O primăvară minunată!

Day 3,025, 01:14 Published in Republic of Moldova Indonesia by ABeR1

.


1 Martie a trecut deja și nici măcar o floare nu a răsărit în presa din eMoldova. Poate e bine că nu ne mai prefacem că jucăm un joc colectiv, că nu ne mai prefacem că facem parte dintr-o comunitate. Au apus de mult acele timpuri. Poate e bine că apăsăm plictisiți pe butoane fără speranța că acel click înseamnă ceva. Poate e bine că suntem sinceri cu noi înșine și cu ceilalți arătând că suntem aici din obișnuință, nu din bucuria sau plăcerea de a împărtăși anumite evenimente sau acțiuni.

Oricum e mai bine decât ceea ce ne servește eRepublik. Urările lor de "Să aveți o primăvară minunată!" - la fel de întârziate - se reduc la punerea în vânzare de pachete cu oferte. Nimic pentru jucători. Doar un alt imbold de a ne face să aruncăm cu câțiva euro în direcția lor.

Nouă nu ne pasă. Lor nu le pasă. Mie nu-mi pasă.

Și totuși... hai să iau un copy-paste ca să mă prefac că am scris ceva și să vă spun, printre rânduri, că mi-e dor de voi. E un dor sincer amestecat cu multe sentimente și gânduri. Poate primăvara asta va fi un nou început. Poate vom reîncepe să ne căutăm, să ne vorbim, să ne apropiem. Poate ne vom aduce aminte în ce ne găseam bucuriile pe eRepublik.

Puterea eMoldovei nu a fost niciodată militară sau economică ci a venit din suflete și din minți. Au fost zeci de proiecte pornite de aici. Proiecte unice. Proiecte surprinzătoare. Acțiuni și oameni care au schimbat ceva. Nu lumea pentru că lumea nu poate fi schimbată dar au schimbat pe unii dintre noi.

Vă invit să înfloriți din nou și cu voi să înflorească întreaga eMoldovă.
Puțin câte puțin. Cu un gând. Cu un mesaj. Cu un cuvânt.
Și cine știe? Poate eMoldova va redeveni Raiul Oamenilor ce a fost odată.


Să ai o primăvară minunată, eMoldova!



Mărţişorul, micul obiect împodobit cu un şnur alb cu roşu, care este oferit persoanelor dragi, pe 1 martie, ca vestitor al primăverii, a primit de-a lungul timpului semnificaţii diverse, de la dar aducător de noroc la simbol al renaşterii naturii.

În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărţişorul se oferă adesea şi flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

Se spune că, în vechime, mărţişorul era confecţionat din două fire răsucite de lână colorată - albă şi neagră sau albă şi albastră - şi era dăruit în prima zi din luna martie. Obiceiul mărţişorului este de fapt o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului - primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei.

În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.


text preluat de pe romanialibera.ro