Despre Paste

Day 865, 03:38 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MisteriousMan

Pastele (in greaca: Πάσχα, Pascha sau Pasxa) este cea mai importanta sarbatoare religioasa din calendarul crestin. Crestinii sarbatoresc aceasta zi in cinstea invierii lui Iisus Cristos dupa doua zile de la rastignirea pe cruce (in Duminica Pastelui, considerata cea de-a treia zi, incluzand ziua crucificarii), care se pare ca a avut loc intre anii 26 si 36 era noastra. in aceasta sarbatoare au fost integrate multe simboluri culturale fara origini religioase, fiind oficiate atat de crestini, cat si de practicantii altor religii.

Pastele se refera de asemenea la anotimpul anului bisericesc numit Perioada Pastelui sau Anotimpul Pastelui. In mod traditional, Anotimpul Pastelui dura patruzeci de zile, din Ziua Pastelui pana la Inaltare, dar acum dureaza oficial cincizeci de zile pana la Rusalii. Prima saptamana a Anotimpului Pastelui este denumita Saptamana Pastelui sau Octava Pastelui. Pastele marcheaza de asemenea si sfarsitul Postului Mare, o perioada de rugaciune si penitenta.

Pastele este considerat o sarbatoare fara data fixa, deoarece nu se afla in legatura cu calendarul laic. Pastele se sarbatoreste in fiecare an intre sfarsitul lunii martie si sfarsitul lunii aprilie (in crestinismul oriental intre inceputul lunii aprilie si inceputul lunii mai), respectand ciclul lunii. Dupa cateva secole de dispute, toate bisericile au acceptat calculul Bisericii Alexandrine (care este acum Biserica Coptica), care plasa Pastele in prima duminica dupa cea de-a paisprezecea zi a ciclului lunii (luna plina pascala) care poate avea loc fie la data la care are loc echinoxul ecleziastic de primavara, fie dupa acesta.

Pastele este legat de Pastele Evreiesc, nu atat in privinta simbolicii acestuia, cat si in privinta pozitiei sale in calendar. Cina cea de Taina, impartasita de Iisus si discipolii sai inainte de rastignirea pe cruce este considerata in general o masa a Pastelui Evreiesc, pe baza cronologiei din Evanghelii. Cu toate acestea, cei care considera ca “Pastele Evreiesc” este descris in Ioan 19:14 ca reprezentand o cina solitara, nu un festival de opt zile, interpreteaza Evanghelia dupa Ioan ca fiind diferita de Evangheliile Sinoptice, deoarece situeaza moartea lui Cristos in momentul sacrificarii mielului pascal, situand Cina cea de Taina cu putin timp inaintea Pastelui Evreiesc, la data de 14 Nisan a calendarului crestin evreiesc. Conform Enciclopediei Catolice, “de fapt banchetul evreiesc a fost inclus in sarbatoarea Pastelui Crestin”.

P.S. Prieteni va urez un Paste fericit, multa bucurie, sustinere, intelegere, dragoste si desigur multa multa sanatate!