eChina: aliat sau condamnat?

Day 2,583, 06:51 Published in Romania Romania by Tigran the Great

Cred ca toata lumea stie faptul ca eChina este unul dintre cei mai controversati aliati pe care ii avem. In urmatoarele randuri o sa discut putin despre problematica eChina si ce efecte are asupra noastra.



Asteria

Sa incepem cu inceputul. eChina este membru Asteria, facandu-i astfel (in teorie) aliati ceva mai apropiati de eRomania fata de un aliat "clasic". Este totusi situatia asa? Eu zic ca nu. eChina nu a sprijinit niciodata (in mod real - mobilizari de trupe, etc) un co-aliat Asteria. Intotdeauna si-au urmat propriile interese, si-au luptat propriile razboie dar macar trimiteau ocazional mesaje de sustinere catre aliatii sai, in luptele lor.

RL vs Erepublik:

China in RL este una dintre cele mai dezvoltate tari, cu o economie emergenta si cu un GDP care in curand va deveni numarul 1 mondial. Pe scurt, au o putere economica incredibila, un sistem educational cotat al 3-lea la nivel mondial si o putere militara consistenta (ce-i drept mai mult in numere, mai putin in eficienta).

In Erepublik, se schimba putin regulile jocului (conteaza mult mai putin puterea economica), accentul fiind pus in primul rand pe populatie, urmat de putere militara. Dpdv al populatiei, eChina nu poate fi privita deloc ca o putere semnificativa, aceasta ocupand locul 22 in topul populatiilor. Cat despre puterea militara, aceasta variaza in functie de nivelul fiecarui jucator, bani investiti in joc, tactica jucatorilor s.a. deci nu poate fi estimata sau prezisa. Poate singurul lucru prin care putem urmari puterea unei tari este capacitatea de a-si extinde granitele / cucerii noi teritorii.

Putina istorie:

Asa cum am zis mai devreme, eChina nu a luptat niciodata intr-un mod semnificativ alaturi de aliatii sai. Astfel, s-a ajuns la situatia in care acestia au fost abandonati in momentul in care eCroatia, eTurcia si eChile au planuit cucerirea eChinei, lasand-o fara orice fel de teritoriu. Acesta, zic eu, a reprezentat un meoment extrem de important pentru Asteria, atat ca fenomen geopolitic, cat si ca element tactico-strategic al aliantei. Abandonarea unui aliat, in momentul in care este invadat, e un semn extrem de mare de neincredere si prezinta si o oarecare dorinta de incheiere a relatiilor diplomatice.

Ce a fost suprinzator, in opinia mea, a fost ca eChina nu a fost eliminata cu totul din Asteria, ci doar nu a fost sprijinta.

Situatia curenta:

In momentul de fata, eChina este in continuare membru Asteria, ba mai mult, chiar primeste sprijin din partea noastra in redobandirea teritoriilor. Cu privire la acestea, si-a recuperat o parte din teritoriile de drept, dupa o perioada scurta de stationare in Marea Britanie (pe care n-am inteles-o nici pana azi).

Inseamna asta oare ca ne-au recastigat increderea? Suntem din nou prieteni?

Pai hai sa ne uitam.. eTurcia, eCroatia, lupta in continuare pentru teritoriile chinezesti si le cam iese.. 🙂 Pentru mine asta inseamna ca eChina nu are sanse reale de redobandire a teritoriilor, decat cu un sprijin consistent din partea Asteria.

Intrebarea mea: merita sa oferim acest sprijin? Cu ce ne avantajeaza pe noi relatia cu eChina?

eSerbia va avea parte de foarte multe drainuri in viitorul apropriat, eArgentina are de recuperat colonii si pe deasupra ne ofera si noua sprijin deja, noi ne luptam in continuare cu eBulgaria, urmand ca apoi sa ne setam si noi obiective.. pana acum nu prea au de unde sa primeasca sprijin. Dar continuam: eGrecia e preocupata cu razboiul etern cu eMacedonia.. singurele care ar putea oferi un oarecare ajutor sunt: eBrazilia, pe care n-am mai vazut-o cu o lupta a lor de ceva timp si eSlovenia, care se pare ca are ceva de impartit cu eItalia. Dar e suficient? Si daca ar fi.. intreb iar.. merita? Merita sa investim tone de resurse intr-un stat (aliat, ce-i drept) care e foarte posibil ca dupa recuperarea teritoriilor sa continue sa ne sprijine fictiv? Eu zic ca nu.

Dpmdv, lupta pentru eChina nu s-a terminat, poate doar i se schimba invadatorii, dar nu va fi prea curand libera. Cel putin, nu fara ajutorul nostru.

eChina acum:



Noi cum le raspundem?