Εθνικό Καποδι στριακό Πανεπι&sigma ;τήμιο Αθηνών

Day 1,607, 08:48 Published in Greece Greece by GREEKARMEDFORCES

Το παρον εκδίδεται με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του πρώτου Πανεπιστημίου της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης ανατολικής μεσογείου, του Πανεπιστημίου Αθηνών.(Διόρθωση:Μετά απο επισήμανση του apost.v2 το πρώτο πανεπιστήμιο της Βαλκανικής χερσονήσου ήταν η Ιονιος Ακαδημία η οποία όμως έκλεισε το 1864 μα κατα την ίδρυση του ήταν υπο αγγλικής κυριαρχίας οπότε και δεν θεωρείται Ελληνικό πανεπιστήμιο-το Καποδιστριακό είναι το πρώτο της Ελληνικής επικράτειας εφόσον η Ιόνιος έκλεισε κατα την απελευθέρωση.)

Το άρθρο περιλαμβάνει:
1.Ιστορία
2.Μουσεία
3.Σχολές και τμήματα

[img]http://www.rip-thessaly.gr/Members/VictoriaPapadopoulou/logos-symmete3c7onton-foreon-ston-ppk-th/ethniko-kapodistriako-panepistimio-athinon-ekpa/image_preview[/img]

Εν έτη 1837 ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του βασιλέα Όθωνα το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδος και της ανατολικής μεσογείου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών που τότε έλαβε την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

Το πανεπιστήμιο εγκαινιάστηκες στις 3 Μαϊου του 1837 και στεγάστηκε σε έναν χώρο κοντά στην Ακρόπολη στον οποίο σήμερα βρίσκεται το μουσείο του Πανεπιστημίου.Το κτήριο είναι γνωστό και ώς το παλιό πανεπιστήμιο.



Αρχικά το Πανεπιστήμιο αποτελούταν απο 4 τμήματα και 52 φοιτητές.

Το 1841 οι διοικητικές υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά Τμήματα μεταφέρθηκαν στο σημερινό ευρέως γνωστό ως «κεντρικό κτήριο» του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο το 1932 ονομάστηκε επίσημα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς τιμή του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση του έθνους. Σήμερα, σε αυτό το κτήριο στεγάζονται η Πρυτανεία, η Σύγκλητος, η Μεγάλη Αίθουσα Τελετών και άλλες σημαντικές κεντρικές υπηρεσίες.

Ως τις αρχές του 20ού αιώνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Τα μουσεία του Πανεπιστημίου:

Ανατομιας:
Το Μουσείο Ανατομίας λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή.Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από συλλογές ανατομικών παρασκευασμάτων, παλαιών και νέων καθώς και παλιών οργάνων και ανατομικών εργαλείων.


Ανθρωπολογικό:
Το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία του Ανθρώπου στην Ευρώπη.


Αρχαιολογίας και Ιστορία της Τέχνης:Περιλαμβάνει δώδεκα Διδακτικές Συλλογές με πρωτότυπα αντικείμενα αλλά και αντίγραφα έργων που εκπροσωπούν διαχρονικά όλες τις περιόδους του πολιτισμού που άνθισε στον ελληνικό χώρο από την προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή. Το Μουσείο περιλαμβάνει Συλλογές της Προϊστορικής και Κλασικής Αρχαιολογίας, αξιόλογη Συλλογή Εκμαγείων, Συλλογές Βυζαντινής Ζωγραφικής και Κεραμεικής, Διαχρονική και Διαμεσογειακή Συλλογή Κεραμεικής, Συλλογή Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Συλλογή Πετρωμάτων, Μεταλλευμάτων και Αρχαίας Τεχνολογίας. Η νεότερη τέχνη εκπροσωπείται από πίνακες σημαντικών νεοελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι κατά καιρούς δανείζονται σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε πρόσφατη δωρεά οφείλεται και η Συλλογή έργων Λαϊκής Αιθιοπικής Τέχνης.


Αρχαιολογικό Πάρκο:Κατά τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος και στη λεωφόρο Αμαλίας αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά κατάλοιπα της πόλεως, χρονολογούμενα από την Υπομυκηναϊκή περίοδο έως και τη Βυζαντινή εποχή. Μέρος των αρχαιοτήτων αυτών μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πανεπιστημιόπολης, που οι διαστάσεις του προσέγγιζαν σε μεγάλο βαθμό αυτές της ανασκαφής. Οι αρχαιότητες τοποθετήθηκαν σε τρία επίπεδα σύμφωνα με την πραγματική τους διάταξη.

Στο πρώτο επίπεδο εγκαταστάθηκε ο κεντρικός πυρήνας λουτρικού συγκροτήματος (τέλος 3ου - αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αναπαραστάθηκε λάκκος χύτευσης χαλκουργικού εργαστηρίου της Κλασικής εποχής.

Στο δεύτερο επίπεδο αναπαραστάθηκαν (σε πλάτος μικρότερο του πραγματικού) η βασική οδική αρτηρία της πόλεως προς τους δήμους των Μεσογείων και η παρακείμενη κοίτη του ποταμού Ηριδανού και εγκαταστάθηκαν ταφικό βάθρο και τρεις σαρκοφάγοι του παρόδιου νεκροταφείου του 4ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, εκτίθεται τμήμα της στρωματογραφίας του δρόμου -30 περίπου αλλεπάλληλα οδοστρώματα, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τον 4ο π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Στο τρίτο επίπεδο τοποθετήθηκαν τμήματα του υδραγωγείου.

Βιβλικής και Χριστιανικής Ιστορίας και Τέχνης:Τα εκθέματα του συνίστανται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί (2.25 x 0.90), η Στήλη του Μεσά (1.25 x 0.72 x 0.36) και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ.


Βοτανικό Μουσείο:Το Βοτανικό Μουσείο (Β.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στο Τμήμα Βιολογίας. Από τις παλαιές συλλογές του Μουσείου ως σημαντικότερες θεωρούνται τα αποξηραμένα δείγματα φυτών του T. von Heldreich. Στις νεώτερες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται μυκητολογικό υλικό, καθώς και δείγματα σπερματοφύτων και φυκών από συνεργαζόμενους βοτανικούς κυρίως του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι τελευταίες συλλογές αφορούν σε φυτά του ελλαδικού κυρίως χώρου, αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου, τα οποία στην πλειονότητα δεν έχουν μέχρι σήμερα επίσημα καταχωρηθεί και καταγραφεί.

Από τον Νοέμβριο 1997, στους χώρους του Βοτανικού Μουσείου στεγάζεται μια μόνιμη έκθεση με αντικείμενο το ‘Αττικό Τοπίο και Περιβάλλον’.Το υλικό της Έκθεσης είναι είτε φωτογραφικό, είτε υπό μορφή μακέτας ή προπλάσματος.

Βοτανικός Κήπος: Στον Κήπο καλλιεργούνται περίπου 200 είδη φυτών. Υπάρχουν πολλά είδη δέντρων και θάμνων (μερικά άτομα μεγάλης ηλικίας), αρκετά ποώδη είδη, μία συλλογή από σαρκόφυτα και μία μικρή τεχνητή λίμνη με υδρόβια φυτά. Από τα ενδιαφέροντα φυτά του Κήπου είναι μερικά πανύψηλα άτομα Cupressus sempervirens, Phoenix canariensis και Washingtonia sp. και κάποια φυτά ιστορικής σημασίας όπως η άκανθα (Acanthus mollis) και το κώνειο (Conium maculatum).

Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας: Το μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια.


Εγκληματολογικό: Το Μουσείο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και δημοσίευσης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από χίλια πεντακόσια ιστορικά αντικείμενα τα οποία πιστοποιούν την άσκηση βίας.



Ζωολογικό: Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περίπου 500 μικρά και μεγάλα θηλαστικά από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και όλες τις άλλες ηπείρους είτε ταριχευμένα είτε ως σκελετοί, πλούσια συλλογή περίπου 2500 πτηνών στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα είδη της Ελλάδας, συλλογή αυγών και φωλιών πτηνών, μεγάλη συλλογή από 1000 περίπου ερπετά, αμφίβια αλλά και ιχθύες τόσο της Ελλάδας όσο και της παγκόσμιας πανίδας, από τα ασπόνδυλα υπάρχουν πολύ μεγάλες συλλογές εντόμων και μαλακίων (σαλιγκαριών, δίθυρων, κεφαλοπόδων κ.ά.) και σημαντικός αριθμός δειγμάτων άλλων σπονδύλων όπως σπόγγων, κοραλιών, καρκινοειδών κλπ και τέλος μεγάλο αριθμό ανθρωπολογικών ευρημάτων, κυρίως κρανίων, ορισμένα από τα οποία έχουν και παλαιοπαθολογικά συμπτώματα.


Ιστορίας της Παιδείας:Το Μουσείο Ιστορίας της Παιδείας ανήκει στον Τομέα της Παιδαγωγικής και στεγάζεται στη Φιλοσοφική Σχολή.
Oι συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από ποικίλα αντικείμενα, βιβλία, όργανα σωματοψυχικών μετρήσεων της επιστημονικής Παιδαγωγικής, φωτογραφικό υλικό, σχολικά είδη, στολές μαθητών, τίτλους σπουδών, παιχνίδια, ηλεκτρονικά προγράμματα κλπ.

Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: -

Κρανιοπροσωπικής Εξέλιξης και Ιστορίας της Οδοντιατρικής:Τα εκθέματα προέρχονται από σπάνιο αρχαιολογικό σκελετικό υλικό, που ξεκινάει από τη Μεσοελλαδική Εποχή - 1900 π.Χ. Σημαντικό έκθεμα είναι κρανίο από την Πυρά Φωκίδος, Μεσοελλαδικής εποχής, με σημάδια επέμβασης τρυπανισμού. Επίσης εκτίθεται αρχειακό υλικό από οδοντιάτρους της αρχής του περασμένου αιώνα, όπως και παλαιά εργαλεία και μηχανήματα οδοντιατρικής πράξης.


Ορυκτολογίας και Πετρολογίας:Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται δείγματα ορυκτών υψηλής αισθητικής, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κάθε είδους.

Η δεύτερη αίθουσα έχει κυρίως διδακτικό χαρακτήρα. Σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες παρουσιάζονται δείγματα και επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών. Στην ειδική προθήκη που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή.

Σε ειδικό σκοτεινό θάλαμο βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή ίσως προθήκη του Μουσείου, στην οποία εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή, με φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά.

Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντά τις βαριές, ξύλινες προθήκες του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνουν τη συστηματική συλλογή ορυκτών, συλλογές πολύτιμων λίθων, πετρογραφικές και κοιτασματολογικές συλλογές και ένα αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Στο κέντρο της τρίτης αίθουσας δεσπόζουν πέντε προθήκες με πολύτιμους λίθους ακατέργαστους και επεξεργασμένους, αντίγραφα σφραγιδολίθων διαφόρων εποχών, καθώς και αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο και ένα μοναδικό δείγμα χαλαζία (ποικιλία καπνίας) με μορφή σκήπτρου.

Φαρμακολογίας:Το Μουσείο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ιδρύθηκε το 1998. Στο Μουσείο εκτίθενται:Όργανα έρευνας (κυρίως βιολογικών μετρήσεων) με σύγκριση του παρελθόντος και παρόντος, οργανα εκπαίδευσης φοιτητών,εκθέματα που σχετίζονται με τη φοιτητική ζωή και τα προβλήματά της, εκθέματα σχετιζόμενα με το πρόβλημα της φαρμακευτικής εξάρτησης και των συνεπειών της, μέχρι σήμερα,αφίσσες που σχετίζονται με τη διαφήμιση φαρμακευτικών προϊόντων, με παλαιά φαρμακεία, με αγωγή υγείας (κυρίως σε σχέση με εξαρτησιογόνες ουσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται φυσικά η αιθυλική αλκοόλη και το κάπνισμα).

Φυσικών Επιστημών και Βιολογίας: Το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στεγάζεται στο κτήριο του Παλαιού Χημείου στην οδό Σόλωνος 104. Στο Μουσείο φυλάσσονται όργανα του Εθνικού Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, πρότυπα μεγέθη, η πρώτη γεννήτρια ακτίνων Roentgen στην Ελλάδα (από το 1897), η γεννήτρια Alexanderson του ασυρμάτου που συνέδεε το Χημείο με το εκστρατευτικό σώμα στη Μικρά Ασία και οι μυστικοί πομποί της κατοχής. Επίσης, η μηχανή Ramsden (από το 183😎, που παρόμοια περιγράφει ο Ρήγας Φεραίος το 1790 στο απάνθισμα Φυσικής, πολλά όργανα και συσκευές Φυσικής και Χημείας.


Σχολές και τμήματα:
1.Θετικών Επιστημών
Κοσμητεία
Τμήμα Βιολογίας
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Τμήμα Μαθηματικών
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Τμήμα Φυσικής
Τμήμα Χημείας

2.Επιστημών Υγείας
Ιατρική Σχολή
Τμήμα Νοσηλευτικής
Τμήμα Οδοντιατρικής
Τμήμα Φαρμακευτικής

3.Φιλοσοφική
Κοσμητεία
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Τμήμα Σλαβικών Σπουδών
Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
Τμήμα Φιλολογίας

Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

4.Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών
Κοσμητεία
Τμήμα Νομικής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

5.Θεολογική
Κοσμητεία
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
Τμήμα Θεολογίας

6.Ανεξάρτητα Τμήματα
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης

Εθνικό Καποδιστριακο Πανεπιστήμιο Αθηνών