Το ηθικό συγκρούεται με το νόμιμο?

Day 2,661, 03:29 Published in Greece USA by Gorlock the Destroyer
Το ηθικό συγκρούεται με το νόμιμο?

Μανουέλ Καντ: Το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό.

Συνηθίζεται να πιστεύεται ότι το νόμιμο είναι και ηθικό. Οι νόμοι θέλουμε να πιστεύουμε πως αντικατοπτρίζουν τις ηθικές μας αρχές. Ωστόσο, οι νόμοι είναι «ηθικοί» όταν μας υπαγορεύουν τις ηθικές μας αρχές.

- Η σκλαβιά, η γενοκτονία, ήταν κάποτε νόμιμες, αν και δε θα μπορούσαν να θεωρηθούν ηθικές.
- Η θανατική ποινή είναι νόμιμη σε κάποια κράτη αλλά αρκετοί άνθρωποι σε αυτά τα κράτη την θεωρούν ανήθικη.
- Η πορνεία και η εμπορία ναρκωτικών, η επαιτεία είναι παράνομες σε πολλά κράτη, όμως αρκετοί άνθρωποι στα κράτη αυτά δεν τις θεωρούν ανήθικες.

Άρα οι νόμοι και η ηθική δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται. Όταν συγκρούονται, όμως, οι νόμοι με την ηθική, τι γίνεται? Ποιο προέχει αλλά και ποιο είναι πιο σημαντικό για μας? Φιλοσοφικά ερωτήματα που πολύ δύσκολα θα απαντηθούν.

Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν σθεναρά την πολιτική ανυπακοή απέναντι σε άδικους ή «ανήθικους» νόμους.

Αρκετά με τη θεωρία και ας πάμε στην πράξη αναλύοντας τα παραπάνω με μερικά παραδείγματα που σχετίζονται με το παιχνίδι μας.

Παράδειγμα 1
Σε αυτό το άρθρο απεικονίζεται ξεκάθαρα κατά πόσο το νόμιμο (game mechanics) είναι και ηθικό.
Κατέβηκαν νόμοι, καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία και απορρίφτηκαν.

Παράδειγμα 2
Σε αυτό το άρθρο απεικονίζεται ξεκάθαρα κατά πόσο το νόμιμο (game mechanics) δεν είναι και ηθικό.
Κατέβηκαν νόμοι, υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία, αλλά απορρίφτηκαν.

Σε μια χώρα όμως σαν τη δικιά μας που ο νόμος είναι το δίκιο του παρανομούντος και που οι κάτοικοί της φημίζονται για την υψηλή τεχνική των ανακυβιστήσεων, δεν θα περίμενα να υπάρχουν εδώ μέσα ισχυροί υπέρμαχοι της μίας ή της άλλης άποψης. Έτσι βλέπουμε τους μέχρι τώρα υπέρμαχους της ηθικότητας των νόμων (game mechanics) να έχουν εξαπολύσει αρθρογραφικούς μύδρους εναντίων όσων τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν μια νόμιμη δυνατότητα του παιχνιδιού (game mechanics) και τους χαρακτηρίζουν, τουλάχιστον, ανήθικους.

Προσωπικά θέλησα να μείνω σταθερός στις απόψεις μου. Μπορεί να έβλεπα με στεναχώρια να μου επιβάλλονται τόσο καιρό ανήθικοι, κατ’ εμέ, νόμοι (game mechanics), αλλά αποδέχτηκα ότι έτσι ήταν. Σε αυτό το παιχνίδι οι κανόνες διέπουν ξεκάθαρα την αρχή: «το νόμιμο είναι και ηθικό».

Θα περίμενα λοιπόν αυτό να γίνει αποδεκτό από όλους. Το ίδιο παιχνίδι παίζουμε όλοι, κοινούς νόμους (game mechanics) πρέπει να ακολουθήσουμε και οφείλουμε να τους αποδεχτούμε, θέλουμε δε θέλουμε.

Βγήκε όμως αυτό το άρθρο που μου απέδειξε ότι κάποιος διαφέρει από τη δική μου θεώρηση των πραγμάτων. Δεν έβγαλε, ως δικαιούνταν, δικτατορικό διάγγελμα (νόμιμο και ηθικό είπαμε), αλλά αφού ανάλωσε ατέλειωτες προσωπικές ώρες για επικοινωνίες με όλες τις πλευρές, προσπάθησε να βρει κοινό παρονομαστή και συναίνεση για τη συνέχεια και για το καλό της κοινότητας.

Δε γνωρίζω τι αποκόμισε από τις διαπροσωπικές επαφές του, διαβάζοντας όμως τα σχόλια στο άρθρο του στεναχωρήθηκα για την προσπάθεια και το χρόνο που διέθεσε. Θλιβεροί εικονικοί χαρακτήρες, που προφανώς οι οντότητες που κρύβονται πίσω τους ποτέ δεν τον έχουν συναντήσει από κοντά για να έχουν ιδία άποψη, στολίζουν τον Αλέξη με απαξιωτικά σχόλια και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα όλων αυτών? Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι σε αυτό το παιχνίδι εγείρονται φιλοσοφικά ερωτήματα και προβληματισμοί περί ηθικού και νομίμου. Στην κοινότητά μας, κατ’ εμέ, κυριαρχεί το σύνδρομο του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» και το οποίο θα αναλύσω διεξοδικά στο επόμενο άρθρο μου.

Μείνετε συντονισμένοι.

vasspana