Para Arzı ve Erep Ekonomisinin Çıkmazı

Day 1,668, 07:37 Published in USA Turkey by cCc Pepelanka cCc
Selam.

Erep ekonomisi neden bozuk, neden çalışmıyor gibi soruları bu makalemle yanıtlamaya çalışacağım. Ekonomik modül platonun müdahalelerinden bağımsız olarak serbest bir piyasa yapısına sahip değil. Bunu öncelikle bir kabul edelim. Şimdi bu noktaya nasıl gelindi.

Öncelikle para arzı bir ekonominin kalbidir. O kalbi durdurdu plato amca. Gold karşılığı para basmak çek eskilerde kalma bir sistem dahi olsa stabilitesi olan bir sistem idi. Para/Altın kurunun uçuşa geçmesi ile 1 altına karşılık 200 para basmak tarih oldu. Peki sisteme para nerden giriyor?

Ondan önce temel Fisher kuralı olan ve para arzı ile beraber anlatılan, MV😛T denklemini anlatayım.

P=tüm malların fiyatları
T=tüm malların miktarı (Q) olarak ta düşünülebilir.
M= kabaca para arzı
V= paranın dolanım hızı

Kısa dönemde paranın dolanım hızı ile mal miktarını değiştiremeyeceğimize göre para arzındaki artışın direkt olarak fiyatları uçurması beklenir. Doğrudur DA! Her ne kadar Keynes biçi azcık enflasyon iyidir dese de!



Peki erep ekonomisinde para arzı kimin elinde. Sisteme para nerden giriyor? Tamamen platonun kontrolünde. Peki fiyatları kim kontrol ediyor? Tamamen plato. İyi hoş, oç kendi oynamak istiyor. Ancak temel problem şurda, para arzını arttıran biç fiyatları serbest bırakmıyor veya arttırmıyor. Aksine oç fiyatları da düşürüyor. Denkemli iyice bozan plato bunu altın kurunu yükselterek iyice ters düz ediyor. Şu an itibari ile ülke ekonomisi kavramı kalmamıştır. Ekonomi zaten yok. Sadece vergi oranlarını değiştirebilen oyuncular için onun da bir anlamı kalmadı. Özetle eski yeni, hayali veya ütopik, tarihin her döneminde para arzı ekonominin olmazsa olmazı iken erepte ekonomiyi bitiren unsur olmuştur. PAdişahlar zamanında bile, adına para bastıran padişah veya kral oluyordu. Para basmak para arzı işte.

Sonuç olarak, ekonomik modülün ziki tutma zamanı, yada diğer bir değişle kırılma noktası olarak şöyle bir yorum yapabilrim; 10 farklı hammadde geleceğini duyurduğu ve bu hammaddelerin dağılımlarını yaptığı dönem, güncellemeye 2 gün kala hatta güncellemeyi yaptıktan sonra, üretimin temel iki hammadde üzerinden olması (tükürdüğünü yaladığı dönem) buna ek olarak ta sınırsız işçi çalıştırma dönemlerinde botların faaliyetleri gerekse üretim/tüketim gerekse para arzı ve kur dengelerini alt üst etmiştir. O günde bu yana yapılanlar hep o pisliği temizlemek üzerinedir. Tamamen değişmeden, sıfırdan yepyeni bir ekonomik modül gelmeden iyileştirmelerin sonuç vermesi imkansız gibi duruyor.

SHUT
Para Arzı ve Erep Ekonomisinin Çıkmazı ☆ ☆ ☆ ☆
http://www.erepublik.com/en/article/2059387/1/20
Para Arzı ve Erep Ekonomisinin Çıkmazı ☆ ☆ ☆ ☆