Κωνστα&nu ;τίνος Κουκίδ ης

Day 1,623, 08:42 Published in Greece Greece by GREEKARMEDFORCES


Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πώς η ύπαρξη του προσώπου του Εύζωνα (ή του μέλου της Ε.Ο.Ν) αμφισβητείται.Προσωπικά πιστεύω πώς οι συγγενείς του Κουκίδη κάτι παραπάνω ξέρουν για να του κάνουν μνημόσυνο στην επέτειο του θανάτου του.

Μπαίνοντας οι Γερμανοί στην Αθήνα το ημερολόγιο έγραφε 27 Απριλίου 1941.Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να στείλουν απόσπασμα να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από την Ακρόπολη.Στάλθηκε συνεπώς το απόσπασμα στον Ιερό Βράχο με επικεφαλή τον λοχαγό Γιακόμπι ώστε να υψωθεί η σβάστικα.

Φθάνωντας στον βράχο βλέπουν το σημείο στο οποίο θα υψωθεί η γερμανική σημαία.

Κάτω απο την Ελληνική σημαία βρίσκετε ο εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης ο οποίος τη φρουρεί.Ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζητάει απο τον στρατιώτη να κατεβάσει τη σημαία και να του τη παραδώσει.

Ο Εύζωνας δεν κουνήθηκε.Προφερε την λέξη όχι και απλά έμεινε εκεί ακίνητος.

Ο λοχαγός διατάζει έναν γερμανό στρατιώτη να κατεβάσει την σημαία όπως και πράτει.Οι γερμανοί διπλώνουν τη γαλανόλευκη και τη παραδίδουν στο στρατιώτη ο οποίος μόλις τη παίρνει στα χέρια του διπλώνεται με αυτή και πηδάει στο κενό απο ύψος 60 μέτρων. Οι γερμανοί μόλις περνάνε το πρώτο σοκ σκύβουν πάνω από το κενό και βλέπουν το παλικάρι νεκρό.



Οι γερμανοί σπεύδουν να στείλουν μήνυμα στον Χίτλερ μέσω του ραδιοφωνικόυ σταθμού Αθηνών λέγωντας:
«Μάϊν Φύρερ, στίς 27 Απριλίου, στίς 8 καί 10, εισήλθαμε εις τάς Αθήνας, επί κεφαλής τών πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού, καί στίς 8 καί 45, υψώσαμε τήν σημαία τού Ράϊχ πάνω στήν Ακρόπολη καί στό Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ».

Η γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει. Όμως οι στρατιώτες κι οι επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος είχαν συγκλονιστεί απ’ αυτό που είδαν και δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό.

Στις 9 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL με τίτλο: “A Greek carries his flag to the death” (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο).



Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται και η ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλληκάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταγράψει την μαρτυρία τους. Κάθε χρόνο συγγενείς μα και ΕΛΛΗΝΕΣ βρίσκονται στο μνημόσυνο του εύζωνα.(κατά μια άλλη άποψη ήταν 17χρονος νέος της Εθνικής Οργανώσεως Νέων)

Σε τηλεοπτική εκπομπή της 26/4/2000 στην ΕΤ1, ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε πως δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για τον Κουκίδη. Στην ίδια εκπομπή, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) διαβεβαίωσε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για ύπαρξη στρατιώτη Κουκίδη, παρ' όλο που το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει καταγράψει όλους τους φαντάρους και αξιωματικούς της περιόδου.(Είχαν καεί αρχεία αν δεν κάνω λάθος κατά την κατοχή όπως ληξιαρχικές πράξεις κλπ-το γνωρίζω απο πρωτό χέρι).

Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω όμως, τόσα δάκρυα από τους συγγενείς και μέχρι τους αυτόπτεις μάρτυρες που μέχρι πρότεινως υπήρχαν,χύθηκαν χωρίς λόγο και χωρίς να είναι βέβαιοι και οι ίδιοι πώς καποτε ένα παιδί έβαλε την ζωή του πάνω απο την πατρίδα και την σημαία που άλλοι σήμερα καίνε;

ΚΟΥΚΙΔΗΣ-ΠΑΡΩΝ




Επόμενο άρθρο:Αρχαία Ολυμπία