα

Και comment του υπαρχηγού της Φάλαγγας εδώ:



Δείτε καλύτερα

Με βάση αυτές τις «βοήθειες» βλέπουμε το πόσοι βουλευτές ανά κόμμα είναι στρατιωτικοί:

LSP: 0 / 8
Pa.Ko.Pa: 1 / 1
SDU: 0 / 2
GIP: 1 / 5
EM: 2 / 6
ΔΡΑΣΗ: 3 / 6
ΚΕΕ: 4 / 6
EDA: 5 / 6


**edite😛 O Stelios Tzakas, βουλευτής του SDU αν και φοράει το "κάδρο" του κρατικού στρατού, έχει αποχωρήσει απο το στρατό εδώ και 2 μήνες. Οπότε προφανώς τον συγκαταλέγω στους "ανεξάρτητους" βουλευτές και τον ευχαριστώ για τη διόρθωση!


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ως συμπεράσματα μπορούμε καταρχήν να δούμε την αποτυχία του Tall_Niki να ηγηθεί σε αυτές τις εκλογές του ΚΕΕ. Επίσης παρατηρούμε πως τα κόμματα που δεν κατάφεραν να εκφράσουν πολιτικές θέσεις και στόχους ακολουθούν πτωτική τάση (GIP, EM). Τα κόμματα που κατάφεραν να εκφράσουν πολιτικής θέσεις και να συγκροτούν τον κόσμο τους στις θέσεις αυτές, κατάφεραν να διατηρήσουν και να αυξήσουν τις θέσεις τους (LSP, Δράση). Η ΕΔΑ κατά τη γνώμη μου είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά όμως η έλλειψη πολιτικών θέσεων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά βάση το πέτυχε λόγω «γνωριμιών». Τώρα, όσον αφορά το SDU, νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Νομίζω ότι η φρεσκάδα και η σπιρτάδα του ξεκινήματος έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και έχει αρχίσει να αποκτά όρια. Από δω και πέρα αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτό το δρόμο, θα πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις. Ίσως πρέπει να συζητήσει τις θέσης του με άλλους σχηματισμούς της e-Αριστεράς. Το DP είναι άξιο της μοίρας του. Όταν έχεις 110 μέλη και 36 ψήφους κάτι δεν κάνεις καθόλου (μα καθόλου όμως) καλά…



Καλή επιτυχία σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων.

Καλή θητεία σε όλους τους βουλευτές.

Καλή δύναμη σε όλους τους βουλευτές του LSP και επίσης σε όσους έχουν αποφασίσει να έρθουν σε σύγκρουση με όλα εκείνα τα συμφέροντα που υπονομεύουν τον κόσμο της e-Greece.