Cai de ratare a scopului vietii

Day 2,924, 13:01 Published in Romania India by Patanjali
Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ


Namaste. _/\_ Bună să vă fie inima !

Sunt șapte rele în lume:
Bogăția fără Muncă.
Plăcerea fără Conștiință.
Cunoașterea fără Caracter.
Comerțul fără Moralitate.
Știința fără Umanitate.
Credința fără Sacrificiu.
Politica fără Principii.
- Mohandas Karamchand Gandhi
Societatea și manifestările ei tind să mă obosească, mai ales pentru că știu cât sunt de inutile aceste zbateri.
Political corect sau nu, empatic sau nu, toate aceste mici mizerii și/sau bucurii ale vieții cotidiene nu valorează nimic dintr-o perspectivă mai largă, cea a scopului general al vieții.

Așa cum spuneam într-un comentariu la precedenta scriere, nu cunosc nici o persoană care să fi depășit stadiul de simplă ființare, care să se fi desprins de aceste mărunte pasiuni ale vieții sociale, cum ar fi dezbaterile, iubirile sau urile, prieteniile sau dușmăniile, etc.
Acesta este și motivul pentru care ne – scriem (pe noi sau gândurile noastre) aici și, ne continuăm viețile sociale, cu relațiile, activitățile, plăcerile sau viciile noastre.

Nu mă aștept să ne schimbăm, pentru asta ar trebui să renunțăm la toate acestea.
Maximul posibil, în aceste condiții, ar fi să ne ușurăm conviețuirea și, eventual, să ne … consolăm reciproc. Inevitabil asta ne va duce spre plăcere sau repulsie, unii față de alții.
Ale Sale, dintr-ale Sale.

Sunt sigur că fiecare dintre voi, dacă se uită în jur (pe lângă a prinde puțin curaj, cum zicea Creangă) va găsi destui/destule care să se încadreze în definițiile răului (ale formelor sale de manifestare) pe care le-a dat Karamchand.

Ca și exercițiu suplimentar o să încerc o identificare a lor cu cele definite de Ioan Scărarul în ”Scara dumnezeiescului urcuș”.

Bogăția fără Muncă = Lăcomia
Plăcerea fără Conștiință = Desfrâul
Cunoașterea fără Caracter = Trufia
Comerțul fără Moralitate = Avariția
Știința fără Umanitate = Scârba
Credința fără Sacrificiu = Slava deșartă
Politica fără Principii = Furia
Poate nu e așa. Puteți să vă mai jucați cu ele.

Cât trăim … ”evoluăm”, de la ”gol și netocmit” către ceea ce ar trebui să devenim fiecare, ”OM”.
Odată cu noi evoluează și încercările prin care trebuie să trecem și, în funcție de cum le răspundem, prin gândurile, cuvintele sau faptele noastre, ne apropiem sau îndepărtăm de scopul vieții noastre.

Nu o să spun nici care e scopul și nici care sunt căile (scările) de urmat. Fiecare după cum își dorește și după cum poate.

Prezentul este răspunsul meu la Conferențierea despre prostie a lui Pleșu, prezentată de belzebutcelcrunt.
Același Pleșu care vorbea despre Linga Purana și Kali Yug.

Cunoașterea fără caracter (și intelectualii societății sunt ca și societatea) se recunoaște repede prin atitudinile din funcții (sau pentru obținerea de funcții) publice.
Am avut exemplele unei generații de intelectuali formați în comunism, purtător de stindard fiind Adrian Păunescu, mai recent a lui Pleșu și Patapievici (Papahagi nici nu cred că merită pomenit) iar din tânăra generație de oameni școliți la celebre universități din străinătate, a lui Mihail Neamțu.





Meri shubhkaamanaaye aapke saath hai !
Toate cele bune, tuturor !