Κακού κόρακο&sig maf;, κακόν ὠόν

Day 1,608, 08:06 Published in Greece Greece by GREEKARMEDFORCES

Λίγα λόγια για τον Κόρακα και για τον Τισία.

Ο Τισίας υπήρξε νομοδιδάσκαλος στις Συραρακούσες.Γεννήθηκε το 480 π.Χ και είχε μαθητές τους Λυσία, Ισοκράτη και Γόργια. Έγραψε επίσης και το έργο ρητορική τέχνη. Υπήρξε μαθητής του Κόρακα.

Κοραξ ο Συρακούσιος ονομαζόταν o πολιτικός και νομοδιδάσκαλος που έδρασε στις Συρακούσες τον 5ο αιώνα π.Χ. Ήταν ευνοούμενος του τυρράνου Ιέρωνα. Ο ίδιος πιστεύεται πώς συνέβαλε καθοριστικά στην συγγραφή του βιβλίου της ρητορικής τέχνης.

Η Ιστορία:
Ο Κοραξ άρχισε να διδάσκει την ρητορική ζητώντας αρκετά μεγάλα ποσά για αμοιβή.
Μαθητής του θέλησε να γίνει ο Τισίας που όμως όντας αρκετά φτωχός δεν θα κατάφερνε να μαζέψει τα λεφτά που χρειάζονταν για να πληρώσει τον Κορακα για τις υπηρεσίες του.Γνωρίζοντας το αυτό ο Κοραξ αποδέχθηκε να τον διδάξει και ο Τισίας με την σειρά του θα τον πλήρωνε μόλις ο δεύτερος κέρδιζε την πρώτη του δίκη.

Αφότου διδάχθηκε ο Τισίας για κάποιον καιρό, ο Κοραξ ζήτησε την αμοιβή του, ο Τισίας του υπενθύμισε πώς είχαν κάνει μια συμφωνία και το θέμα της αμοιβής παραπέμφθηκε στο δικαστήριο των Συρακούσων. Αρχίζοντας η δίκη τον λόγο είχε ο Κορακας. Μιλώντας στους δικαστές είπε: Κύριοι Δικαστές, ο Τισίας είναι υποχρεωμένος να μου δώσει το ποσό όποια και αν είναι η έκβαση της δίκης, και προσέξτε γιατί, αν τελικά τον καταδικάσετε να με πληρώσει πρέπει να εκπληρωθεί η διαταγή σας γιατί κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.Εαν δε χάσω πάλι θα πρέπει να με πληρώσει γιατί θα σημαίνει πώς κέρδισε την δίκη απο αυτά που το διδαξα και άρα θα πρέπει να κάνει αυτό που συμφωνήσαμε.

Οι δικαστές δίνουν τον λόγο και στο Τισία ωστε να απολογηθεί και απαντάει και ο ίδιος κατά τον ίδιο τρόπο: Κύριοι Δικαστές όποια και αν είναι η απόφασή σας εγώ δεν πρέπει να τον πληρώσω,γιατί εαν αποφασίσετε υπερ μου, δηλαδή πώς δεν χρωστάω τίποτα τότε πρέπει να εκπληρωθεί η διαταγή σας, εαν δε αποφασισέτε πώς πρέπει να τον πληρώσω δεν του χρωστάω τίποτα γιατι η συμφωνία δεν εκπληρώθηκε.

Για το τέλος υπάρχουν δυο θεωρίες.

Η μια λέει πώς οι δικαστές μπερδεμένοι ανέβαλαν την δίκη επ αόριστον και έτσι η δίκη έμεινε στην ιστορία ώς η δίκη που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.Μέσα στην αίθουσα δε ακούστηκε η φράση "Κακού κόρακος, κακόν ωόν" κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του νομοδιδάσκαλου Κοραξ. Η φράση σήμαινε πώς απο κακό κοράκι θα βγει και κακό αυγό εννοώντας πώς απο κακό δάσκαλο θα βγει κακός μαθητής.

Η δεύτερη λέει πώς οι δικαστές μπερδεμένοι διέταξαν τον ξυλοδαρμό και τον δυο απο ραβδούχους.

Όπως και να έχει το τέλος της ιστορίας είναι εκπληκτικό το επίπεδο ρητορικής που υπήρχε εκείνη την εποχή.