Fundo lig/desl

Inscrever-se

 

Continuar

Continuar Ao criar uma conta, você estará concordando com os Termos de serviço e a Política de privacidade

Пословна неупућеност

Dia 1,901, 12:54 Publicado em Serbia Suíça por Uros012


*Да не би дошло до забуне, у овом чланку се критикују они амбасадори који су радили посао погрешно. Што значи да се критике не односе на оне, који су свој посао радили како треба.

-Пре неколико месеци, расписан је конкурс за попуњавање амбасада Србије широм света. Тада је конкурсу недостајало неколико детаља, али и неколико битних ствари које би требало да су биле назначене. Све у свему, конкурс је био добро урађен али се мало људи пријавило.

-С обзиром да изабрани амбасадори имају мандат у трајању од једног месеца, поново је расписан конкурс, али се МСП није могло похвалити лепим одзивом. Међутим, пажњу није толико привукла малобројност пријава већ посао којег су радили опуномоћени представници Србије у државама широм света.

-У једном од претходних чланака сам писао о проблему у систему рада амбасада. Амбасадор је представник своје државе у некој страној држави и његов задатак је да буде веза између своје и неке стране државе. Што значи, другим речима, амбасадор Србије у Недођији је представник Србије у држави Недођији, и он има задатак да одржи везу између Србије и Недођије.

-Шта су неки наши амбасадори радили? Они су се незванично одрекли свог положаја и незванично постали страни амбасадори у Србији. Вероватни су неки приметили, а неки не, да су ти српски амбасадори писали чланке у којем промовишу одређену страну државу. Хтео бих да нагласим прво да су чланци одличног квалитета, али да се све ради наопако тј. прекршена су правила рада наведена у конкурсу.

-Прво сам се питао: због чега наши амбасадори нису узели држављанство земље у којој су послати да представљају Србију? Како ће иначе да пишу и објављују „афирмативне чланке о еСрбији“ када имају држављанство Србије? То је један део конкурса који је неразуман и конфузан.

-Затим сам се питао: због чега се све ради наопако? Дошао сам прво до информације да је особа задужена за амбасаде, тражила од српских амбасадора уводне чланке. Нисам сигуран какве уводне чланке, али креће ланчана објава „уводних“ чланака у којима се промовишу одређене стране државе. Након разговора са особом задуженом за амбасадорски пројекат, речено ми је да се не бринем. Међутим, после неколико седмица, излази „извештај из Швајцарске“ од стране српског амбасадора у Швајцарској. На питање због чега грешка није исправљена, од особе надлежне за амбасаде нисам добио одговор.

-Кривицу за ово деле подједнако координатор амбасада и сами амбасадори. Већина амбасадора је прекршила правила наведена у конкурсу али су и отпочели посао који не раде стварни амбасадори. С обзиром да од координатора амбасада нисам добио одговор а од једне Његове екселенције амбасадора (чије име нећу написати) сам обележен као смарач, приморан сам да објавим поново чланак у вези ове теме и скренем пажњу, ако не на ову, онда на следећу власт и наредни МСП.
-Kако не би кренуле оптужбе да не знам шта значи појам амбасадор, ево копије чланка са Википедије:

Амбасадор (лат. ambactus - слуга, фр. ambassadeur) је дипломата највишег ранга који представља одређену земљу.
Амбасадори, као опуномоћени представници своје земље, предају акредитивна писма највишем представнику власти државе или међународне организације у којој ће представљати своју земљу и заступати њене интересе.
Земља у којој је постављен, даје амбасадору на коришћење и дозвољава му контролу над одређеним делом своје територије, а сама територија, особље па и возила у власништву амбасадора уживају дипломатски имунитет у тој земљи. Оваква територија се назива амбасада.
На Бечком конгресу 1815. године дат је законски оквир дипломатског ранга према међународном праву:
"Амбасадор су посланици највишег ранга, опуномоћени да заступају највишег представника власти своје државе“.
У формалном обраћању уобичајено је ословити амбасадора са: "(Ваша, Његова, Њена) Екселенцијо(а)" додајући име и/или земљу коју саговорник (представљени) заступа. Често су у употреби и мање формални облици ословљавања, попут "Амбасадоре" прећено именом или обрнуто, док се у неким земљама користи и поздрав: "Господин Амбасадор".


Поред овог текста, ево и текста конкурса где ће део, којег су амбасадори и особа која координише рад истих прекршили или нису испунили, бити подебљан:

1) Амбасадор је дужан да својим понашањем и начином комуникације одржава и подиже углед еСрбије унутар земље домаћина, као и да буде позитиван пример нашим грађанима који у њој бораве.

2) Својим јавним деловањем, дужан је да штити и подиже углед еСрбије. Ово обухвата пре свега писање афирмативних чланака о еСрбији, али и учествовање у различитим дискусијама путем коментара у чланцима или посредством различитих чет канала. Језик којим ће се амбасадор при том користити зависиће од земље у коју је делегиран и томе ће одлуку доносити Министарство.

3) Дужан је да прати ситуацију у земљи домаћину и да о битнијим догађајима без одлагања информише Министарство.

4) Обавезан је да редовно комуницира са тамошњим еСрбима, као и да активно ради на успостављању што тешњих веза и што интензивније сарадње између њих и матице. Такође је дужан да им својим деловањем у јавности и директним контактима са тамошњим представницима власти омогући боље услове за напредовање, као и да их заштити у случају да се њихова права крше на било који начин. У случају овог последњег, амбасадор је дужан да о примећеном кршењу права у најкраћем временском року обавести Министарство, које ће предузети адекватне мере или упутити њега да то учини.

5) Амбасадор је овлашћен и дужан да са представницима власти земље у којој борави остварује блиску и константну комуникацију. Тим путем, он треба да доприноси побољшању односа између две земље. При том, мора водити рачуна да својим саговорницима не одаје поверљиве информације које евентуално поседује, као и да о садржају обављених разговора редовно обавештава Министарство.

6) Амбасадор има право и пожељно је да показује креативност и иницијативу, али је дужан да се о свим важнијим активностима претходно консултује са Министарством.

7) Дужан је да носи амблем који га јасно означава као амбасадора еСрбије.
Укратко, издвојио бих неке важне услове које би амбасадор требао да испуни и укратко списак дужности којих би требало да се држи.

- мора да буде активан и комуникативан
- да буде амбициозан и да има жељу за радом
- упорност како би достигао неки даљи циљ
- да поседује одлично знање енглеског језика; други страни језици пожељни
- игра игру више од 6 месеци
- да зна свој посао и да се труди да испуни задатке који су му дати

Амбасадор је дужан да ради следеће:

- да узме држављанство државе у којој је амбасадор, који је претходно обезбеђен од стране Министарства спољних послова
- одмах да ступи у контакт са Министарством спољних послова земље у којој је амбасадор
- да редовно прати медије и обавештава српско Министарство спољних послова о важним дешавањима
- да комуницира са Србима у земљи у којој је амбасадор
- да одговори и обавести српско Министарство спољних послова о било каквом проблему који је пријављен од стране Срба у датој земљи
- да редовно објављује чланке о Србији и ствари добру слику Србије у датој држави као што и јесте
- у опису свог еРепублик профила напише да је амбасадор
- Министарство спољних послова је дужно да обавести све земље о изабраним амбасадорима за њих како би се избегла злоупотреба.
Мој профил | Моја Вики страница | Вики страница новина | УНеС блог

Отворен је конкурс за УНеС-ову награду за најбољи чланак из сваке категорије. За више информација посетити следећу страну:

http://wp.me/P34vXJ-1s


 

Comentários

Ivan Blok37
Ivan Blok37 Dia 1,901, 13:53

Једном ћу да објавим како су изгледале моје "амбасадорске активности". То је био циркус.

SvakoDobro
SvakoDobro Dia 1,902, 09:20

nadam se da ce ministarstvo spoljnih poslova ovog puta da te cuje i pocne da ispravlja greske.
o7

Stealth Line
Stealth Line Dia 1,902, 09:27

nadam se da ce ministarstvo spoljnih poslova ovog puta da te cuje i pocne da ispravlja greske.
o7 x2 ali nesto nisam ubedjen u to..

Profeta ERIC
Profeta ERIC Dia 1,902, 09:28

v30 o s

Dusan Nastasijevic
Dusan Nastasijevic Dia 1,902, 09:34

Предлог : Увести тромесечни мандат сваком амбасадору, а омогућити његову смену у два случаја:
- лош учинак и штетно деловање
- разилажење са спољнополитичким плановима нове владе или немогућност да се се из било ког разлога исти планови реализују.

UrosDjeneral
UrosDjeneral Dia 1,902, 10:22

Nije bio dovoljan odziv ? Ja sam se prijavio i nikakav odgovor nisam dobio ? Nisu me udostojili toga da bar dobijem negativan odgovor, zasto ?

Stevanovic Dragan
Stevanovic Dragan Dia 1,909, 09:13

Kada bi se dobijala medalja na profilu ili Gold,svi bi hteli da budu ambasadori.A ovako su mesta rezervisana za odabrane gradjane koji pojma nemaju sta treba da rade.Aj sto oni nemaju pojma,nego i ovi sto ih biraju i salju nista ne rade.Svi bi hteli neku funkciju a da ne rade nista.

 
Publicar comentário

O que é isso?

Este é um artigo escrito por um cidadão do eRepublik, um imersivo jogo de estratégia baseado nos países do mundo real. Crie um personagem e ajude seu país rumo à glória. Torne-se um herói de guerra, um editor renomado ou um guru das finanças.