ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Vol.5)

Day 2,714, 04:23 Published in Greece Egypt by Antonis HAF

Καλησπέρα σας αγαπητοί αναγνώστες,

Σήμερα θα συνεχίσω γράφοντας ακόμα ένα άρθρο που αφορά τους νέους παίκτες. Πρόκειται για επεξηγήσεις σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού που ένας νέος μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κατανόηση τους. Γράφω λοιπόν αυτά που μου έχουν δείξει και αυτά που θεωρώ εγώ σημαντικότερα για αυτόν.

5 )ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Βασικό στοιχείο του παιχνιδιού αποτελεί και το οικονομικό κομμάτι. Κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δικιά του "οικονομική αυτοκρατορία" κατασκευάζοντας εταιρίες τροφίμων, όπλων, σπιτιών κτλ.




5.1 )ΕΤΑΙΡΙΕΣ


Οι εταιρίες είναι ο κυριότερος φορέας εσόδων για έναν λογαριασμό. Σε αυτές δουλεύουν εργάτες( άλλοι παίκτες) και ο διευθυντής( ο παίκτης ο οποίος είναι κάτοχος της εταιρίας).

Οι παραγωγικότητα τους εξαρτάται από το επίπεδο τους, τον αριθμό των εργατών τους και από το σύνολο των πόρων της χώρας.

Τα είδη των εταιριών είναι τα εξής:

1 & 2 )Εταιρία Παραγωγής Πρώτων Υλών Τροφίμων & Όπλων

Όπως βλέπεται στην παραπάνω εικόνα υπάρχουν 5 υποκατηγορίες εταιριών παραγωγής πρώτων υλών τροφίμων( =Food Raw Materials ή F-RAW). Καταρχάς οι εταιρίες F-RAW ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ, δηλαδή αν κάποιος αγοράσει μια Φάρμα Σιτηρών δεν μπορεί να τη μετατρέψει σε Περιβόλι Φρούτων. Επίσης στην παραπάνω εικόνα μπορούμε να δούμε το μέγιστο αριθμό εργατών που δέχεται κάθε εταιρία( μαύρα ανθρωπάκια). Ο αριθμός των F-RAW που παράγονται( κίτρινα κουτάκια) μεταβάλετε σύμφωνα με τους εργάτες και τους πόρους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα που έχει 100% μπόνους(αυτήν την περίοδο) στα τρόφιμα, καθώς έχει 5 από τους 5 πόρους τροφίμων, το Ιχθυοτροφείο δεν θα παράγει μόνο 125 F-RAW, αλλά 125+(5/5*125)=250 F-RAW. Επιπλέον αν εργαστεί και ένας εργάτης η τελική παραγωγή θα είναι 500 F-RAW και αν μπορούσε να εργαστεί ακόμα ένας εργάτης( προσέξτε δεν γίνετε) η τελική παραγωγή θα ήταν 750 F-RAW. Τέλος το πόσο που κοστολογείται για τη δημιουργία μιας εταιρίας φαίνεται κάτω κάτω και είναι άλλοτε χρυσά και άλλοτε δραχμές αναλόγως την εταιρία.

Για τις εταιρίες πρώτων υλών όπλων ισχύουν ακριβώς τα αντίστοιχα με τα παραπάνω.

3 )Εταιρία Παραγωγής Πρώτων Υλών Σπιτιών

Παρατηρώντας τη φωτογραφία βλέπουμε ότι και οι εταιρίες σπιτιών έχουν παρόμοια στοιχεία με αυτά των όπλων και των τροφίμων με δύο κύριες διαφορές οι οποίες είναι ο αριθμός εργατών που λαμβάνει κάθε εταιρία και τέλος το γεγονός ότι σε αυτές τις εταιρίες ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί ως διευθυντής.

4 & 5 & 6 )Εταιρία Παραγωγής Όπλων, Τροφίμων και Σπιτιών

Οι εταιρίες αυτές έχουν παρόμοια στοιχεία μεταξύ τους με μόνη διαφορά ότι στις εταιρίες σπιτιών δεν γίνεται να δουλέψει κάποιος ως διευθυντής, οπότε θα αναφερθώ σε μια από αυτές( π.χ. εταιρία τροφίμων) και θα ισχύουν τα αντίστοιχα και για τις άλλες δύο. Η παραγωγή μιας εταιρίας τροφίμων εξαρτάται από τον αριθμό εργατών( Οι εργάτες δρουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δρουν και στις εταιρίες πρώτων υλών), τα μπόνους της χώρας καθώς και το επίπεδο της εταιρίας. Ξεκινά από Q1 κατηγορία και μπορεί να αναβαθμιστεί ως Q7. Επίσης ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας εταιρίας έχει τη δυνατότητα υποβάθμισης της( π.χ. από Q5 σε Q3) λαμβάνοντας πίσω ένα μικρό ποσό αποζημίωσης. Σε κάθε επίπεδο μεταβάλετε ο μέγιστος αριθμός εργατών και το είδος του παραγόμενου αγαθού, δηλαδή μια εταιρία Q1 παράγει τρόφιμα Q1( 2 αναπλήρωση ενέργειας) ενώ μια εταιρία Q7 παράγει τρόφιμα Q7( 20 αναπλήρωση ενέργειας). Επίσης μια εταιρία Q7 απαιτεί περισσότερα F-RAW από μια Q1. Πιο αναλυτικά ο πίνακας αναπαριστά την ποσότητα των αναγκαίων RAW σε κάθε περίπτωση:

Παράδειγμα:
i )Για την παραγωγή 140 Q1 με 40% μπόνους χρειάζονται 140 RAW.
ii )Για την παραγωγή 160 Q6 με 60% μπόνους χρειάζονται 960 RAW.
iii )Για την παραγωγή 200 Q2 με 0% μπόνους χρειάζονται 400 RAW.
iv )Για την παραγωγή 200 Q2 με 100% μπόνους χρειάζονται 400 RAW.

Η κύρια διαφορά του iii) και iv) είναι ότι η πρώτη περίπτωση απαιτεί 2 μέρες, ενώ η δεύτερη 1 μέρα.


Όλες οι εταιρίες είναι δυνατό να ρευστοποιηθούν ή πωληθούν/αγοραστούν. Η διαφορά μεταξύ ρευστοποίησης και πώλησης είναι ότι όταν ρευστοποιείτε η εταιρία, "χάνεται" και αποκτάς συγκεκριμένο αριθμό νομισμάτων, ενώ όταν πουλιέται η εταιρία μεταβιβάζεται σε έναν άλλο παίκτη και επιλέγεις εσύ το ποσό πώλησης - αξία.
Στις περισσότερες εταιρίες μπορούν να εργάζονται άλλοι παίκτες μέσω της αγοράς εργασίας. Κάθε φορά που ένας παίκτης πατάει work πληρώνεται απευθείας και ο εργοδότης του αποκτά μια εργατοώρα την οποία μπορεί να αξιοποιήσει όποτε αυτός θέλει ( η εργατοώρα πληρώνεται από τον εργοδότη όταν αυτή αξιοποιείται). Όλοι οι παίκτες μπορούν να εργαστούν μόνο μια φορά σε μια μέρα, αλλά για κάθε 24 ώρες ενεργού σπιτιού( θα εξηγηθεί σε άλλο άρθρο) μπορούν να δουλέψουν επιπλέον μια φορά( υπερωρία). Τέλος η εργασία ενός εργαζόμενου ισούται σε μέγεθος με αυτήν του διευθυντή.

5.2 )ΑΠΟΘΗΚΗ


Στην αποθήκη αποθηκεύονται όλα τα προϊόντα, που κατέχει ένας λογαριασμός και είναι δυνατό να αναλωθούν( όπλα, τρόφιμα, σπίτια, εισιτήρια, καραμέλες, ενισχυτές μπαζούκας, μικρές και μεγάλες βόμβες, raw κτλ.). Σε ειδική κατηγορία μέσα στην αποθήκη μπαίνουν οι ρουκέτες και οι μπαζούκας( κάτω μέρος της παραπάνω φωτογραφίας). Η χωρητικότητα της αποθήκης αποκτιέται με cc, χρυσό και LP.



Τα LP αποκτώνται με τη καταβολή ευρό στο παιχνίδι κατά αυτόν τον πίνακα:


Φυσικά προτιμότερο είναι να μην επενδύονται cc και χρυσός στην αποθήκη ιδιαίτερα από τους νέους παίκτες καταρχάς επειδή δεν είναι αναγκαίο να είναι μεγάλη για αυτούς και κατά δεύτερον επειδή αποκτώντας 250 prestige points( πόντους υπεροχής) λαμβάνοντας ως ανταμοιβή τη μικρή αποθήκη( 1000 χωρητικότητα). Οι πόντοι υπεροχής αποκτώνται σκοτώνοντας εχθρούς στις μάχες( κάθε χτύπημα ισοδυναμεί με ένα πόντο υπεροχής. Προσοχή πάντα για να πεθάνει ένας αντίπαλος πιθανό να χρειαστούν παραπάνω από ένα χτυπήματα. Ο κάτοχος μιας αποθήκης μπορεί να αθροίσει πάνω σε αυτή περισσότερες αποθήκες ανεξαρτήτου μεγέθους όσες φορές θέλει.

Π.χ.
Αν κάποιος έχει μια αποθήκη χωρητικότητας 1000 μπορεί να την επεκτείνει αγοράζοντας εκείνη με τα LP( βλέπε πάνω) χωρητικότητας 20000 δίνοντας στο σύνολο όχι 20000 αλλά 1000+20000=21000 χωρητικότητα. Έπειτα μπορεί να προσθέσει ξανά την ίδια ή μια άλλη πάλι όσες φορές θέλει δίνοντας ξανά το αντίστοιχο ποσό.

5.3 )Νομισματική Αγορά

Η Νομισματική Αγορά (MM=Monetary Market) είναι το μέσο όπου κανείς μπορεί να μετατρέψει το χρυσό του σε χρήματα και το αντίστροφο. Υπάρχει δυνατότητα προσφοράς οποιουδήποτε χρηματικού μεγέθους σε αυτή, αλλά η δυνατή αγορά δε μπορεί να ξεπεράσει το μέγεθος των 10 χρυσών ανά μέρα. Αν κατά τη διάρκεια της μέρας( η οποία αλλάζει στις 10 η ώρα Ελλάδος) ο παίκτης λάβει χρυσό από τρίτο πρόσωπο το ποσό αυτό ελαττώνετε ακόμα περισσότερο( απόκτηση χρυσού μέσω πακέτων ή επιβραβεύσεων δε λαμβάνετε υπόψη) .

Π.χ.
1 )Αν ο παίκτης δεν έχει λάβει χρυσό από άλλο παίκτη, τότε μπορεί να αγοράσει 10 χρυσό από το MM.
2 )Αν ο παίκτης έχει λάβει 3 χρυσό από άλλο παίκτη, τότε μπορεί να αγοράσει 7 χρυσό από το MM.
3 )Αν ο παίκτης έχει λάβει 12 χρυσό αθροιστικά από τα μετάλλια Σκληρά Εργαζόμενος-Υπερστρατιώτης-Ήρωας Μάχης, τότε μπορεί να αγοράσει 10 χρυσό από το MM.


5.4 )Οργανισμοί( ORG)

Αν και αρχικά μπορούσε ο καθένας να κατέχει το δικό του οργανισμό, πλέον τα ORG είναι κρατικά, διατεταγμένα το καθένα με ξεχωριστή αρμοδιότητα, τα οποία περνάν από χέρι σε χέρι στο αρμόδιο πρόσωπο της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι κύριες λειτουργίες των ORG είναι η δημοσίευση άρθρων προς ενημέρωση των πολιτών για κρατικά θέματα και η μετατροπή χρυσού σε cc και το αντίστροφο, αλλά γενικά οι λειτουργίες των κρατικών ORG είναι οι εξής :
1. Συναλλαγές στο monetary market (χωρίς το όριο των 10 χρυσών)
2. Αγοραπωλησία προϊόντων
3. Επιπλέον χώρος στην αποθήκη (1000)
4. Δημιουργία εφημερίδας


ORGs της e-Greece:
Υπουργείο Άμυνας
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Νέων Παικτών
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Τύπου
Κρατικός Στρατός
Το Ελληνικό Org της EDEN

5.4 )ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ
Εδώ θα βρείτε ένα λεξικό με διάφορους όρους που χρησιμοποιούνται από πληθώρα παικτών αυτού του παιχνιδιού( αργκό).

Βιβλιογραφία: Υπουργείο Νέων



Αυτά έχω να αναφέρω για το οικονομικό κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς τα υπόλοιπα στοιχεία που συνδέονται με αυτό έχουν αναλυθεί σε προηγούμενα άρθρα. Το άρθρο αυτό δεν είχε σκοπό να διδάξει κάποιον τις επιχειρηματικές κινήσεις πρέπει να κάνει, καθώς αυτές αλλάζουν αν τακτά χρονικά διαστήματα. Σκοπός του άρθρου αυτού ήταν να διδάξει τον τρόπο λειτουργίας των μέσων που θα χρησιμοποιεί κανείς ώστε να πετύχει το βέλτιστο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα για τον ίδιο.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και μη ξεχνάτε...
Vol.4 Κράτος
Vol.3 Πολιτική
Vol.2 Πεδίο Μάχης
Vol.1 Κέντρα Εκπαίδευσης