ΦΟΒΑΜΑ&I ota; ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ

Day 2,307, 04:24 Published in Greece Slovakia by SotirisA

Καλησπέρα στην κοινότητα.

Το ξεπέρασμα της κρίσης που ζούμε τελευταία, νομίζω ότι είναι υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό καταθέτω παρακάτω μερικές ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις. Αυτά που θα αναφέρω σε γενικές γραμμές αφορούν το πολιτικό κομμάτι του παιχνιδιού και τον ρόλο των MU, έτσι όπως τα βλέπω από πλευράς μου.

Ξεκινάω με μια επισήμανση που τη θεωρώ βασική: μέσα στο παιχνίδι και σε επίπεδο λειτουργίας κοινότητας, το πολιτικό και το στρατιωτικό κομμάτι είναι δύο τελείως διακριτά πράγματα και μάλιστα το στρατιωτικό υποτάσσεται ΠΛΗΡΩΣ στο πολιτικό. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η μόνη επιλογή ηγέτη που καλείται να κάνει η κοινότητα είναι η επιλογή Προέδρου και η μόνη επιλογή συλλογικής οντότητας είναι η επιλογή κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή απαίτηση από το παιχνίδι, η κοινότητα να επιλέγει Υπουργό Εξωτερικών ή Υπουργό Άμυνας ή οποιονδήποτε άλλο Υπουργό. Αυτοί αποτελούν, καθαρά και αποκλειστικά, επιλογή του εκάστοτε Προέδρου. Δηλαδή, με λίγα λόγια, τις αποφάσεις σε επίπεδο χώρας τις παίρνουν είτε οι πολίτες (και μάλιστα με καθολική ψηφοφορία), είτε οι αντιπρόσωποί τους (Πρόεδρος και κοινοβούλιο). Και είναι λογικό, μιας και το παιχνίδι προσπαθεί στο κομμάτι αυτό να μιμηθεί τον τρόπο λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος στην πραγματική ζωή: τις αποφάσεις τις παίρνει ο λαός, μέσω εκλογών, δημοψηφισμάτων, αντιπροσώπων κλπ.

Η συμμετοχή ενός MU στην λήψη πολιτικών αποφάσεων είναι παντελώς λανθασμένη και αβάσιμη: ένα MU, ως κατασκευασμένη οντότητα, δεν διαθέτει ίδια άποψη, τα δε μέλη του έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα θέλουν (μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν έναν δικό τους) και άρα η άποψή τους ήδη εκφράζεται και λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαμόρφωση της συλλογικής θέσης. Οι παίκτες μπορούν ακόμη-ακόμη να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων χωρίς καν να είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε κάποιο συλλογικό όργανο. Ποιανού άποψη καλείται να εκφράσει ένα MU; Κανενός. Γι’ αυτό και δεν έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους πολίτες.
Για όσους θεωρούν ότι η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στο παιχνίδι (και άρα η γνήσια έκφραση της γνώμης και θέλησης των παικτών) έχει πλέον καθοριστικά αλλοιωθεί από την ύπαρξη multies, κρατήστε μια σημείωση γιατί θα επανέλθω στο θέμα παρακάτω.

Όσον αφορά τη λογική που λέει ότι ένα MU δικαιούται να εκφέρει πολιτικό λόγο και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων μόνο και μόνο διότι διαθέτει damage, την αφήνω στην άκρη γιατί δεν έχει καμία σχέση ούτε με το παιχνίδι, ούτε με τη δημοκρατία. Αν η συζήτηση γίνεται για να δούμε ποιός θα αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς, τότε εμένα δεν με αφορά, γιατί διαφωνώ πλήρως με τη θέση αυτή. Αν η δυνατότητα λήψης συλλογικών αποφάσεων αφαιρεθεί από τους παίκτες, τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί τελείως το πολιτικό κομμάτι του παιχνιδιού ή τουλάχιστον, να ανασχεδιαστεί ριζικά. Υπάρχουν μαζικά παιχνίδια στα οποία δεν υπάρχει πολιτικό κομμάτι και στα οποία κυριαρχούν οι συμμαχίες. Το ξέρω, έπαιζα για πολύ καιρό ένα από αυτά (Evony). Με μια όμως σημαντική διαφορά: εκεί δεν υπάρχει η έννοια της χώρας ή του κράτους.

Ενώ λοιπόν, κατά την άποψή μου, τα MU δεν πρέπει να έχουν καμιά συμμετοχή στη ΛΗΨΗ πολιτικών αποφάσεων, μπορούν, αντίθετα, να έχουν συμμετοχή στην ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ μιας πολιτικής. Αν μάλιστα μιλάμε για την υλοποίηση πολιτικής που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, τότε η συμμετοχή των MU ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, μιας και αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή: ως οντότητες, διαθέτουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες damage, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες (αν όχι τον σημαντικότερο) για να μπορέσει μια χώρα να επιβιώσει και να επικρατήσει, εν τέλει, στο παιχνίδι.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ιδέα ενός Στρατιωτικού Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν τα MU της χώρας, ενός συμβουλίου δηλαδή που θα αναλαμβάνει την υλοποίηση της στρατιωτικής πολιτικής της χώρας, είναι πολύ σωστή και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Επανέρχομαι τώρα στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και στην ύπαρξη multies, τα οποία μπορεί να αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα και εν, τέλει, την συλλογική θέληση της κοινότητας.
Κατ’ αρχάς, όπως γνωρίζετε, είμαι μέλος του GIP. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι δραστήριο μέλος και ότι συμμετέχω ενεργά στα κομματικά δρώμενα εντούτοις, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχουν στο κόμμα διπλοί λογαριασμοί, οι οποίοι μάλιστα να ενεργοποιούνται σε περίοδο εκλογών και να καθορίζουν το αποτέλεσμα. Υπάρχουν αρκετοί λογαριασμοί που ανήκουν σε 2-clickers, κάτι που πιστεύω όμως ότι συμβαίνει και στα περισσότερα κόμματα.
Αλλά ακόμη και αν βάλουμε κάτω τα νούμερα, πάλι δεν προκύπτει η μουλτοκρατία που πολλοί παίκτες της κοινότητας ισχυρίζονται ότι υπάρχει:

http://prntscr.com/30ybse

Ο σύνδεσμος παραθέτει τα σημερινά δεδομένα που δίνει το egov για το δυναμικό της ε-Ελλάδας. Όπως φαίνεται καθαρά, ο αριθμός των μαχητών της χώρας τις τελευταίες μέρες είναι 1400-1600. Προσέξτε, μιλάω για μαχητές, δηλαδή για ενεργούς παίκτες, και όχι για απλούς πολίτες. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχα και θυμάμαι, ο αριθμός των ψηφισάντων σπάνια ξεπέρασε τους 1400-1500. Άρα, αφού αυτοί που ψηφίζουν είναι συνήθως λιγότεροι ακόμη και από τους ενεργούς παίκτες, για ποια μουλτοκρατία μιλάμε; Εδώ απ’ ότι φαίνεται δεν ψηφίζουν καν όλοι οι ενεργοί παίκτες, πώς προκύπτουν οι επιπλέον στρατιές των multies, οι οποίες μάλιστα καθορίζουν το αποτέλεσμα;
Συμπέρασμα (κατά την άποψή μου): multies μπορεί να υπάρχουν, σε καμιά περίπτωση όμως στους αριθμούς που πολλοί πιστεύουν και σίγουρα δεν καθορίζουν εκλογικά αποτελέσματα.

Για μένα το μόνο ζήτημα που έχει βάση και συμφωνώ με αυτούς που το θέτουν, είναι το εξής: είναι δυνατόν η βαρύτητα της άποψης ενός νέου στο παιχνίδι παίκτη να είναι η ίδια με αυτή ενός παλιού; όταν δηλαδή ψηφίζουμε ως κοινότητα για κάτι, η άποψη η δική μου (ενός παίκτη με level 3😎 μπορεί να έχει την ίδια βαρύτητα με την άποψη του Φάνη (ενός παίκτη με level 30😎; (Προσέξτε, τον διαχωρισμό τον κάνω ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο με βάση την εμπειρία, δηλαδή το επίπεδο του κάθε παίκτη και όχι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο).
Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Στην πραγματική ζωή, το θέμα αυτό έχει λυθεί βάζοντας όριο στην ηλικία που είναι απαραίτητη για να θεωρηθεί κάποιος ώριμος να συμμετέχει στα κοινά: ψηφίζουν μόνο όσοι είναι πάνω από 18.
Στο παιχνίδι, δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σαν κοινότητα δεν μπορούμε να το δημιουργήσουμε. Και μάλιστα δεν χρειάζεται καν να είναι μηχανισμός εκτός παιχνιδιού (μιας και, προσωπικά, όταν παίζω το παιχνίδι θέλω να χρησιμοποιώ μόνο ότι αυτό μου παρέχει).
Εγώ έχω να προτείνω δύο λύσεις:
1) Στις ψηφοφορίες για κρίσιμα θέματα (δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε ποια είναι αυτά), να ψηφίζουν μόνο παίκτες από κάποιο level ή division και πάνω, ή
2) Να ψηφίζουν όλοι οι παίκτες, αλλά η ψήφος κάθε παίκτη να έχει διαφορετική βαρύτητα, ανάλογα με την εμπειρία του (δηλαδή η ψήφος του παίκτη του div1 να έχει βαρύτητα 1, του παίκτη του div2 να έχει βαρύτητα 2 κ.ο.κ.). Προσωπικά θεωρώ τη 2η επιλογή δημοκρατικότερη, μιας και θα επιτραπεί έτσι να εκφράζουν τη γνώμη τους ακόμη και οι νεότεροι παίκτες.
Για μένα, οι ψηφοφορίες θα πρέπει να γίνονται in-game. Στην εφημερίδα της κυβέρνησης μπορεί να βγαίνει ένα άρθρο με το θέμα επί του οποίου καλείται να πάρει απόφαση η κοινότητα και από κάτω, στα σχόλια, ο κάθε παίκτης να καταθέτει την ψήφο του. Την όλη διαδικασία μπορεί να επιβλέπει μια 5μελής επιτροπή που θα απαρτίζεται από ένα εκπρόσωπο από κάθε ένα από τα 5 πρώτα κόμματα και για τη συμμετοχή σε αυτή και την ολοκλήρωσή της θα τίθεται προθεσμία.
Να σημειώσω μόνο ότι τις προτάσεις μου τις κάνω με βάση όσα γνωρίζω από το παιχνίδι, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω και τεχνικά να δυσκολεύουν το όλο εγχείρημα.

Παιδιά συγγνώμη για το σεντόνι, το ξέρω ότι είναι μεγάλο το άρθρο και δύσκολα διαβάζεται. Απλά πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και δεν ήθελα να το σπάσω σε δύο ξεχωριστά άρθρα.


Τους χαιρετισμούς μου στην κοινότητα και μην ξεχνιόμαστε: κάθε ψήφος και συνδρομή ευπρόσδεκτη 🙂

SotirisA