Mana invizibila

Day 1,838, 04:30 Published in Romania USA by Ruminantus

Buna regaseala si la multi ani!

Context: articolul Propunere de lege... in sfarsit! si legea aferenta

Liberalii clasici, mai nou neoclasicii si contemporan libertarienii, ne spun ca guvernul ar trebui doar sa ne protejeze (vezi armata si politia) si ca in rest ar fi cazul sa ne lase in pace sa concuram pe o piata a economiei libere. Un stat mai mult decat minimal (cel care se ocupa doar de siguranta individului) conduce pe cale de consecinta absoluta la violarea drepturilor cetatenilor, crede Robert Nozick.

Legea de scadere a limitei artificiale a salariului minim este o decizie ce merge in directia acestui liberalism radical, iar in contextul actual al economiei romanesti sunt si eu de acord cu ea si am votat-o alaturi de colegii mei liberali.

Dreptul proprietarilor de firme de a propune salarii in mod liber, libertatea pietei de a stabili un echilibru natural intre cererea si oferta de pe piata muncii, le consider un castig pentru noi, nu doar ideologic.

Desigur, sunt si cei care se tem ca odata liberalizata piata salariilor acestea vor scadea pana la un nivel la care cetatenii vor "muri de foame". Dar scaderea salariilor inseamna, in perspectiva si potentiala rentabilizare a firmelor de armament din Romania, ceea ce va conduce la decizia unora dintre patroni sa faca angajari masive. Asta insemna oferta mai mare de locuri de munca si cresterea valorii salariului, ca rezultat al concurentei intre angajatori. Poate si o crestere usoara la consumul de iron, iarasi o veste buna - pentru micii mineri de data asta, care nu sunt putini 🙂

Aveti incredere in mana invizibila ce functioneaza doar intr-o societate libera!



Ludwig von Mises:
"Drumul spre intelegerea liberalismului nu poate fi usurat pentru nimeni, fiindca important nu este ca oamenii sa se declare liberali, ci ca ei sa devina cu adevarat liberali, care gandesc si actioneaza ca atare."