Carte pentru Moldova! Proiect social fără E-uri.

Day 2,524, 08:24 Published in Republic of Moldova Indonesia by ABeR1


N. E. R. V. - o nouă atitudine în politica eMoldovei


În eRepublik totul e cu E-uri: eviață, epolitică, eani, esocietate... eom.

Da, dar în spatele monitoarelor tu, eu, și toți cei ce joacă acest joc sunt oameni și acum, azi, mă adresez lor, oamenilor, nu pixelilor, nu personajelor create în acest joc.

Întotdeauna a existat și va exista o legătură de suflet între România și Moldova - o legătură fără E-uri. Legătura a apărut și în acest joc și de mulți ani sunt destule modalități de promovare a ideii de Unire. Însă nu despre asta vreau să vorbesc. E ceva ce mă depășește și nu vreau să încep ceva ce nu pot termina. Vreau însă să încep ceva, ceva real, ceva fără E-uri, ceva făcut cu oamenii de aici (România) și cu oamenii de acolo (Moldova) sau oamenii de aici (Moldova) și cu oamenii de acolo (România) - depinde din ce parte a graniței privești.

Nu știu cum va sfârși proiectul, nu știu câte persoane se vor implica și ce anume va reuși dar trebuie să încerc. Sunt sătul de articole inutile, sunt sătul de aceleași idei rostite iar și iar fără nicio finalitate reală. Vreau ceva ce se poate atinge, ceva ce se poate dărui sau primi, vreau ceva ce poate dăinui mai mult de o zi, o săptămână sau un an.

Așa s-a născut acest gând. Acest proiect.

Eu m-am născut într-o localitate mică din Bucovina, o localitate în care cinematografele s-au închis și biblioteca locală avea prea puține cărți interesante, cărți noi. Lipsa am acoperit-o singur, toți banii din alocație fiind cheltuiți pe cărți de SF sau acțiune. Eram mândru de fiecare dată când treceam pe lângă biblioteca din holul casei pentru că erau cărțile mele.

Și pentru că de câțiva ani am avut posibilitatea am donat constant cărți bibliotecii locale. Golul de carte nouă este și acum și poate ceea ce am dăruit eu a însemnat 1% din ceea ce ar trebui să existe pe rafturile unei biblioteci. Cărțile sunt obiecte de lux în societatea românească a mileniului 3. Îți vine greu să dai 30-40 sau 70 de lei pe o carte când ai copii ce merg la școală și au nevoie de rechizite dar poate de 4 ori mai mult unii dau pe țigări, bere sau alte idioțenii. În fine... mă îndepărtez de linia subiectului.

Simplificând lucrurile: cărțile sunt necesare dar fiind scumpe ele lipsesc din biblioteci. Presupun că în Moldova lucrurile nu sunt mai roz și de aici gândul acestui proiect.

Proiectul va avea 3 etape distincte.

1. Etapa în care vom încerca să descoperim în Moldova 1, 2 maxim 3 biblioteci unde o donație de carte ar fi necesară și în România persoane dornice să se implice în etapa de gestionare. Voi detalia în câteva momente ce înseamnă acest lucru.

2. Etapa de promovare a proiectului și de strângere de cărți.

3. Etapa de transport și donare efectivă.


Pentru moment mă voi referi la prima fază a acestui proiect.

M-aș bucura dacă vor exista persoane din Moldova care vor veni cu propuneri de biblioteci. Bineînțeles că bibliotecile vor fi cele din localitatea în care trăiesc. Aici însă aș vrea să vină cu o scurtă descriere. Cât e de mare/mică, ce cărți au în acest moment, ce cărți ar avea nevoie. Aș prefera ca detaliile să vină din partea unei persoane avizate - o bibliotecară sau un director de bibliotecă motiv pentru care DA, implicarea va fi un pic mai mult decât un "am o bibliotecă în localitatea X și are nevoie de cărți". În plus, etapa finală de donare va implica acea persoană. Aș dori să fie prezentă când cărțile ajung la destinație.

În România pentru început am nevoie de persoane ce pot primi cărțile depozitându-le pentru un timp. Bineînțeles că ar fi minunat ca aceste persoane să locuiască cât mai aproape de graniță. În acest moment eu mă gândesc la Iași ca fiind punctul perfect al "bazei de operațiuni". Nu pot anticipa câte cărți se vor strânge prin această acțiune. Pot fi 10-20 de cărți sau pot fi 300-400 caz în care un colț pe balcon poate nu va mai fi de ajuns.

În plus ar mai fi și transportul final. Caut și persoane ce dispun de o mașină și doresc să se implice în această acțiune. Pentru transport costul benzinei sau a motorinei va fi acoperită fie și parțial de subsemnatul. Evident că ar fi de preferat să se efectueze un singur transport cu toate cărțile.

Fazele 2 și 3 vor fi discutate ulterior.

Pe moment aș dori să vă gândiți cât se poate de serios la acest proiect și... dacă aveți posibilitatea să vă implicați direct în el.

Aștept gândurile voastre pe marginea subiectului.

Cu drag,
Gabi