Εισάγουμε τουρίστες και εξάγουμε…χρήματα!

Day 2,347, 14:45 Published in Greece Greece by Geo Paranoikos

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας μέσα από την άνθιση του τουριστικού τομέα, καθώς παρά την άνοδο του συνολικού τζίρου, τα κέρδη δεν καταλήγουν στις τοπικές επιχειρήσεις ούτε την εθνική οικονομία.

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ξενοδοχεία και εστιατόρια προμηθεύονται ντόπια αγροτικά προϊόντα, όλα τα υπόλοιπα είδη που χρησιμοποιούν και πωλούν είναι "made in China".

Τις διαπιστώσεις αυτές αποτυπώνει η έρευνα της τουριστικής δαπάνης που έγινε από το Πανεπιστήμιο Πατρών για λογαριασμό του Δήμου Χερσονήσου.

Τα στοιχεία της έρευνας

Εκατομμύρια είναι οι ξένοι τουρίστες που φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί μας για να γευτούν την κρητική διατροφή και να αγοράσουν ντόπια προϊόντα. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν να παίρνουν μαζί στις αποσκευές τους, προϊόντα made in...China!

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του δήμου Χερσονήσου αποκαλύπτει τις πληγές της τοπικής οικονομίας... Όπως αποδείχθηκε, ολοένα και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την αξία των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα όμως φαίνεται να κατανοούν και την υψηλή ζήτηση που έχουν από όλες τις εθνικότητες των επισκεπτών που κατακλύζουν την Κρήτη κάθε χρόνο. Όμως όλα τα υπόλοιπα είδη που χρησιμοποιούνται και πωλούνται από τα καταστήματα, ακόμα και τα αναμνηστικά που απεικονίζουν την Κνωσό, το δίσκο της Φαιστού, ακόμα και τα Κρητικά μαχαίρια, κρύβουν την αλήθεια στην επιγραφή που προδίδει την προέλευση τους που δεν είναι άλλη από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου και παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και εν συνεχεία διοχετεύονται στην αγορά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Και σαν να μην έφτανε το γεγονός της σωρηδόν παραγωγής τους, ένα άλλο γεγονός που τα κάνει περιζήτητα είναι ότι πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές που τα καθιστά ανταγωνιστικά.

«Δεν έχει σημασία να αυξάνονται οι εισπράξεις. Σημασία έχει το πού πάνε αυτές. Γιατί μπορεί να αυξάνονται, αλλά να μην πηγαίνουν στην εθνική παραγωγή αλλά εκτός», τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Γεράσιμος Ζαχαράτος. «Υπάρχουν καταστήματα που διαθέτουν σχεδόν στο 90% προϊόντα προς πώληση απ' έξω. Και μάλιστα τυποποιημένα και σε τέτοια μορφή που πραγματικά νομίζει κανείς όταν τα βλέπει εκ πρώτης όψεως ότι είναι Κρητικά, Κεφαλλονίτικα κ.λπ.», πρόσθεσε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της τουριστικής αγοράς είναι το ότι για τη φετινή τουριστική σεζόν μόνο στην περιοχή του δήμου Χερσονήσου, έχουν υπολογιστεί 8.5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και ο τζίρος υπολογίζεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, περίπου το 30% αυτών των χρημάτων θα δαπανηθούν από τους τουρίστες για αγορές, όμως τα χρήματα αυτά δεν θα φτάσουν ποτέ στις τοπικές επιχειρήσεις ή την ελληνική οικονομία.

«Το αποκαρδιωτικό είναι ότι στον τομέα του λιανικού εμπορίου, σχεδόν το σύνολο των ειδών που έχουν πωληθεί είναι από την ανατολική Ασία», είπε ο απερχόμενος Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης αναφερόμενος στο πρόβλημα που διέπει την τοπική αγορά.

«Πρόκειται για ένα φοβερό πράγμα. Φανταστείτε ένα 20% - 30% της δαπάνης να πηγαίνει στις αγορές και αυτές να προέρχονται απ' έξω», υπογράμμισε ο κ. Ζαχαράτος. «Οι αγρότες και οι μεταποιητές, δηλαδή ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας μπορούν να παράγουν περισσότερα Κρητικά προϊόντα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος ΙΤΕΠ - Ξενοδόχος Ανδρέας Μεταξάς.

Όπως τονίστηκε πάντως, η σημαντική αυτή έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, που επικεντρώθηκε στην ανάλυση της τουριστικής δαπάνης, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής τουριστικής οικονομίας. Μάλιστα ο απερχόμενος Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, προτείνει ήδη στην Περιφέρεια Κρήτης την ίδρυση Κέντρου Τεκμηρίωσης Τουριστικού Τομέα.