[zmeuNY] Democratia

Day 2,771, 23:32 Published in Romania Romania by zmeuNY

.





Acum mai bine de doua mii de ani Aristotel spunea omenirii ca democratia este regimul saracilor, intrucat cei bogati sunt mult mai putini decat cei saraci. In acest fel, cei mai slabi si mai multi vor avea mai multa putere.


Cea mai importanta distinctie pe care Aristotel o face intre democratie si dictatura este urmatoarea: daca intr-o democratie oamenii liberi, dar saraci, sunt majoritari si suverani, intr-o oligarhie (sau dictatura) bogatii, desi minoritari, detin suveranitatea. Iar aceia s-au imbogatit pe spinarea celor saraci.

Ce decide masa are un caracter absolut, deoarece prin masa se exprima specia. Prin individ se exprima personalitatea. Numai ca, uneori, un individ ajunge sa influenteze foarte mult asupra maselor. Acestia sunt alesii. Istoria este facuta de alesi, iar astazi am decis sa fac istorie si sa declansez lupta pentru eliberare de sub Dictatura.

Paradoxul societatii umane este ca multimea ii produce pe conducatori, iar acestia o conduc. Ideea de echilibru social este caracteristica oricarei democratii. Asta e forta constanta a democratiei. Iar extremelor – fie extremei stangi, fie extremei drepte – , care violeaza ideea de echilibru social, democratia le este ostila.

O tara sub dictatura este, in modernitate, o „tara captiva”, subordonata intereselor unui grup restrans.




As mai dori sa fac o acolada cu trimitere putin mai departe decat acest joc. Si totusi sa va ganditi la faptul ca este parerea unui om nascut in Romania caruia nu i-a fost niciodata rusine de faptul ca este Roman. Vreau sa impartasesc cu voi una din ideile mele care poate astazi, maine, sau in viitorul indepartat - unii din Romanii ce au onoare sau ce o vor descoperi mai tarziu - o vor procesa si aplica.

As vrea sa fiti toti mandri ca sunteti Romani, si ca stramosii vostri au facut parte dintr-o Europa mare, Europa evului mediu in care sistemele cavaleresti si onoarea erau inca la rang de lege. In acele timpuri cand inca nu existau reguli scrise, Cavalerii cei puternici nu taiau niciodata gatul celor mai slabi sau care se aflau in genunchi. Nu isi bateau niciodata joc de cei mai mici si mai neajutorati. Acel lucru pe atunci inseamna si definea onoarea. Faptul ca Romania a trecut printr-un sistem Fanariot ce a durat 200 de ani iar apoi unul Comunist, amandoua bazate pe coruptie, minciuna si exploatare - in care cel mai puternic trebuia sa fie neaparat si cel mai "smecher" a sters din onoarea pe care Romanii o aveau. In acelasi fel, as dori ca cei mai puternici din acest joc sa ii ajute pe cei mai slabi, sa nu ii exploateze, si sa nu le arate neaparat ca ei sunt mai buni. Fiecare este bun in felul lui, iar Romanii au loc si drepturi, indiferent de vechime sau pregatire.

zmeuNY