Despre grîu și responsabilitate economică

Day 833, 01:51 Published in Republic of Moldova Romania by FremenuI

Aș dori să lansez o dezbatere publică pe tema resurselor naturale și locurilor de muncă din land.

După cum bine știți, nu avem nicio regiune cu resurse bogate, avem doar regiuni cu resurse medii de grîu. Plecînd de la această premisă/problemă, trebuie să hotărîm, împreună, ce opțiuni avem.


Acestea sunt variantele pe care le văd eu, cu implicațiile fiecăreia:

1. Stimulăm firmele din domeniul resurselor naturale (land), crescînd taxele de import

Avantaje:
- stimulăm crearea de noi firme;
- diversificăm pregătirea cetățenilor (nu doar pe producție și construcții);
- suntem pregătiți să primim cetățeni cu skill în land care să contribuie la dezvoltarea țării.

Dezavantaje:
- înotăm contra curentului economiei reale;
- scădem eficiența economică.

2. Lăsăm economia să funcționeze singură - menținem taxele de import mici pe resurse naturale

Avantaje:
- creștem veniturile la bugetul de stat din taxele de import;
- sporim eficiența economică;
- creștem competitivitatea în celelalte domenii, ceea ce va duce, în final, la costuri de producție și prețuri mai mici;
- suntem pregătiți să concurăm la nivel global cu produsele noastre.

Dezavantaje:
- stopăm diversificarea pregătirii cetățenilor (cetățenii noi vor face skill doar pe producție și construcții);
- nu putem primi cetățeni străini care să lucreze pe domeniul în care s-au pregătit, de unde rezultă nevoia de recalificare, ceea ce reduce drastic salariul.


Personal, mă încadrez printre cei cu skill în land care și-ar dori să poată lucra în această țară în acest domeniu, dar, ca manager, nu pot să nu iau în considerare eficiența economică.

Așadar, eu aș înclina către cea de-a doua variantă, dar cu unele mențiuni suplimentare. Eu propun ca președintele și congresul să adopte o declarație de principii care să spună clar că statul moldovean descurajează firmele de resurse naturale.

De asemenea, propun despăgubirea parțială a celor care au firme în domeniul land, precum și publicarea în unele ziare oficiale a unor avertismente de a nu înființa companii pe land. Revenind la despăgubiri, propun să fie reactivat Institutul de Subvenții, care să acorde despăgubiri celor care au firme de grain, în funcție de Q-ul acestora: 5 gold pentru Q1, 10 gold pentru Q2, 15 gold pentru Q3 etc. În urma sugestiei lui smif, revin cu propunerea de acordare a unei despăgubiri unice de 5 gold - restul banilor vor fi recuperați prin downgrade.

Acceptarea despăgubirii de către patron ar trebui să implice angajamentul acestuia de a nu reactiva compania despăgubită. Cred că aceste despăgubiri oferite de stat ar fi un gest onest de bunăvoință față de cei care și-au investit banii în RM. Bineînțeles, nu se vor acorda despăgubiri pentru firme din alte domenii (fier, petrol, lemn).

Da, știu că nu avem suficienți bani la bugetul de stat, dar, repet, ar fi un gest de responsabilitate și implicare din partea statului față de cei care și-au investit economiile în Moldova.

Cît despre creșterea veniturilor la bugetul de stat, am o serie de propuneri de măsuri concrete cu efect imediat. Despre acestea, în articolul viitor...


Cu stimă,
Tudor Iliescu