Asya Tipi Üretim Tarzı ya da When Konya Rules on Istanbul

Day 4,774, 06:44 Published in Turkey Italy by riverton yildiz

Kapitalizm öncesi dönemde avcı toplayıcı küçük gruplar dışında, tüm dünyada toplumsal üretim köylülüğe dayanıyordu. Köylülüğün üstünde de Avrupa'da feodalite egemendi. Peki Asya'da?

Şalvarı şaltak Osmanlı.
Eğeri kaltak Osmanlı.
Ekende yok, biçende yok,
Yiyende ortak Osmanlı.


Asya'da ise başkentlerde aşırı merkezileşen ve güçlü feodal beylerin doğmasına ve semirmesine izin vermeyen İmparatorluklar hüküm sürüyordu. Marx, onların bu özel durumunu Asya Tipi Üretim Tarzı(ATÜT) olarak tanımlar.

Buradan devam edecek olursak, bu özel durum, feodal egemenlerin yakın baskısından uzak olma durumu, köylü isyanlarının yüzyıllara yayılabilmesini ve yukarıdaki dörtlük gibi isyan ürünlerinin günümüze kadar gelmesini sağlamıştır.

Aynı zamanda, Osmanlı özelinde, egemen dinsel yorum olan Sünniliğe alternatif bir yorum olan Alevilik, merkezi otoritenin tüm saldırılarına rağmen yaşama imkanı bulmuş, siyaseten ileri köylülerin teveccühüyle birlikte, kültürel birikimini sürdürmeyi başarmıştır.

Aleviliğin siyaseten ileri köylerin tercihi olduğunu, Batı'daki Alevi köylerinin dağlara çekilmiş olmasından çıkarsayabiliriz. -Doğu'daki durumu bilmiyorum. 🙂 -

Yazdıklarımın eRep ile n'alakası var? Topluluğumuzda süregiden tartışmaların tarihsel arka planı ile ilgili oyuncuların yeni perspektifler kazanmasına bir katkı sunabilir.

Başlıktaki meseleye gelecek olursak,

Alacalı kıyafetlerini kuşanmış otokratta kendinden bir renk bulmayan küçük burjuva kalmadı gibi. Kimi savaşlarına propaganda elçisi yazılıyor; kimi yerli-milli konseptin canhıraş savunuculuğunu yapıyor.

"Nispeten" küçük burjuva Konya egemenleri kazanırken, "nispeten" büyük burjuva İstanbul egemenleri kaybediyor. Dilerim Tanrı'dan ki, maçın sonunda ikisi de kaybeder.