Dünya Saati 2013 [İklim Değişikliği]

Day 1,942, 17:05 Published in Turkey Bulgaria by 4MaeLReoSTa.ftw
DÜNYA SAATİ NEDİR?



2007 yılında Avustralya'da binlerce kurum ve milyonlarca insan ile birlikte sembolik yapıların ışıklarını bir saatliğine kapatarak, iklim değişikliğiyle mücadele için tüm dünyaya çok önemli bir mesaj verdi: hepimiz tek evimiz, gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız!

Avustralya'da 2 milyondan fazla insan ve 2.000'den fazla kurum katılımıyla başlayan Dünya Saati kısa bir sürede 7 kıtadan, 150'den fazla ülkeden, 7.000'den fazla şehirden binlerce insana ulaşarak bugün dünyanın en büyük çevre hareketinin adı olmuştur.

Dünyanın sembolik yapılarından Sidney Liman Köprüsü, Toronto'daki CN Kulesi, San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü, Roma'daki Kolozyum, Çin Seddi gibi küresel öneme sahip birçok simge, hızla büyüyen bir kampanyanın umut simgeleri olarak karanlıkta kaldı.

Türkiye'de Dünya Saati
Ülkemizde 2008 yılından beri WWF-Türkiye tarafından yürütülen Dünya Saati, 2010 yılında katılım açısından önemli ilklere sahne oldu. 230'un üzerinde kurum ve yaklaşık 5.000 kişinin katıldığı Dünya Saati'ne Boğaziçi Köprüsü ışıklarını kapatarak destek verdi. 2011 yılında 20.000'den fazla kişi ve 250'nin üzerinde kurum dünyanın geleceği için güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Köprüsü'nün yanı sıra Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi de yerini aldı. 2012 yılında ise Türkiye'de kendi rekorunu kıran Dünya Saati'ne 75.000'den fazla insan ve 400'ün üzerinde kurum katıldı. Boğaziçi Köprüsü ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Galata Kulesi, Aya Sofya Müzesi ilk defa Dünya Saati için ışıklarını kapattı.

1 ülkeden 7 kıtaya Dünya Saati: Kısaca tarihçe…
31 Mart 2007, 19:30-2😇0 Dünya Saati, Avustralya'nın Sidney kentinde başladı. 2 milyondan fazla insanın ve 2.100 kurumun katıldığı Dünya Saati, ulusal ölçekte bir kampanya olarak planlanmışken, dünyadaki diğer şehirler Avustralya'dan yükselen çağrıya kulak verdi.

29 Mart 2008, 20:00-21:00 35 ülke ve 371 şehrin katılımıyla gerçekleşti. 50 milyondan fazla insanın katıldığı tahmin ediliyor.

28 Mart 2009, 2😇0-21:30 88 ülkeden, 4.000'den fazla şehirden yüzbinlerce insanın katılımıyla gerçekleşti.

27 Mart 2010, 2😇0-21:30 Rekor sayıda ülkenin katımlıyla gerçekleşti. 128 ülkenin katıldığı Dünya Saati'nde insanlar, küresel iklim değişikliği konusunda harekete geçmek ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru yol açmak için tüm dünyaya net bir mesaj vermiş oldu. Asya Pasifik'ten Avrupa'ya, Afrika'dan Amerika'ya kadar pek çok ikonik yapı ışıklarını kapatarak Dünya Saati'ne destek verdi.

26 Mart 2011, 2😇0-21:20 135 ülkenin katılımıyla kendi rekorunu kıran Dünya Saati, ilk defa insanların kampanyaya katılmalarının yanı sıra bir saatin ötesinde yapabilecekleri değişimleri düşünmelerini sağladı.

31 Mart 2012, 2😇0-21:30 Tüm dünyada 157 ülkeden 7.000'den fazla kentin ve 1 milyardan fazla insanın katılımıyla yeni bir rekor kırdı. Kampanya 2009 yılından beri en büyük büyümeyi kaydederken, insanların gerçek bir değişim yaratmak için bir saatine ötesinde neler yapabileceğini düşündürtmeye devam etti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ



Gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri küresel iklim değişikliğidir. Isınan gezegenimizde hava koşullarını, su arzını, bitkilerin mevsimsel büyümesini değiştiriyor, insanların ve yaban hayatın sürdürülebilir bir yaşam sürmesini engelliyor. İklim değişikliği etkilerini göstermeye başladı, acilen harekete geçmemiz gerekiyor! Herkes çözümün bir parçası olabilir, önemli olan daha fazla geç kalmadan adım atmak.

İklim değişikliği nedir?
Dünyanın atmosferi bir sera gibi çalışır. Güneşin yaydığı kısa dalga ışınlar atmosferden geçerek yeryüzüne ulaşır. Yeryüzü güneşten aldığı bu ışınların bir kısmını, uzun dalga kızılötesi ışınlar olarak tekrar atmosfere geri yansıtır. Atmosfer neredeyse bütünüyle nitrojen ve oksijenden oluşur ve bu gazlar sıcak dalgasını tutmaz. Ancak atmosferdeki karbondioksit, metan, ozon, azotoksit gibi gazlar bu kızılötesi ışınların bir kısmını yakalar ve tutulan ışınlar atmosferin alt tabakalarını ısıtır. Bu gazlar modern endüstride ve tarımda kullanılan, fosil yakıtların yanmasıyla açığa çıkan gazlardır.

Bu şekilde ısınan havanın bir kısmı alçalarak yeryüzünü etkiler. Buna sera gazı etkisi denir. Eğer sera gazları olmasaydı, yeryüzünün sıcaklığı yaklaşık 33 °C daha soğuk olur ve tüm dünya buzullarla kaplanırdı. Sera etkisi sonucu dünya yüzeyinin sıcaklığının artmasına küresel ısınma denmektedir. İklim sisteminde farklı coğrafyalarda yaşanan ısınma, soğuma, ortalamaların sapması gibi değişimlerin bütününe küresel iklim değişikliği denir. Küresel iklim değişikliği, yerkürenin uzun jeoloji tarihi boyunca yaşanan iklimin doğal değişkenliğine ek olarak insan etkinliklerinin neden olduğu bir değişikliktir. Petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerinin artması ve bu hızlı artışın doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda ortalama sıcaklıklarda artışlar öngörülüyor.

Küresel iklim değişikliğinin etkileri
Dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissediliyor. Kutuplardaki buzullar erirken, deniz suyu seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerinde toprak kayıpları yaşanıyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar, küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde şiddetli kasırgalar ve taşkınlar, bazı bölgelerde de uzun süreli, şiddetli kuraklıklar ve çölleşme etkisinin yaşanacağını gösteriyor.

Sıcaklık artışlarına paralel olarak orman yangınlarının süresinde ve sıklığında artış, kuraklığa bağlı düzenli sulama gerektiren tarım ürünlerinin üretiminde sorunlar olacağı ve bunun sonucunda da birçok bölgede gıda güvenliğinin tehdit altında olacağı öngörülüyor. Orta ve uzun vadede, yaşam alanlarının bozulması ve yaşamın devamlılığı için gerekli olan su kaynaklarının yetersizliğinin insanları göç etmeye zorlayacağı belirtiliyor.

DÜNYA SAATİ 2013




Domino etkisinin nasıl olduğunu bilirsiniz. Belirli bir sistem içinde yer alan her şey birbirini etkiler. Birinin ilk taşı düşürmesiyle yepyeni bir tablo karşınıza çıkar. Bu değişimin ta kendisidir ve yalnızca bir kişinin adım atmasıyla başlar. Buradaki ilk domino sizsiniz! Değişimi başlatmak için gücünüz var. Siz ve sizin etkilediğiniz diğer domino taşları gezegenimiz için arzu ettiğimiz geleceği yaratmamızı sağlıyor.

Dünya Saati, her yıl iklim değişikliği başta olmak üzere gezegenimizin karşı karşıya olduğu çevre sorunlarının çözümünde herkese rolünü hatırlatıyor. Bir insanın tek başına yaptığı değişim daha sonra etrafına ilham veriyor. Dünya Saati'ni dünyanın en büyük küresel çevre hareketi yapan, bireylerin değişime olan inancı, değişim için yaptıkları. Bu yüzden Dünya Saati'nde sembolik olarak kapatılan ışıklar enerji tasarruf etmekten ziyade gezegenimizin geleceği için bireyler ve kurumlar olarak doğaya uyumlu, sade yaşamın yollarını aramak için değişim kararı almak yapılan başlangıcı simgeliyor.

Dünya Saati'ne katılın, domino taşları devrilmeye başlasın!

Katılım ve Ayrıntılı Bilgi: http://www.dunyasaati.org/bireysel-katilim/alican-erdin


Sizleri Duyarlı Olmaya Davet Ediyorum Teşekkürler