Asiaa MPP-sopimuksista

Day 1,859, 06:06 Published in Finland Finland by Ruben Lagus
MPP eli mutual protection pact on pelissä tehtävä sopimus kahden maan välillä, mikä mahdollistaa taistelemisen liittolaisvaltioiden puolesta omasta maasta käsin. Lisäksi Military unitin päiväkäsky voidaan asettaa vain liittolaisten sotiin.



MPP:n solmimiseen vaaditaan jommankumman maan presidentin aloittama äänestys, joka pitää tulla kongressin hyväksymäksi molemmissa maissa. Lisäksi maalla täytyy olla vähintään yksi alue hallussaan, jotta äänestys voidaan käynnistää.

Ilmaisia sopimukset eivät suinkaan ole, vaan sopimuksen muodostaminen kuluttaa 10 000 FIM valtion arkusta. Sopimus on voimassa kerrallaan korkeintaan 30 päivää. Viime hallituskausina kuluja on kertynyt yhteensä 130 - 170 kFIM, mikä on karkeasti ottaen puolet valtion kuukausittaisesta tulosta. Alkuvuoden rikkaina aikoina soppareihin upposi jopa 250 kFIM /hallituskausi


Suomen MPP-sopparit 22.12.2012 klo 14. Kiitokset Plopderille, joka opetti minulle kartan käytön salaisuuksia.

Puolustussopimukset ovat valtioiden suhteissa keskeisessä osassa, ja useimmiten liitot kuten Asgard pyrkivät muodostamaan yhtenevät MPP:t. Suomella on varsin maltillinen määrä sopimuksia, eikä niihin haluta kuluttaa rahaa turhaan. Pikkuvaltioiden kanssa olisi ihan kivaa tehdä sopimuksia, mutta toisaalta taisteluihin saatava apu lienee pieni, jolloin kustannustehokkuus jää matalaksi.

Keskeisessä asemassa ovat suuret maat, joista voi olettaa saavansa hieman iskuja satunnaisesti pelkkään suuren pelaajamäärään perustuen. Toisaalta pienempikin maa voi olla erittäin tärkeä, jos neuvottelemalla saadaan Suomen taistelut ihan oikeasti prioriteettilistan kärkeen.



Käytännössä sopimuksenteko tapahtuu neuvottelemalla. Maiden ulkoministerit tai presidentit ovat yhteyksissä, ja keskustelevat liiton mahdollisuudesta ja tarpeesta. Erityisesti vanhaa sopimusta uudistaessa tämä on lähinnä ilmoitusluonteinen asia, jossa sovitaan kumpi käynnistää äänestyksen ja milloin. Eri maissa on erilaisia käytäntöjä kongressin roolissta. Suomessa hallitus on melko itsenäisesti tehnyt päätökset ja kehottanut eduskuntaa äänestämään ehdotuksen puolesta ja vain yksittäistapauksissa MPP-ehdotuksia on hylätty.

MPP-sopimuksia ei pidä tehdä harkitsemattomasti, ja monesti maailmalla äkillisesti tehdyt sopimukset ovat johtaneet poliittisiin kriiseihin liittoumien ja maiden välillä. Väärään aikaan tehty sopimus väärän maan kanssa saattaa luoda yllättäviäkin vihollisia.

Suomen lähitulevaisuus MPP-sopimusten suhteen lienee melko vakaa. Tärkeää on saada sopimukset tehdyksi suurten maiden kanssa, kuten USA, Kiina ja Venäjä. Lisäksi Asgard-liitolla on läheiset välit tiettyihin maihin. Sopimusten määrää on vaikea merkittävästi kasvattaa tekemättä taloudellista tappiota.

-Ruben Lagus