Concurs de un Gold intreg, negaurit: numai SF.

Day 920, 04:54 Published in Romania Romania by Alter Dio
Concurs mic pe teme fantastice


Pentru ca Sir Gogu a crescut ratacind printre Strugatki, Asimovi, hiperpropulsii si androizi visatori de oi electrice, astazi voi ceda din preaplinul donatiilor primite un gold pentru primul comentariu care indica autorii si operele citate...

Am fost acuzat, nu doar eu ci si un org care sta pe scaun citeste si arata de vreo 15 ani in pictura, de spam... spam sa fie.
Cunosc un tanar inginer (foarte capabil, un tehnician inascut) care mi se lauda acum ceva vreme: Eu nu pierd timpul. Nici macar cand eram copil: o rugam pe mama sau bunica sa citeasca lecturile pentru scoala si sa imi povesteasca rezumatul. Biblioteca? Am! Toate standardele si normativele... plus cursurile complete de Jula de mecanisme cu roti dintate.

Totusi, apreciez omul. Face ce poate in cel mai bun mod in care crede de cuviinta.

Astfel incat, fara sa caut apreciere sau intelegere, astept macar tacere.

Sunt doua intrebari. La ambele, ca de obicei, trebuie raspuns corect... si daca se poate nu telegrafic🙂


Citatul 1.

“ Redrick, trăgând dinţigară, privea îndemânarea cu care îl scoteau pe Barbridge, cum l-au pus apoi pe targăşi cum l-au dus spre intrare. Barbridge stătea nemişcat cu mâinile pe pieptşi se uita la cer. Tălpile lui imense, mâncate sălbatic de “piftie”, erau răsucite groaznic. A fost ultimul dintre stalkerii vechi, din rândul acelora care au început să vâneze bogăţiile extraterestre imediat după Vizită. Atunci Zona nu se numea încă Zonă, nu erau nici institutele, nici zidul, nici forţele poliţiste ONU. Oraşul era paralizat de groază şi lumea întreagă chicotea auzind de noile minciuni gazetăreşti. Redrick avea pe atunci zece ani, iar Barbridge era un bărbat puternicşi agil. Îi plăcea să bea pe socoteala altora, să se batăşi să înghesuie în colţ câte-o fată căscată. Copiii lui nu-l interesau deloc. “

Hint: s-a facut un film; regizorul genial de altfel (Tarkovski, nene...) a reusit sa se rupa aproape complet de textul cartii..

Citatul 2.

” Derulându-şi bazele de date, computerul proiecta o infinitate de nuanţe ale ochilor şi părului, toate for- mele şi tipurile de nas, de structuri dentare şi de configuraţii al oaselor feţei. întreaga membrană-giulgiu prelua toate caracteristicile fizice proiectate în fiecare nanosecundă, trecând imediat la următoarele. Pentru a spori eficienţa costumului său difuz, S.A. Powers programase computerul să preia aleatoriu caracteristicile din fiecare set. Iar ca să micşoreze costurile (federalilor le plăcea întotdeauna asta), găsise şi sursa pentru materialul membranei: un produs secundar al unei firme care activa deja în Washington.
In orice caz, purtătorul costumului putea fi oricine, în toate variantele posibile (ajungându-se până la combinaţii de câte un milion şi jumătate de frânturi de biţi), în decursul fiecărei ore. Nu e nevoie să mai spunem că S.A. Powers stocase în unităţile computerelor caracteristicile propriei sale fizionomii, aşa că, prin permutarea frenetică a tuturor însuşirilor din baza de date, acestea ieşeau la suprafaţă şi intrau în combinaţii... După calculele lui, propriile trăsături se reîmbinau, în medie, o dată la fiecare cincizeci de ani pentru fiecare costum, alocându-li-se suficient timp pentru a fi afişate şi, apoi, din nou reasamblate. Era dezideratul cel mai apropiat de nemurire. “


Hint: si despre asta s-a facut un film de semi-animatie; costumul fiind in rolul principal – halucinant, cameleonic, obsesiv- am ales intentionat acest pasaj cu gandul ca poate-poate se va face mai usor legatura.


Erata: nici unul din texte nu apartine unei carti SF. Ambele carti sunt capodopere pline de intrebari fundamentale ascunse sub faldurile unui science-fiction de buna calitate.


A, sa ies putin din zona asta de spam in care m-am afundat:

Vand paine q2 si arme q5, preturi imbatabile. E mai bine? Ca e legat strict de eRep.

Sponsor al concursului de astazi: Maniu. Multumesc.



Bafta!