Analiză militară, economică, politică, socială, media

Day 1,745, 01:11 Published in Romania Romania by Nicolae Crefelean

Prin articolul de faţă vreau să facem împreună un plan de ieşire din starea asta a naţiunii. Deşi nu-i un articol scurt, jucătorii cu vechime îl vor vedea, probabil, ca pe un mic sumar al câtorva probleme, nu ca pe o adevărată analiză. Însă articolul se cere de la sine pentru că nu ştiu cât mai avem până la implozie şi ca să nu ajungem acolo e obligatoriu să luăm atitudine şi să ne mobilizăm.

BNR devalidat, un hoţ nonşalant, un român ungur, o clasă politică îndoielnică, un Airstrike eşuat răsunător, o Românie obosită să mai lupte exclusiv pentru aliaţi, o economie în cădere liberă şi un al doilea Airstrike aflat în comă. Astea par să fie pricipalele probleme care ne demoralizează de aproape o lună, picătură după picătură.

Militar
Suntem obosiţi psihic după atâta luptă pentru aliaţi, că una e să faci DO şi alta e să pui suflet în susţinerea şi apărarea intereselor ţării tale. Ca atare, milităria din ultima săptămână a fost un frecuş pe care mi-ar plăcea să-l pot uita cât mai curând. Am aşteptat momentul potrivit şi ne-a prins momentul nepotrivit cu bătălia alianţelor, care ne-a ridicat cota de hrană pentru Airstrike şi am ajuns în imposibilitatea de a ataca. Dar bătălia ăsta nu-i de o săptămână lansată şi timp de reacţie ar fi trebuit să ne facem în loc să dormităm.

Economic
Stăm prost. În absenţa campaniilor eRomâniei facem stocuri peste stocuri de arme şi preţurile au luat-o destul de mult în jos. Atât de jos încât la Q1-Q4 concurăm ţările cu producţia la bonus maxim. Iată o comparaţie de preţuri la arme Q1-Q7 între România, Albania, Brazilia, China, Polonia, SUA, Ungaria. Nu-i deloc bine. Producem acasă arme la bonusuri mici şi cumpărăm arme de la străini (iTrade) sau la preţuri mai mari direct de la noi. Oricum o dăm, ieşim în mare pierdere pentru că în loc să luptăm la True Patriot, unde să conteze fiecare strop de damage, ne orientăm spre DO, medalia Mercenary şi BH-uri pe-aici, pe-acolo. Dacă ţările pentru care luptăm ne-ar şi echipa, n-ar fi rău. Dar taman diviziile 1 şi 2 sunt lipsite de echipări - asta când se mai şi găsesc aliaţi care dau arme. Ca atare, în loc să putem cumpăra ieftin de la străini şi să vindem mai scump în piaţa noastră, ajungem să fim mai degrabă o sursă de arme pentru străini, însă în piaţa neagră, de unde statul român nu are nimic de câştigat.

Politic
Am început cu stângul. După nişte rateuri în primele două zile suntem parcă amorţiţi în aşteptarea unor legi care să resusciteze cât de cât economia. S-a încercat creşterea salariului minim, dar legea nu a trecut. Creşterea n-a fost uriaşă, dar se pare că astfel de legi trebuie bine documentate, susţinute corespunzător de clasa politică şi populaţia consultată. Echilibrul e greu de găsit în vremuri ca astea, însă nu trebuie să ne ferim să luăm măsuri, pentru că aşa cum mergem acum e evident că nu-i bine. E imperios necesar să punem cu toţii osul la treabă şi să gândim la nivel macroeconomic, nu cu burţile personale. Pentru că atunci când ne vom redresa economia naţională ne vom permite şi echipări şi alte mofturi.

Social
Suntem sătui şi demoralizaţi de stagnarea ţării noastre şi de aparenta impotenţă generalizate la toate nivelurile: militar, economic, politic, social. Nu mai avem rezultate militare, nu reuşim să ne redresăm economia, politic suntem aproape irelevanţi, iar social... încercăm să supravieţuim cu ajutorul chat-ului şi al presei. Nici mari scandaluri nu mai sunt. Parcă nu mai putem decât să aşteptăm ceva-ul care va reanima populaţia.

Media
E trist. Ministerul Media nu mai există, iar în chat a început să se vehiculeze ideea că ar trebui să obligăm UM-urile să dea ordin de vot pe articolele Ministerului Apărării, pentru că nu mai sunt promovate suficient cât să se regăsească în top 5, pe prima pagină a tuturor jucătorilor români. Ce-i drept articolele de interes naţional ar trebui publicate cel târziu la ora 20:00 ora României, pentru că atunci creşte mult activitatea şi s-ar putea vota masiv articolele. Sau dacă sunt urgenţe şi e posibilă publicarea mai devreme, atunci cel târziu la ora 14:00 trebuie publicate. În ceea ce priveşte articolele personale, doar câteva persoane mai reuşesc să atragă atenţia şi să ralieze jucători cu voturi şi comentarii pentru calitate, nu că se dă ceva sau că autorii cer voturi şi shout-uri la final de articol.

Concluzii
Suntem "amorţiţi" şi toată lumea pare să aştepte să se întâmple ceva. Categoric nu-i bine, că ne sabotăm singuri. Din punct de vedere militar nu putem creşte atât timp cât economic suntem la pământ. Paradoxal, e foarte ieftin acum să faci rachete dar foarte greu din moment ce nu ne mai permitem nici atât şi nici motivaţie (TP) nu mai avem. Chiar şi "oferta de sezon" cu damage + rank booster pică în cel mai prost moment tocmai pentru că în loc să fi avut campanii deschise şi să luptăm pentru noi, ne ajută în cel mai fericit caz (că unii vor pierde) la nişte BH-uri. Mai toate-s pe dos.

Propuneri

1. Trebuie să declanşăm Airstrike cât mai repede şi avem două lucruri importante de stabilit: unde şi cum rezolvăm problema fondului de hrană ca să ajungem la 100%. elbandido a propus deja două soluţii pentru hrană: aşteptăm să expire MPP-ul cu Franţa sau discutăm cu eMoldova pentru un atac, să rupem MPP-ul cu ei şi să echilibrăm balanţa. Dar trebuie musai văzut dacă iese calculul corect cu formula (Country Citizenship Population + All Allies Population) * 50, pentru că nu ne permitem să mai dăm rateuri.

2. Din puţinul pe care îl avem sigur găsim suficiente resurse pentru realizarea unui concurs naţional cu scopul identificării celor mai bune propuneri de ordin economic, pentru că banii ne vor susţine mai toate activităţile din joc. E timpul să fim pragmatici, să renunţăm la animozităţi şi să punem accentul pe interesul comun înainte de orice. Şi ca să şi facem treabă bună, trebuie organizat un concurs fulger - până rezolvăm cu Airstrike-ul să fim gata şi cu concursul. Am aşteptat prea mult.

3. Socializaţi off-line. Avem mulţi jucători în toată ţara. Fiecare în oraşul lui să organizeze câte o întâlnire cu jucătorii eRepublik ca să ne cunoaştem mai bine între noi şi să dăm viaţă relaţiilor din joc. Nu-i destul să stăm în spatele nick-urilor din joc, ci să ştim şi pe cine ne putem baza şi să revenim cu o altă doză de plăcere în chat şi în joc, alături de oameni pe care îi cunoaştem personal. Că tot mai suntem în vacanţă, trebuie să profităm de asta. eRepublik e un joc de societate în toată regula şi în astfel de jocuri distracţia depinde foarte mult de tăria relaţiilor dintre jucători. Cu cât sunt mai multe şi mai bune, cu atât se ridică mai mult calitatea experienţei de joc.

Să purcedem la treabă! Acum.